
خانم دکتر در ایام انتخابات مسائل و مطالبات زنان، از موارد اصلی مطروحه توسط کاندیداهاست، اما پسازآن کمتر شاهدیم که دولتها در مسیر تحقق این مطالبات قدم بردارند. حضور احزاب در انتخابات چقدر میتواند این نقصان را جبران کند؟
- احزاب میتوانند در این عرصه نقش اثرگذاری داشته باشند. اولین قدم آنها میتواند این باشد که مطالبات و خواستههای زنان را از طریق بخش بانوان خود پیگیری و برای برنامهریزی در اختیار نامزد خود در انتخابات قرار بدهند. از طرفی احزاب چون گروهی متشکل و منسجم هستند، پسازانتخابات امکان رصد و مطالبه وعدههای دادهشده وجود دارد، درصورتیکه این امکان برای افرادی که بهصورت منفرد در انتخابات شرکت میکنند وجود ندارد. بخش بانوان احزاب معمولاً بهعنوان پشتوانه فکری برای نامزد حزب، مشکلات، موانع، ظرفیتها و امکانات موجود برای تحقق خواستههای زنان را در جامعه شناسایی میکنند و با این همفکری کمک شایانی به کاندیدای خود در انتخابات برای ارائه یک برنامه مدون و قابلاجرا میکنند و باز این امکان برای اشخاصی که بدون پشتوانه اینچنینی در انتخابات حضور مییابند، وجود ندارد.
یکی از نقاط ضعفی که در حوزه مدیریت زنان شاهدیم این است که همواره بانوان انگشتشماری در مدیریت سطح کلان جامعه حضور دارند و دولتها معمولاً از همین ظرفیت اندک بهره میبرند، وجود یک دولت حزبی تا چقدر در شکستن این محدودیت مدیریتی مؤثر است؟
- این برمیگردد به این مسئله که منتخبینی که تاکنون بر سرکار آمدهاند چون تنها در ایام انتخابات و به دلیل مصالح سیاسی افرادی را دورهم جمع کردهاند، هیچگاه فرصت آن را نداشتهاند که به شناسایی ظرفیتها و استعدادها بپردازند لذا همواره از همان ظرفیت موجود استفاده میکنند و اینیک ضعف بزرگ محسوب میشود؛ اما احزاب این مشکل و نقیصه را ندارند چراکه یکی از وظایف مهم آنها کارسازی و تربیت نیرو برای اداره جامعه است. در بخش بانوان نیز احزاب باکارسازی در سراسر کشور این امکان رادارند اگر فرصتی در اختیار آنان قرار بگیرد چهرهای جدید و استعدادهای نو را به عرصه مدیریتی کشور معرفی کنند.
احزاب در طول سالیانی که از بدو تأسیس شأن میگذرد این فرصت را در اختیاردارند که کار کارشناسی دقیقتر و مدونتری را انجام دهند. نیروها را شناسایی کنند و با آموزش به آنها استعدادهای آنها را بارور نمایند. در حوزه بانوان این مسئله به دلیل کمبودهای ذاتی که در جامعه وجود دارد، احزاب میتوانند برای رفع این نقصان تأثیرگذاری شایانی داشته باشند. احزاب در حوزه بانوان میتوانند منسجمتر برنامهریزی کنند، حقیقیتر مشکلات، موانع و همچنین توانائیها و امکانات را به بنید و حقیقیتر آنها را مطالبه کند و درنهایت برنامهریزی نماید و سپس بر اجرای آن نظارت کند.
شما بهعنوان کسی که کار حزبی کرده و مسائل و مطالبات زنان را رصد کرده است، مشکلات اساسی حوزه زنان را در چه میبینید؟
- مشکل اصلی به نظر من برمیگردد به این مسئله که دولتها در اجرای قوانین در حوزه زنان کوتاهی میکنند. ما برای مطالبه حقوق زنان قوانین مناسبی در اختیارداریم ولی متأسفانه یا مدیران با آنها آشنا نیستند، یا به آن توجه ندارند و یا در اولویتبندی آنها جایی ندارد. بهعنوانمثال ما در مجلس هفتم قانون حقوق و مسئولیتهای زنان با نگاه اسلامی را مصوب کردیم و مدیران ملزم شدند که در حوزه زنان به اهمان دید در عرصههای ملی و بینالمللی فعالیت کنند درحالیکه میبینیم دولتها و ازجمله دولت فعلی دغدغه ائی برای اجرای مفاد این قانون ندارند و بیشتر در پی تحقق اهداف قانونهای بینالمللی جهت گزارش دهی به مجامع و نهادهای جهانی هستند. اینیک آسیب جدی است که مسئولان فعلی ما زن را از چشم افرادی نگاه میکنند تا چند سده پیشتر هیچ حقوقی برای زنان قائل نبودند نه از نگاه اسلامی که چهارده قرن پیش خداوند متعال بهترین قوانین را برای رستگاری زنان به پیامبر عظیم الشانش ابلاغ کرده است. متأسفانه طی این سالها تلاش شده تا از زاویه دید غربیها که نه بافرهنگ ما همخوانی دارد و نه با دین و شرع سازگار است به مشکلات زنان جامعه نگریسته شود و اینیک فضای غیرواقعی در برابر مسئولان قرارداد که آسیبهای جدی به جامعه وارد کرده است. در سایه همین نگاه زنان جامعه ما هرروز ازآنچه لایقش هستند دورتر میشوند.
حزب موتلفه اسلامی بهعنوان یک حزب قدیمی و باسابقه چه برنامههایی در حوزه بانوان دارد تا به خواستههای آنان در حیطه قانون جامه عمل بپوشاند؟
- برنامههای زیادی در بخش بانوان حزب تدوین و آمادهشده است؛ اما رئوس آن شامل اجرای کامل قوانین موجود، استفاده از تمام ظرفیتها و استعدادهای موجود در عرصه مدیریتی اعم از وزارت، معاونت ریاست جمهوری تا سمتهای پائین تر بر اساس توانمندی افراد، پرهیز از نگاه ابزاری و شعاری به مسائل زنان، اهتمام به این مهم که مطالبات زنان از نگاه خود خانمها باید بازخوانی شود نه از نگاه آقایان که بسیاری از معضلات حوزه زنان ناشی از همین ضعف است. تلاش برای افزایش تحکیم بنیان خانواده که در این راستا حزب برنامه مدونی دارد. درنهایت تلاش برای گسترش مهارتآموزی زنان برای بهبود وضعیت زندگی ازجمله برنامههائی است که در حوزه بانوان حزب تدوینشده تا در صورت نیاز در اختیار کاندیدای حزب قرار بگیرد.