
به گزارش «شما» به نقل از خبرگزاریها، ایران و ۱+۵ در دور جدید مذاکرات هستهای توانستند پس از سه دوره مذاکره پی در پی در ژنو و حضور وزرای خارجه طرفین گامهای اولیه برای رسیدن به یک توافق اولیه را بردارند. توافقی که پس از ساعتها مذاکرات سخت و طاقت فرسا حاصل شد. در این میان تیم مذاکره کننده کشورمان با قاطعیت و ایستادگی بر سر حق غنی سازی اورانیوم گامی رو به جلو در مذاکرات برداشت و مهمترین توافق ژنو یعنی «پذیرش حق غنی سازی جمهوری اسلامی ایران» از سوی غرب اتفاق افتاد. اگرچه پس از پایان مذاکرات، جان کری و باراک اوباما جملات متناقضی در این خصوص بیان کردند.
توافق مهم بعدی نکتهای بود که محمدجواد ظریف، وزیر پرتلاش امور خارجه کشورمان اعلام کرد؛ «رفع کلیه تحریمها» این نکتهای بود که ظریف در نشست خبریاش پس از پایان مذاکرات به آن اشاره کرد و سومین توافق مهم؛ «عدم تصویب تحریمهای جدید علیه ایران» این سه توافق به عنوان اصلیترین و مهمترین توافقات ژنو حاصل شد و قرار است ظرف ۳ هفته آینده آغاز اجرایی شدن توافقاتی باشد که برای یک بازه زمانی شش ماهه تعیین شدهاند. البته که این توافقات دوجانبه است و در صورتی که طرف غربی بخواهد از توافقات صورت گرفته تخطی کند، ایران به راحتی و بدون هیچ فوت وقتی توافقات در خصوص تعلیق ۶ ماهه اورانیوم و دیگر توافقات شکل گرفته را به روز اول بازمی گرداند.
ضمانت اجرایی
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبریاش در ژنو گفت: در اول مسیر هستیم برای اینکه این راه به طور جدی ادامه یابد، نیازمند همدلی و همبستگی ملی هستیم. وی درباره پروتکل الحاقی نیز عنوان کرد: در مرحله نخست درباره پروتکل بحثی نمیکنیم، تصمیم گیری درباره پروتکل در دست مجلس است. همکاریها با آژانس ادامه مییابد. حوزههای همکاری را با آژانس گسترش میدهیم که برخی نگرانیها رفع شود. ظریف در توضیح جزییات این توافقنامه که در یک بازه زمانی مشخص میباشد، گفت: این یک برنامه عملی است که در چهار صفحه است و در سه مرحله تدوین شده: اهداف، اقدامات متقابل اولیه وگام نهایی. هم در قسمت اهداف و هم در بخش گام نهایی برنامه غنیسازی ایران به رسمیت شناخته شده است.
وی درباره ضمانت اجرایی برای این توافقنامه گفت: «ضمانت اجرایی شامل یک کمیسیون مشترک ایران و
۱+۵ است که نسبت به اجرای توافق نظارت میکند. این یک قدم شش ماهه است و ما این گام را به عنوان یک هدف مقطعی شروع نکردیم، بلکه بلند مدت است. تمامی اقداماتی که در گام اول انجام میشود، قابل بازگشت هستند در صورتی که ما بدقولی و نقض عهد از طرف مقابل ببینیم امکان بازگشت وجود دارد، البته ساز و کار رسیدگی که در توافق دیده شده را هم استفاده خواهیم کرد. این به معنای آن نیست که اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکرد، ما یک طرفه به این توافق عمل کنیم. ما با هدف رسیدن به یک راهحل جامع وارد این روند شدیم و این آمادگی را داریم که اگر خدایی نکرده به این نتیجه برسیم که طرف مقابل نمیخواهد از این فرصت استفاده کند برگردیم. »
بحث بعدی ظریف بر سر تحریمها بود. وی اظهار کرد که «مرحله اول اقدامات قابل بازگشت است. تحریمها کاهش مییابند و تحریم جدیدی اضافه نمیشود. ما لغو همه تحریمها را خواستار هستیم، البته در یک برنامه بلند مدت من از همه میخواهم که حتما تلاش کنند تا فضاسازی رسانهای صورت بگیرد. این تلاشها به خاطر این است که ما در هفتههای اخیر در فشارهای تبلیغاتی بودیم و در برخی کشورهای غربی گروههای فشار نقش عمدهای دارند». وی در ادامه گفت: «سند نسبت به هفته قبل تغییری نکرده. همان سندی است که خودشان میگفتند معامله قرن است. مقاومت مردم برخلاف اینکه دیگران نمیخواستند، به نتیجه رسیده است. آنچه که نتانیاهو را عصبانی کرده است، همین است.» وی درباره سند توافقات و نیز اظهارات جان کری درباره عدم شناسایی حق غنیسازی ایران گفت: «سند هم منتشر خواهد شد. من کاری به اظهارات دیگران ندارم. آمریکاییها ادعا میکنند که حقی به نام غنیسازی را به رسمیت نمیشناسند بلکه برنامهها را به رسمیت میشناسند. »
پروتکل الحاقی هم از موضوعات مهم و مورد پرسش خبرنگاران بود. وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سئوالی درباره پروتکل الحاقی گفت: «در مرحله نخست درباره پروتکل الحاقی بحثی نمیکنیم. البته کل پروتکل منوط به تصمیم مجلس است بدون آن هیچ اقدامی صورت گرفته نمیشود، همکاری با آژانس و شفافیت ادامه پیدا میکند. وی افزود: تحریم بیمه نفت کشها و انواع بیمهها نیز لغو خواهد شد. در نطنز و فردو تعدادی سانتریفیوژ دست نمیخورد و غنی سازی اورانیوم ۵ درصد حفظ میشود. بیست درصد هم تبدیل به سوخت خواهد شد. وی همچنین تاکید کرد که از قبل از سال مسیحی لغو تحریمها آغاز خواهد شد. وی گفت: ما به سمت حل مشکل باید پیش برویم و از اینکه اظهار نظراتی صورت بگیرد باید بدانیم که ما تاریخ پرتنشی با آمریکا داشتیم.