گفتگوی ویژه

کاش طرح هدفمندی به درستی در کشور اجرا شده بود

راهکار حل مشکلات اقتصادی کشور در برخی زمینه‌ها، فعال شدن بخش خصوصی است، یعنی در حقیقت بخش خصوصی باید اقتصاد را اداره کند؛ در این بخش هم افراد توانمندی وجود دارند که با حضور فعال آنها کشور به موفقیت های چشمگیری دست پیدا خواهد کرد.
بررسی میزان تحقق شعار سال از الزامات پایان هر دوره است. ارزیابی شعار سال قبل عمدتاً در پیام نوروزی رهبری نیز مورد توجه ویژه قرار می گرفت که در پیام 1392، چنین نبود. شاید این امر برای عدم بیان سخنان تلخ در آغازین لحظات سال نو بود.
این موضوع را با ابوالفضل توکلی بینا که به جهت حضور وی در سمت های اقتصادی مختلف از ابتدای انقلاب و نیز حضور به عنوان مشاور رییس جمهورهای دولت‌های پنجم تا نهم مطرح کردیم.

 سال 91، سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی نام گرفته بود؛ ارزیابی شما از میزان تحقق این شعار در کشور چیست؟
شعار سال 91 یعنی «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» شعاری بسیار اصولی است اما باید اول زمینه تحقق آن فراهم شود؛ باید دولت دارای این تفکر باشد که در این زمینه اقدامات جدی انجام دهد.

 همه مسائل مربوط به دولت است یا اینکه کم‌کاری نهادهای دیگر مثل عدم حضور بخش خصوصی نیز در این زمینه موثر است؟
مسائل زیادی در این خصوص دخیل هستند، اما سهم دولت قطعاً بیشتر خواهد بود چراکه اصول کار دست دولت است؛ مثلاً مسئله ارز نباید به چنین وضعیتی دچار می شد.
زمان آقای هاشمی رفسنجانی قیمت نفت، بشکه ای 7 تا 11 دلار بود که قیمت میانگین آن تقریباً 8 دلار می شد، با احتساب استحصال آن تنها 3 دلار عاید کشور می‌شد. ارز هم با قیمت 300 دلار در اختیار کشور قرار می‌گرفت.
من زمانی مشاور اقتصادی آقای هاشمی بودم، تیمی تقریباً 19 نفره از تجار ایرانی که به قطع می توان گفت ایران برای فعالیت آنها فضایی محدود به شمار می رود اما در واقع علاقه‌مند به نظام جمهوری اسلامی بودند، هر هفته نظریاتی را در اختیار رئیس جمهور قرار می دادند که اکثراً مورد تأیید ایشان قرار می گرفت.
راهکار حل مشکلات اقتصادی کشور در برخی زمینه‌ها، فعال شدن بخش خصوصی است، یعنی در حقیقت بخش خصوصی باید اقتصاد را اداره کند؛ در این بخش هم افراد توانمندی وجود دارند که با حضور فعال آنها کشور به موفقیت های چشمگیری دست پیدا خواهد کرد.
به عنوان کسی که سابقه حضور در یک سمت مرتبط با مسائل اقتصادی را در کارنامه دارید، طرح هدفمندی یارانه ها را ارزیابی کنید؛ از ارائه طرح هدفمندی توسط دولت تا نحوه اجرا.
اصل اجرای طرح هدفمندی یارانه ها کار بسیار درستی بود، بسیاری از کشورها این طرح را عملیاتی کرده اند و کشور ما نیز باید این اقدام را انجام می داد تا در مصرف انرژی رفتار صحیحی داشته باشیم.
اما نحوه اجرای آن درست نبود، اینکه نقدینگی به دست مردم برسد باعث می شود که عده ای هر نوع فعالیت برای کسب درآمد را رها کنند.
اگر این طرح به صورتی اجرا می شد که تزریق نقدینگی در جامعه وجود نداشته باشد و تورم ایجاد کند، مصرف انرژی در کشور به نحو مطلوبی هدایت می شد و بیش از وضع موجود از این طرح بهره برداری صورت می گرفت.

  حرف نگفته آقای توکلی بینا درباره سال 91 چیست؟
دغدغه ما در شرایط کنونی، رفع مشکلات اقتصادی مردم است، وقتی انسان با مردم عادی به ویژه حقوق بگیران کشور روبه‌رو می شود و شاهد مشکلات آنها است تنها به رفع مشکلات اقتصادی مردم فکر می کند.

 سال 92، سال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری است؛ به نظر شما درس‌هایی که می توان از سال 88 گرفت تا چشم انداز روشنی برای انتخابات 92 داشته باشیم چیست؟
درس هایی که ما گرفتیم این است که مسائل اقتصادی مهمترین مشکل مردم است، حقوق بگیران کشور الان جزو مسائل اصلی کشور است. ما باید در انتخاب خودمان دقت کنیم و به همان شعاری که موتلفه داشته تکیه کنیم.
ما در این زمینه باید دقت بالایی داشته باشیم چرا که مهمترین مشکل کشور مشکل اقتصادی است؛ مطمئناً با تیم و برنامه می توان از سد این مشکلات گذشت.

  نظرتان را راجع به تشکیل شورای ائتلافی هم بفرمایید؟
شورای ائتلافی اقدامی بسیار مثبت است چون با این تعداد زیادی که داوطلب هستند، قطعاً انتخاب رئیس جمهور مسئله ای مشکل ساز خواهد بود.
لذا راه حل اصلی همین ائتلاف خواهد بود و از میان این سه گزینه باید یک نفر مشخص شود کسی که اولویت دارد انتخاب شود از بقیه هم به عنوان کادر استفاده شود.

 از این نوع ائتلاف ها همان برداشت وحدت ملی نخواهد شد؟
ائتلاف کنونی، وحدت میان اصولگرایان است نه آن چیزی که طیف اصلاحات یا کارگزاران از آن دم می زنند؛ هر جناح یا تفکری قرار نیست وارد شود، باید اصولگرایان وحدت داشته باشند و طبق برنامه ریزی جبهه، به یک نفر واحد برسند که توانایی و نقاط مثبت داشته باشد.


https://shoma-weekly.ir/TUiOy8