کمالوندی: ایران پاسخ سوالات آژانس را داده است
بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی ایران در پاسخ به برخی گفتههای مدیرکل آژانس و درخواست پاسخ جمهوری اسلامی ایران به سوالات آژانس، به ارائه توضیحاتی پرداخت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اظهار کرد: بیان وجود خلاء نظارتی و اینکه این خلاء هر روز بزرگتر میشود، مبنای حقوقی ندارد زیرا آنچه امروز انجام نمیشود مربوط به توافق 1 + 5 با جمهوری اسلامی ایران است که در قالب سند برجام تعریفشده و همچنین برقراری مجدّد آن مطابق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملّت ایران، مستلزم رفع تحریمها و اجرای تعهدات طرفین متعاهد است.
وی درباره موضوع سه مکان ادعایی آژانس تصریح کرد: ایران در خصوص سه مکان ادعایی آژانس؛ کمال همکاری را داشته است، اطلاعات و پاسخ به سؤالات آژانس را ارسال کرده و جلسات گفتگو برای رفع ابهام نیز برگزار کرده است.
کمالوندی تأکید کرد: آژانس نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار آژانس قرار داده میشود، قضاوت و بر اساس آنها اعلام نظر کند. این نوع قضاوت برخلاف اصل بیطرفی و حرفهایگری است. از آنجائی که آژانس تمام مواد هستهای اظهارشده ایران را مورد حسابرسی قرار داده است و هیچ اختلاف حسابداری مواد مطرح نیست؛ صرف مشاهده آلودگی در چند مکان را نمیتوان نشانهای از وجود مواد هستهای اظهارنشده تلقی کرد. این نوع نتیجهگیری بر خلاف رویه و استانداردهای شناختهشده آژانس حتی با موارد مشابه در کشورهای مختلف است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: متأسفانه این بیانات ریشه در اهداف و مقاصد مغرضانه سیاسی دارد که رژیم صهیونیستی آن را هدایت میکند. توصیه ما به آژانس و طرفهای مذاکراتی، دوری جستن از اینگونه برخوردهاست که تاکنون هم این شیوه هیچ نتیجهای را عاید آنها نکرده است.
سخنان گروسی باجخواهی علنی از ایران است
یک کارشناس مسائل بین الملل اظهارات اخیر گروسی را خارج از اختیارات آژانس دانست و این سخنان را به باج خواهی علنی از ایران تعبیر کرد.
عماد آبشناس ضمن تحلیل اظهارات ضد و نقیض مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: گروسی به نفع اسرائیل کار می کند و آژانس را به نهادی سیاسی تبدیل کرده است.
وی با اشاره به این که هر زمان امریکا در مذاکرات کم می آورد، به سراغ استفاده ابزاری از آژانس می رود، گفت: امریکا از کانال آژانس به ایران فشار می آورد.
آبشناس سخنان اخیر گروسی را هم به باج خواهی علنی از ایران تعبیر کرد و افزود: مدیران کل قبلی سرسپردگی خود را به امریکا و اسرائیل مخفی می کردند ولی گروسی به صورت علنی این سرسپردگی را اعلام کرده است.
به گفته این کارشناس ارشد در حوزه بین الملل ادعای اخیر گروسی در چارچوب قوانین و مقررات سازمان انرژی اتمی، خارج از اختیارات او تلقی می شود چون نمی تواند موضوعی فراتر از تعهدات ایران مطالبه نماید.
وی ضمن یادآوری پایبندی کشورمان به ان پی تی، افزود: تقاضای گروسی فراتر از پادمان بوده و ایران حق دارد آن را نپذیرد؛ البته دولت قبلی برای نشان دادن حسن نیت، یکسری تعهدات را به صورت کوتاه مدت و نه دائم پذیرفت.
آبشناس افزود: امروز که برجام اجرا نمی شود، ایران حق دارد این پذیرش موقت را اجرایی نکند و آژانس حق ندارد چنین مسائلی را مطالبه کند و حتی درخواست برای اجرای این تعهدات موقت نیز در حوزه وظایف مدیرکل آژانس تعریف نمی شود.
حد اختیارات گروسی بر اساس پادمان ان پی تی است و صرفا می تواند بازرسی هایی را در مراکز هسته ای ایران صورت دهد؛ در حالی که مسائلی را خارج از تعهدات ایران مطرح می کند.
وی ادامه داد: از طرفی گروسی پرونده پی ام دی را باز کرده است؛ در حالی که در سال ۲۰۱۵ بسته شده بود.
آبشناس اضافه کرد: امروز قرار نیست پرونده های قبلی باز شود و گروسی نمی تواند سوالاتی بی پایان را مطرح نماید.
