
پشت پردههای امنیتی گرانیهای اخیر
دادستان کل کشور گفت: «یکی دو ماه است به صورت افسارگسیخته گرانیها را در برخی از نیازهای مردم مشاهده میکنیم که به نظر میرسد پشتپردههایی دارد. پشتپردههای این گرانیها را دستگاههای امنیتی باید دنبال کنند؛ اما برخورد با گرانفروشانی که بیضابطه قیمتها را بالا میبرند، جزء وظایف سازمان تعزیرات است. ما از ظرفیت دادستانی در این زمینه استفاده میکنیم».
چرا خودروهای تولیدی به بازار تحویل نمی شوند
رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو خبر داد: «افزایش قیمت خودرو روی کاغذ است و تقاضایی در بازار وجود ندارد و خودروسازان قیمت تمامشده خودرو را اعلام نکردهاند. هماکنون حدود ۱۵۰ هزار دستگاه خودرو در پارکینگها رسوب کرده است و این خودروها باید تا آبان تحویل داده میشد. به بهانه کمبود قطعه، این خودروها را در پارکینگ نگه داشتهاند، اما دلیل اصلی آن انتظار برای افزایش قیمت است».
نتانیاهو: ایران خوب میداند ما ضعیف هستیم
نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی گفت: «امروز ایران بهخوبی میداند که ما ضعیف هستیم. تا یک ماه دیگر ایران به مذاکره هستهای با کشورهای ابرقدرت جهانی باز خواهد گشت و این امر خطری حیاتی برای اسرائیل است».
فعالان رسانهای که با پراید به دولت روحانی آمدند و با سانتافه رفتند
آفتاب یزد در سرمقاله خود نوشت: در کوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سال ١٤٠٠، ستاد انتخاباتی عبدالناصر همتی کاندیدای بخشـی از اصلاحطلبان در این انتخابات پرشده بود از فعالان توئیتری. هر فردی که میتوانست توئیت بزند و توئیتهایش پربازدید و پرلایک بود میتوانسـت در بخشی از ستاد رئیس سابق بانک مرکزی باشد. جالب آن بود که اصلا هم مهم نبود که این افراد در فضای رسانهای کشور خوشنام یا بدنام هستند فقط نکته لازم همان پربازدید بودن توئیتها بود. اگر بخواهم ریزتر بگویم باید عرض کنم که مثلا در ستاد همتی افرادی حضور داشـتند که متهم به فسادهای مالی بودند و در زمـان دولت روحانی از طریق برخی ارتباطهای مشکوک و مسئلهدار با بعضی وزارتخانهها توانسته بودند به نان و نوایی برسند. به قول معروف اینها خبرنگاران سادهای بودند که با پراید وارد وزارتخانههای دولت روحانی شدند و با سانتافه بیرون رفتند. حتی برخی افراد در ستادهای همتی حضور داشتند که علیرغم اینکه به اصطلاح شاخ توئیتر بودند، ولی در مورد آنان شـائبههای جدی اخلاقی مطرح بود که آن هم داستان جالبی دارد.خلاصه آنکه همتی آنقدر به این جماعت توئیتری وابسته شده بود که حتی حاضر نبود یک ملاقات با صاحبان، مسئولان و سردبیران رسانههای سنتی از جمله روزنامهها داشته باشد و آن جلسه مهمیهم که بنا بود قبل از برگزاری انتخابات برگزار شود نافرجام بود.
استاد اقتصاد: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت دلار را کاهش میدهد
«حامد نجفیعلمدارلو» استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس میگوید: «هدف اولیه سیاست ارز 4200 تومانی، تأمین کالاهای اساسی با قیمت مناسب برای آحاد جامعه بود. بااینوجود این سیاست به نتیجه نرسید. در ۳ سال گذشته ۴۶ میلیارد دلار از منابع ارزی به سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص یافت که رانتی معادل ۵۹۶ هزار میلیارد تومان در آن وجود داشت. فقط در سال ۱۴۰۰ از جیب هر ایرانی 4.3 میلیون تومان برداشته شده است. با توجه به اینکه دولت تصمیم به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کرده است، احتمالاً در کوتاهمدت نوساناتی در بازار تولید و مصرف به وجود آید، اما با سازگار شدن بازیگران زنجیره تأمین، قیمتهای تعادلی جدید منجر به رونق تولید، عرضه و درنهایت صادرات خواهد شد». این استاد که سابقه همکاری با مرکز پژوهشهای مجلس نیز دارد، معتقد است: «حذف این ارز منجر به افزایش عرضه ارز میشود. انتظار است که قیمت دلار روند کاهشی داشته باشد؛ اما این روند کاهشی منوط به مدیریت انتظارات تورمی از سوی نهادهای اثرگذار است».
