گفتگوی ویژه

دانشجوی انقلابی باید در خط مقدم مسائل روز باشد

یکی از شاخصه‌های مهم برای انقلابی بودن یک دانشجو بصیرت است یعنی دید روشن، تشخیص به موقع و عمل به هنگام. فرازهای متعددی در طول سال‌های اخیر در اکثر سخنرانی‌های مقام معظم رهبری دیده می‌شود که معظم له به بحث بصیرت و نقش آن اشاره می‌فرمایند. بصیرت می‌تواند برای دانشجویان به عنوان افسران جنگ نرم _تعبیری که مقام معظم رهبری داشتند_ نکته بسیار مهمی باشد.
امیرزینلی - 16 آذر همیشه یادآور و نمادی از انقلابی بودن دانشجویان به همراه دارد. شاید از آن واقعه تا امروز شاخص های انقلابی بودن تغییراتی کرده باشد. در گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین ذاکری عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی شاخص‌های دانشجوی انقلابی امروز را بررسی کرده ایم.

برای انقلابی بودن، شاخص های فراوانی را شنیده ایم. اما یک دانشجوی انقلابی چه شاخص هایی را باید با خود همراه کند؟

ضمن عرض تبریک به دانشجویان عزیز میهن اسلامی مان به مناسبت فرا رسیدن 16 آذر روز دانشجو. بحث دانشجوی انقلابی و شاخص‌های آن یکی از مباحث مهمی است که از بدو شکل گیری نهضت انقلاب اسلامی به رهبری امام راحل (ره) بحث جدیدی بود. حرکت‌های انقلابی دانشجویان در آن مقطع تاریخی و حساس انقلاب اسلامی صفحات مهمی را در تاریخ این مرز و بوم رقم زد و افتخارات بزرگی را برای خود ثبت کرد. این نشان داد که به دلیل جایگاه انقلاب اسلامی ایران در منطقه و جهان، حرکت‌های انقلابی دانشجویان ما می‌تواند تأثیر بسیار مهمی در دنیای کنونی داشته باشد. اما نکته مهم انقلابی بودن و تقویت روحیه انقلابی دانشجویان است. شاید بتوانیم به ملاک‌ها و شاخصه‌هایی برای دانشجوی انقلابی اشاره کنیم. به هرحال بحث معنویت دانشجویان می‌تواند سر لوحه این شاخصه‌ها قرار گیرد و ارتباط معنوی، استواری و پایداری یک دانشجوی انقلابی با ذات اقدس ربوبی به عنوان یک شاخصه برجسته است. لذا معنویت، دین داری و کسب فیض از ائمه اطهار (ع) و تبعیت از فرمایشات این بزرگواران می‌تواند یک شاخصه مهم برای دانشجوی انقلابی باشد. طبیعتا روحیه انقلابی در یک بستر مناسب و سالم دینی بهتر می‌تواند رشد پیدا کند. مرحله بعد، رشد بصیرت دانشجوی انقلابی است. یکی از شاخصه‌های مهم برای انقلابی بودن یک دانشجو بصیرت است یعنی دید روشن، تشخیص به موقع و عمل به هنگام. فرازهای متعددی در طول سال‌های اخیر در اکثر سخنرانی‌های مقام معظم رهبری دیده می‌شود که معظم له به بحث بصیرت و نقش آن اشاره می‌فرمایند. بصیرت می‌تواند برای دانشجویان به عنوان افسران جنگ نرم _تعبیری که مقام معظم رهبری داشتند_ نکته بسیار مهمی باشد. یک دانشجوی انقلابی در کنار معنویت و بصیرت، باید از نظر علمی نیز در تراز مناسبی باشد. به هرحال این که یک دانشجو بخواهد برای انقلاب مؤثر باشد، روحیه انقلابی داشته باشد و عامل انتشار این روحیه نیز باشد، باید از نظر علمی در تراز مناسبی باشد تا کلام، رفتار و عملش تأثیر بیشتری روی محیط اطرافش داشته باشد. بنده این سه عامل را مهم می‌دانم.

