گفتگوی ویژه

اقدام شهدای موتلفه در راستای عزت مسلمانان بود

دلیل اصلی موتلفه از اعدام انقلابی حسنعلی منصور اجرای حکم الهی برخی علما درباره منصور بود زیرا برخی از اقدام‌های او از جمله زیرپا گذاشتن نفی سبیل و زیر سلطه بردن عزت مسلمانان با تصویب کاپیتولاسیون بود و فضایی ایجاد کرد که ضرورت داشت عزت مسلمانان بازگردانده شود و هزینه این اقدام آنقدر سنگین بود که هیچ فردی نتواند علیه عزت مسلمانان کاری انجام دهد اما این افراد انجام دادند.

26 خرداد سالروز شهادت دلاورمردان هیات موتلفه است. سربازان برومندی که در راه پاسداری از ارزش های اسلامی و در مسیر پر برکت نهضت امام خمینی(ره) جهت برپایی حکومت اسلامی حرکت کردند و شهد شهادت را نوشیدند و اینگونه به دیدار حق نایل آمدند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت سالروز شهادت این سربازان دلیر اسلام با « «میثم زرندی» عضو شورای مرکزی موتلفه اسلامی به گفت و گو پرداخته است.

در ادامه متن گفت و گو را می‌خوانیم:

حاج صادق امانی به همراه یارانش در چه شرایطی تصمیم می‌گیرند که حسنعلی منصور را اعدام انقلابی کنند؟

زرندی: در شرایطی که پس از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ خورشیدی کشور به شدت تحت تأثیر خفقان رژیم پهلوی بود و سایه کشتار ۱۵ خرداد در تحرک‌های سیاسی وجود داشت، اقدامی که این شهدا انجام دادند، بسیار دلیرانه بود زیرا در فضایی انجام شد که اقدام‌های جهادی باب نشده بود. این افراد طلایه داران این رفتار بودند و همین باعث شد که آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب از تعبیر «نورالله فی ظلمات الارض» برای شهادت این سربازان استفاده کنند. البته صادق امانی در دوره فداییان اسلام فعالیت داشت و اگرچه با اصل تحرکات آنها موافق بود اما به علت نگاهی که به نظر مرجعیت داشت با فداییان اسلام همراه نشد و گروه شیعیان را به همراه محمد اسلامی، اسدالله لاجوردی و برخی از اعضای موتلفه اسلامی ایجاد کرد. این خود نشان می‌دهد که آنها به دنبال اقدام مسلحانه به هر قیمت نبودند.

برخی می‌گویند که امام خمینی (ره) با اقدام مسلحانه هیأت‌های موتلفه مخالف بودند. دیدگاه شما در این باره چیست؟

زرندی: امانی به همراه یارانش پیش از ترور منصور جواز ابتدایی را از امام خمینی (ره) در ارتباط با کارهای مسلحانه گرفته بودند که امام (ره) فرمودند به شرط اینکه اسلحه را خودتان بخرید یا بسازید و به آنها اجازه تمرین داده بودند اما برای اقدام گفتند هنوز زمان آن نشده است. آیت الله بهشتی که نماینده امام (ره) در موتلفه بود در سالگرد شهید عراقی تعبیری به کار برد که نشان داد این سربازان اسلام در خط فقاهت بودند. البته ترور منصور تنها اقدام این افراد نبود بلکه آنها اطلاعیه و اعلامیه‌های زیادی ارسال می‌کردند و دست به آگاه سازی و روشنگری می‌زدند.

وقتی امام (ره) فرمودند گناه کبیره کرده است فردی که سکوت کند. صادق امانی در یک جلسه‌ای به اعضای موتلفه گفت که این سخنان امام (ره) تن من را لرزاند. بنابراین به فکر این می‌افتد که اقدامی انجام دهد و سکوت شکنی کند و بازدارنده باشد که به جلسه طولانی شورای مرکزی موتلفه منجر شد و در نهایت خروجی جلسه این بود که ضرورت زمان اقدامی علیه عامل کاپیتولاسیون یعنی حسنعلی منصور را نشان می‌دهد که با نظر مستقیم آیت الله مرتضی مطهری و آیت الله محمد بهشتی انجام شد. پس از جمع بندی، ۲ تَن از افراد موتلفه اسلامی خدمت آیت الله سید محمد هادی میلانی رسیدند و از او کسب اجازه کردند.

بنابراین نگاه امام خمینی (ره) به نهضت یک حرکت عمومی حاصل از بیداری و آگاهی بود که موافق اقدام‌های چریکی و مسلحانه نبودند. اگرچه حرکت شهدای موتلفه از جنس گروه‌های چریکی نبود و اقدامی آگاه سازانه بود.

هدف هیأت موتلفه اسلامی از ترور انقلابی منصور چه بود؟

دلیل اصلی موتلفه از اعدام انقلابی حسنعلی منصور اجرای حکم الهی برخی علما درباره منصور بود زیرا برخی از اقدام‌های او از جمله زیرپا گذاشتن نفی سبیل و زیر سلطه بردن عزت مسلمانان با تصویب کاپیتولاسیون بود و فضایی ایجاد کرد که ضرورت داشت عزت مسلمانان بازگردانده شود و هزینه این اقدام آنقدر سنگین بود که هیچ فردی نتواند علیه عزت مسلمانان کاری انجام دهد اما این افراد انجام دادند. همچنین وقتی که امام خمینی (ره) در مخالفت با کاپیتولاسیون و اقدام‌های رژیم پهلوی سخنرانی کردند، اعضای موتلفه اسلامی تلاش کردند، پرچمی را که امام (ره) بلند کرده‌اند، همچنان بالا نگه دارند.

https://shoma-weekly.ir/VNcJbl