نظام بروکراتیک بهشدت ضد کارآفرینی
وزیر کار در حاشیه نشست کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بر واقعیت دستوپا گیر نظام بروکراتیک بر سر راه کارآفرینان صحه گذاشت و گفت: «بخش زیادی از گلایه کارآفرینان، نظام اداری دستوپا گیر و مشکلاتی است که در مسیرشان وجود دارد. نظام بروکراتیک ما بهشدت ضد کارآفرینی است و متأسفانه ساختارهای معیوب را هنوز درهم نشکستهایم. صدور مجوز آموزشگاههای آزاد فنی و حرفهای از ۸ ماه به ۳ روز کاهش یافته است و در یک ماه بیش از ۵۰۰ مجوز صادر شده است».
کشور وارد مرحله خوبی خواهد شد!
چهارشنبه هفته گذشته مدیران رسانههای اصلاحطلب با رئیسجمهور دیدار کردند. نکته قابلتوجه این دیدار آن بود که به گفته رحمانیان، مدیرمسئول روزنامه شرق تشکیل این جلسه را دفتر آیتالله رئیسی پیگیری کرد و اصلاحطلبان متقاضی این جلسه نبودند. نکته دیگر آن است که شرکتکنندگان این جلسه که جزو منتقدان دولت سیزدهم هستند همگی به سعهصدر و صداقت رئیسجمهور اذعان دارند. منصور مظفری، مدیرمسئول روزنامه آفتاب یزد درباره این جلسه نوشته است: «بحث واکسن را باید شاهکار دولت آیتالله رئیسی به شمار آورد. وقتی فهمیدیم تولید و واردات و رابطه با کشورهای دیگر از اروپا و آسیای دور گرفته تا همسایگان نیز دنبال شده است، نفس راحتی کشیدیم. حالا باید به روزهای بهتر فکر کرد!». الیاس حضرتی، مدیرمسئول روزنامه اعتماد هم تشکیل این جلسه از سوی رئیسجمهور را قابلتقدیر دانست. حسین عبداللهی، مدیرمسئول روزنامه آرمان ملی گفته است: «رئیسی زمانی که رئیس قوه قضائیه هم بود، این جلسات را برگزار میکرد. او همچون گذشته با سعهصدر پذیرا بود و ما حرکت و گفتهای از وی ندیدیم که تلقی این را داشته باشیم که از گفتهای ناراحت یا رنجیده شده است. رئیسی خیلی با فراغ بال و سعهصدر و توأم با صداقت برخورد کرد». مهدی رحمانیان، مدیرمسئولروزنامه شرق نیز میگوید: «روح و شکل جلسه هم بهگونهای بود که برای تمامی کسانی که آنجا بودند، دلپذیر بود. از این زاویه دلپذیر بود که عالیترین مسئول اجرایی کشور، با حوصله مینشیند و حرف کسانی را گوش میدهد که در تعبیری که در جامعه است، منتقدش هستند و از لحاظ فکری به او نزدیکی ندارند. برداشت او از فضای عمومی کشور این بود که انشاءالله کشور وارد مرحله خوبی خواهد شد و من امیدوارم».
اصلاح قانون بازار اوراق بهادار با مشارکت دولت و مجلس
وزیر اقتصاد، بازار سرمایه را نمایشگر سیاستهایی دانست که در حوزههای مختلف قانونگذاری، صنعتی، معدنی، نفتی، پالایشی و پتروشیمی صورت میگیرد. خاندوزی افزود: «بهبود بلندمدت و ایجاد اعتماد در بازار مستلزم همکاری و هماهنگی تمام بخشهای اقتصادی است. کارگروه مشترکی بین وزارت اقتصاد و مجلس شروع به کار کرده تا طرح اصلاح قانون بازار اوراق بهادار ظرف حداکثر یک ماه آینده به نتایج نهایی برسد».