وی با یادآوری این نکته که امریکا و آژانس می خواهند رخدادهایی نظیر عراق و لیبی برای ایران هم اتفاق افتد، گفت: مشابه همین رفتار از سوی سازمان انرژی اتمی با لیبی صورت گرفت ولی این کشور اجازه بازرسی بیشتر می داد و طرف غربی قانع نمی شد.
آبشناس افزود: قرار نیست آن ها در مقابل حسن نیت ایران قانع شوند بلکه قصد پاپوش سازی برای ما دارند.
امیرعبداللهیان: بر اساس قوانین داخلی و فرهنگیمان به سند ۲۰۳۰ نگاه میکنیم
خانم گلدا الخوری در آغاز ماموریت خود به عنوان مدیر دفتر منطقه ای یونسکو با دکتر حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد.
حسین امیرعبداللهیان با تبریک و آرزوی موفقیت برای مدیر دفتر منطقه ای یونسکو، رابطه کشورمان و یونسکو به ویژه در حوزه هایی چون ثبت میراث فرهنگی را نزدیک خواند و توانمندی های جمهوری اسلامی ایران در زمینه های آموزش، آموزش عالی و فن آوری به ویژه در حوزه بانوان ایرانی را مثال زدنی دانست.
وزیر امور خارجه با اشاره به سند ٢٠٣٠ افزود: قرار بود این سند در حوزه آموزش باعث همبستگی جهانی باشد اما با نادیده گرفتن هویت و واقعیت های فرهنگی کشورها آنها را در این حوزه دچار مشکل کرده است و از این رو جمهوری اسلامی ایران بر اساس قوانین داخلی و فرهنگی خود به این سند نگاه می کند.
گلدا الخوری نیز در این دیدار شرحی از برنامه های خود برای دفتر را ارایه و وعده داد حداکثر تلاش خویش را برای ارتقای جایگاه این دفتر منطقه ای به عمل آورد.
دفتر منطقهای سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد - یونسکو در ایران هماهنگی فعالیت های یونسکو در کشورهای ایران، افغانستان، پاکستان و ترکمنستان را برعهده دارد.
دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعهٔ پایا مجموعهای از اهداف هستند که به آینده مربوط میشوند. رؤسای دولتها، نمایندگان بلندپایهٔ نهادهای تخصصی سازمان ملل متحد و جامعه مدنی در سپتامبر ۲۰۱۵ گرد هم آمدند و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دستورکار توسعه پایا ۲۰۳۰ را تصویب کردند. این دستورکار که جایگزین اهداف توسعه هزاره شد، شامل ۱۷هدف اصلی و ۱۶۹ هدف ویژه است که نقشه راه جامعهٔ بینالمللی را در زمینه توسعهٔ پایا برای پانزده سال آینده ترسیم میکند.
این اهداف توسط سازمان ملل تعریف شدهاند و به عنوان اهداف جهانی برای توسعه پایا ترویج شدهاند. اهداف توسعه پایا باید از ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰ اجرا میشوند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وقت وزارت خارجه کشورمان در واکنش به این سند اظهار داشت که موضع اصولی و تغییرناپذیر ایران اجرا نکردن قسمتهایی از سند ۲۰۳۰ است که با قوانین و باورهای دینی و اولویتهای ملی و ارزشهای اخلاقی جامعه ایران در تناقض است.
اجرای آزمایشی رمز ریال شروع شد
رئیسکل بانک مرکزی با بیان مزایایی که شبکه بانکی برای حسابهای تجاری ارائه خواهد کرد، اعلام حسابهای شخصی به عنوان تجاری برای بهرهمندی از مشوقهای مذکور را قابل انتظار دانست.
رئیسکل بانک مرکزی در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره حکمرانی ریال گفت: حکمرانی ریال به معنی افزایش شفافیت در اقتصاد است تا منابع مالی به سمت فعالیتهای مولد هدایت شود باید با کمک مشوقها سرمایهها را به سمت فعالیتهای تولیدی هدایت کنیم تا رشد اقتصادی ایجاد شود. اقدامات زیادی در راستای حکمرانی ریال صورت گرفته است که یکی مقوله چک است. امروز در موضوع چک تحول ایجادشده است.
وی افزود: در گذشته چکهایی که داشتیم بعضاً وصول نمیشد و کسی که چک را صادرکننده چک دریافت میکرد مطمئن نبود که در زمان سررسید چک به مبلغ چک دست پیدا میکند یا خیر؛ بنابراین در گذشته چکها بعضاً وصول نمیشد و اطمینان از دریافت چک وجود نداشت، اما امروز اعتبار به چک برگشته است و باعث شفافیت و تسهیل فعالیتهای اقتصادی شده است.
به گفته صالحآبادی قانون جدید چک که در مجلس مصوب شد سامانههای زیادی برای آن پیادهسازی شد و آخرین بخش آن مسدودی حساب وجوه چک برگشتی از سایر حسابها بود که انجام شد.