در زمینه انقلابی بودن خصوصا انقلابی بودن دانشجویان آسیب از دو طرف بام افتادن وجود دارد. یک عده به بهانه معنویت، نظاره گر هستند و عده ای با شلوغ کاری‌، خراب کاری می کنند. مسیر درست چطور باید تبیین شود؟

وجود نازنین امیرالمؤمنین به عنوان مولی‌الموحدین و کسی که عبادت‌های بی نظیر دارد و احدی در معنویت، عبادت و درجه ایمان به پای ایشان نمی‌رسد را مثال می‌زنیم. چنین شخصیتی الگو، مولا و امام ماست. ایشان در کنار این معنویت در جایی که لازم بود وارد عمل شوند هیچگاه سکوت نکرده و پا به میدان می‌گذاشتند. فتنه‌های بزرگی که قاسطین، مارقین و ناکسین به پا کردند و بزرگانی از صحابه پیامبر و حتی همسر پیامبر در دوران امیرالمؤمنین در رأس این فتنه‌ها بودند، اگر قرار بود که این معنویت مانع از برخورد به هنگام شود که دیگر چیزی از اسلام باقی نمی‌ماند. هم در عصر خود حضرت امیر (علیه السلام) و هم در زمان وجود نازنین پیامبر اکرم (ص) شاهدیم که همیشه علی (علیه السلام) در خط مقدم است در حالی که در اوج معنویت قرار دارد. لذا این الگوی مناسبی برای همه جوانان به ویژه دانشجویان عزیز ما است. هیچگاه معنویت باعث گوشه گیری نمی‌شود، این همان رهبانیت در مسیحیت است که اسلام آن را به شدت رد می‌کند. اسلام معنویت را در دل جامعه می‌خواهد. دین داری و تقوا را در دل حضور در جامعه و اجتماع می‌خواهد و نباید اینها مانع از حضور به هنگام باشد. از آن طرف هم تند روی و مقدم بر ولی شدن، تعابیری که در زیارت نامه‌های ائمه اطهار وجود دارد که المتقدم لهم المارق و متأخر بالضاهر. نه تند روی و نه کند روی، بلکه قدم در جای قدم‌های ولی گذاشتن صحیح است. در عصر حاضر نیز باید پشت سر مقام معظم رهبری حرکت کنیم و اگر در مسیری که ایشان تصریح می‌کنند، حرکت کنیم همان مسیر سعادت و رشد ما خواهد بود. لذا معیار و میزان ولی امر است و در حال حاضر نیز وجود نازنین مقام معظم رهبری به عنوان ولی امر مسلمین، پیشوا و امام ما در عصر حاضر هستند که باید از ایشان تبعیت کرده و طبق نظر ایشان حرکت کنیم. اگر شخصی در این مسیر حرکت کرد از تندروی و کندروی مبرا خواهد بود.

در ادامه بحثی که فرمودید این سؤال پیش می‌آید که مقام معظم رهبری فرمودند که جوانان و دانشجویان منتظر موضع گیری رهبری نمانند و خودشان موضع داشته باشند. این مطلب چطور با فرمایش شما جمع می‌شود؟

مقام معظم رهبری خطوط اصلی را ترسیم می‌کنند. استکبار ستیزی و دشمن شناسی در رأس مطالبات رهبری است. وقتی ما خطوط اصلی را دریافت کردیم آن وقت خودمان دارای تحلیل می‌شویم و این تحلیل را ارائه می‌دهیم. طبیعی است که باید دانشجویان موضع داشته و فعال باشند اما باید در همان چارچوبی که ترسیم می‌شود حرکت کنند. به هرحال مقام معظم رهبری هرگز نفرمودند که منتظر باشید که من چیزی بگویم، آن وقت حرکت کنید. دانشجویان تکلیفی را تشخیص می‌دهند اما معیار و میزان دستشان است. جایی که لازم می‌دانند باید وارد عرصه شده، موضع گرفته و نظرشان را اعلام نمایند و این هیچ منافاتی با آن موضوع ندارد.

https://shoma-weekly.ir/gzhK9e