خوش چشم: خصومت استکباری امریکا پایانی ندارد
«سیدمصطفی خوشچشم» کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به خصوصیتهای استکباری آمریکا در نسبت با سایر کشورها، اظهار کرد: «تاریخ نشان داده که آمریکا قدرت استکباری است و توقع دارد که سایر کشورها به وظایف خود عمل کنند اما خودش مسئولانه رفتار نمیکند، چراکه پایبند و متکی به قدرت است و با این تصور که درحقیقت قدرت اول دنیا است، خودش را محق به انجام هر کاری میداند». خوشچشم در پاسخ به این سؤال که ایران باید چه تضمینهایی از آمریکا بگیرد، تأکید کرد: «تضمین در دست خود ماست. اگر قرار باشد برجام احیا شود، ابتدا باید شروط نظام اجرایی شود؛ یعنی آمریکاییها اول باید تحریمها را بردارند و فرصت چندماهه راستی آزمایی به ما بدهند. در ادامه کار، سیاستهای ما باید بهگونهای باشد که باعث ایجاد بازدارندگی در آمریکاییها شود؛ یعنی آمریکا را باید مجاب کنیم که در صورت خروج مجدد از برجام، عکسالعملهای ما شدید خواهد بود». وی افزود: «ایران باید در صورت شکست خوردن مذاکرات آینده، طراحی داشته باشد و این تصویر را به آمریکاییها بدهد که تنش بالا خواهد رفت و مؤلفههای قدرت ایران بهشدت بالا میرود. این تصویر برای آن خواهد بود که آمریکاییها تعهدات خود را بپذیرند و انجام بدهند. ما باید هزینههای خروج آمریکا از برجام را بالا ببریم».
نماینده سابق انگلیس: اعتماد به آمریکا سخت است
نماینده سابق پارلمان انگلیس طی اظهاراتی گفته است: «ایرانیها در هیچ شرایطی مقابل آمریکا زانو نخواهند زد؛ آنها میتوانند در چشم بر هم زدنی متحدین آمریکا را با خاک یکسان کنند!». جورج گالوی در گفتگو با راشاتودی گفته است: «ضمانت آمریکا به عدم خروج مجدد از توافق غیرممکن است و حسن نیت به آمریکا سخت است. ایران در هیچ زمینهای وابسته به آمریکا نیست. ایرانیها در شرایط اضطرار تمام راههای پیشرفت را اختراع کردهاند».
مهم ترین شرکای تجاری ایران در 1400
سخنگوی گمرک خبر داد: «ایران از ابتدای ۱۴۰۰ تا پایان مهرماه، حدود ۹۹ میلیون تن کالا به ارزش تقریبی ۵۵ میلیارد دلار را با کشورهای جهان تبادل کرده است. در این مدت ۱۴۲ کشور بهصورت مستقیم کالای ایرانی را خریداری کردند و ۱۱۰ کشور نیز فروشنده کالا به ایران بودند». ایران 75.2 میلیون تن کالا به ارزش ۲۷ میلیارد و ۷۴ میلیون دلار در هفت ماه گذشته صادر کرده که چین با هفت میلیارد و ۶۸۹ میلیون دلار، عراق با پنج میلیارد و ۴۸۳ میلیون دلار، ترکیه با سه میلیارد و ۳۹۷ میلیون دلار، امارات با دو میلیارد و ۵۹۰ میلیون دلار و افغانستان با یک میلیارد و ۱۲۶ میلیون دلار پنج مقصد اول صادرات کالای ایرانی بودند. در خصوص واردات کشور در هفت ماه سال ۱۴۰۰ نیز در ۲۳ میلیون و ۵۰۵ هزار تن کالا به ارزش ۲۷ میلیارد و ۷۳۹ میلیون دلار از گمرکهای اجرایی ترخیص شد که امارات با هشت میلیارد و ۵۹۶ میلیون دلار، چین با شش میلیارد و ۱۰۷ میلیون دلار، ترکیه با دو میلیارد و ۸۶۱ میلیون دلار، آلمان با یک میلیارد و ۳۹ میلیون دلار و سوئیس با یک میلیارد و ۳۵ میلیون دلار، پنج کشور اول فروش کالای موردنیاز کشور در هفت ماه نخست سال بودند.
صادرات غیر نفتی رکورد ۲۷ ماهه را شکست
صادرات غیرنفتی کشور مهر ماه امسال، ۸ درصد بیشتر از مهر سال گذشته بود و رکورد ۲۷ ماه گذشته را شکست.