رفع سوء اثر از چک به ۳ روز کاهش یافته است
وی افزود: با اقدامات متعدد در راستای قانون جدید چک، اعتبار صادرکننده چک قابل بررسی است و باعث شد تا در یک ماه گذشته رفع سوء اثر از چک به تنها ۳ روز کاهش پیدا کند و تعداد چکهای برگشتی ۲۰۰ هزار فقره کاهش یابد. درواقع به اندازه کسری موجودی چک از سایر حسابها مسدود میشود و این اقدام بسیار مناسبی برای اعتباربخشی به چک است. بنابراین یک شفافیت خوبی را در حوزه ریال در کشور ایجاد کرد.
بهکارگیری آزمایشی رمز ریال در بانکهای ملی و ملت
رئیسکل بانک مرکزی در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: در بحث رمز ریال وظایف خودمان را در بانک مرکزی انجام دادهایم و الباقی در حوزه وزارت صمت است تا رمزارز استخراجشده در یک سامانه قابل استفاده برای واردات کالا باشد.
به گفته وی، افرادی که مجوز استخراج رمزارز داشته باشند میتوانند برای واردات از رمزارز استخراجشده استفاده کنند.
صالحآبادی درباره پروژه رمز ریال هم گفت: رمز ریال هم تا پایان شهریور قرار بود راهاندازی شود و اکنون در مرحله قبل از آزمایش و در دو بانک ملی و ملت با ۲ فروشگاه با مبلغ ۱ میلیارد تومان شروع شده است.
صدر شناسنامه مالیاتی برای ۸.۵ میلیون کارتخوان فعال در کشور
رئیسکل بانک مرکزی اظهار داشت: حدود ۸.۵ میلیون کارتخوان فعال امروز در کشور داریم که همه دارای شناسنامه مالیاتی است.
وی درباره شناسایی حسابهای تجاری هم گفت: اصل موضوع تفکیک حسابهای تجاری هم ساماندهی کارتخوانها بود که به صورت کامل انجامشده است. برای مابقی افراد هم برآوردها نشان میدهد از هر ۱۰۰۰ نفر حداکثر ۳ نفر مشمول حسابهای تجاری میشوند.
صالحآبادی درباره معیار اعلام شده برای شناسایی حسابهای تجاری نیز اظهار داشت: ۱۰۰ تراکنش واریزی با ۳۵ میلیون تومان در ماه، صرفا یک مظنه و نشانه برای شناسایی حسابهای تجاری است و وحی منزل هم نیست. البته این معیار مربوط به مجموع حسابهای بانکی یک فرد است، نه اینکه هر حساب جداگانه با این معیار بررسی شود.
استثنائات حسابهای تجاری
رئیسکل بانک مرکزی به استثنائات حسابهای تجاری اشاره کرد و گفت: معامله در بورس مشمول حسابهای تجاری نیست، همچنین اگر کسی خانه بفروشد و چند میلیارد هم به حسابش واریز شود باز هم شامل حسابهای تجاری نمیشود. صندوقهای خانگی هم تجاری نیست، کار تجاری به معنی کاسبی و معاملات زیاد مالی است.
مشوقهای مختلف بانکی برای دارندگان حسابهای تجاری
وی در ادامه از مشوقهای مناسب برای حسابهای تجاری خبر داد و گفت: اگر کسی میداند که حسابش تجاری محسوب میشود و به سازمان مالیاتی اعلام کند از مزایا و مشوقها بهرهمند میشود. مثلاً نقل و انتقال بیش از ۲۰۰ میلیون تومان در بانک نیاز به مستندات دارد اما برای حسابهای تجاری این سقف تا ۱ میلیارد تومان افزایش مییابد.
رئیسکل بانک مرکزی افزود: برای اخذ دسته چک مربوط به حسابهای تجاری نیز تشویقهای مناسبی لازم در نظر گرفته شده است. همچنین سقف برداشت و واریزیهای روزانه و ماهانه مربوط به حسابهای تجاری نیز افزایش یافته است. ضمن این که کارمزدهای بانکی برای دارندگان حسابهای تجاری کاهش یافته است.
صالحآبادی اضافه کرد: با مشوقهای مناسبی که برای دارندگان حسابهای تجاری دیده شده، اکنون این احتمال را میدهیم که عدهای برای بهرهمندی از این مشوقهای بانکی، در حالی که حساب تجاری ندارند ادعا کنند که حسابشان تجاری است.
وی درباره نحوه اعلام حسابهای تجاری هم گفت: اعلام حسابهای تجاری از سوی خود فعالان اقتصادی انجام میگیرد و آنها در زمانی که سازمان مالیاتی اعلام خواهد کرد، میتوانند به سامانه مربوطه مراجعه کرده و حساب تجاری خود را ثبت کنند تا از مزایای آن بهرهمند شوند. بنابراین زمان و نحوه اعلام حسابهای تجاری با سازمان امور مالیاتی است.