آمارهای گمرک ایران از شکسته شدن رکورد ۲۷ ماهه صادرات غیر نفتی حکایت دارد. اتفاقی که با مثبت کردن تراز تجاری کشور، نوید مثبتی برای کل اقتصاد محسوب میشود.به گزارش همشهری براساس آمارهای ارائه شده از سوی سخنگوی گمرک ایران، در مهر امسال ۱۹ میلیون و ۵۵۴ هزار تن کالا به ارزش ۹ میلیارد و ۸۸۶ میلیون دلار بین ایران و کشورهای جهان مبادله شد. در این میان ۱۵ میلیون و ۱۸۷ هزار تن کالا به ارزش ۵ میلیارد و ۲۶۸ میلیون دلار به صادرات اختصاص داشته است. بررسیها حاکی از این است که این میزان صادرات ۸ درصد بیشتر از مهر ماه سال گذشته است و از رکورد ارزش صادرات در ۲۷ ماه گذشته عبور کرده است.
در هفتمین ماه از سال ۱۴۰۰ مجموع ارزش صادرات و واردات ایران
۱۹ میلیون و ۵۵۴ هزار تن به ارزش ۹ میلیارد و ۸۸۶ میلیون دلار بوده که از این مقدار ۱۵ میلیون و ۱۸۷ هزار تن به ارزش ۵ میلیارد و ۲۶۸ میلیون دلار به صادرات اختصاص داشته است. ارزش صادرات در این ماه نسبت به ماه قبل ۵ درصد و نسبت به مهرماه سال قبل ۸ درصد افزایش پیدا کرده و بالاترین رقم در ۲۷ ماه اخیر محسوب میشود.
بررسی کارنامه تجارت خارجی ایران در مهر ۱۴۰۰ حاکی از این است که عراق با خرید ۵ میلیون و ۸۵۲ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار در رتبه نخست مقاصد صادراتی ایران قرار دارد و بعد از آن چین با ۲ میلیون و۵۶ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون دلار در رتبه دوم قرار گرفته است. همچنین ترکیه که در شهریورماه رتبه نخست مقاصد صادراتی کالاهای ایرانی را به خود اختصاص داده بود، در مهرماه با خرید۳ میلیون و ۷۸۲هزار تن کالا از ایران به ارزش یک میلیارد و ۸۸ میلیون دلار در رتبه سوم مقاصد صادراتی قرار دارد. رتبه چهارم نیز به امارات متحده عربی اختصاص پیدا کرده که ۷۸۸ هزار تن کالا به ارزش ۳۴۷ میلیون دلار از ایران خریداری کرده و در نهایت افغانستان باوجود افت شدید واردات از ایران، با خرید ۲۷۴ هزار تن کالا به ارزش ۱۲۷ میلیون دلار بهعنوان پنجمین مقصد صادرات کالای ایرانی ثبت شده است.
اخبار روزانه:
*یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با قدردانی از اقدامات رییس قوه قضاییه تاکید کرد، باید فاصله جرم با جریمه صفر شود. محمود احمدی بیغش، نماینده شازند در مجلس یازدهم در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «آقای اژهای شما را تحسین می کنم به خاطر اقدامات هدفمند و با برنامه تان در قوه قضاییه، دقیقا متوجه ریشهها شدهاید و اگر کمی با دقت پیش بروید، حتما در سیستم قضایی به رویش های خوب و امیدوارکننده می رسید. مردم تشنه عدالت عینی، برخورد خودکفایی و سرعت در تصمیمات قضایی اند. باید فاصله جرم با جریمه صفر شود.»
*داریوش سجادی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگوی برنامه جهان آرا گفت: تمام اعتبار روحانی، مدیریتی بود که هاشمی بر او داشت. بعد از فوت هاشمی با یک روحانی فشل مواجه بودیم که هیچ حرفی برای گفتن نداشت.
*سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری امروز درباره صحت یا سقم سفر احمد مسعود به ایران، گفت: سفرهای انجام شده با موضوع افغانستان عادی و با آگاهی کابل و دوستان در بخشها و گروههای مختلف افغانستانی انجام شده و می شود و هفته گذشته درباره صادرات برق سفری به افغانستان انجام شد. سعید خطیب زاده افزود: آقای کاظمی قمی هم مستقر شدند و رفت و آمدهای دو کشور همسایه در جریان است.