وظیفه ذاتی سپاه از بعد نظامی؛ آمادگی برای دفاع از سرزمین ایران و بسیج مردم در این راستا و عمقبخشی فرهنگی در بیرون مرزهاست.
وظیفه حمایتی و پشتیبانی از نظام و حکومت در خدمت به مردم است که در زمینههای عمرانی، سازندگی و فرهنگی بوسیله نیروهای معتقد و متخصص خود میتواند کمک کند.
وظیفه حفاظت از انقلاب و دستاوردهای انقلاب برای سپاه که در قانون اساسی مورد تأکید قرار گرفته مستلزم این است که سپاه و جریانات و انحرافات سیاسی را بشناسد و از فهم و بصیرت کافی برخوردار باشد. رهبر معظم انقلاب در تبیین این کارنامه به نکات زیر اشاره داشتند.
1- تربیت با هوشترین و قویترین فرماندهان نظامی در میدان مجاهدت و مقاومت
2- صادرات نیروی انسانی با تدبیر، قوی و مدیر به مجموعه دستگاههای حاکمیتی نظام
3- انقلابی زیستن و انقلابی ماندن و ایستادگی و استقرار و ثبات قدم در این راه نورانی
انقلابی ماندن سپاه در شرایطی که زندگی و دنیا و همه چیز عوض شده ویژگی مهمی است زیرا انقلابی ماندن متأثر از حسن عدالت و عدالت طلبی است، متأثر از زشتی ظلم است، متأثر از حسن استقلال ملی و عزت ملی است، متأثر از آرمانهای انقلاب است که تغییر نکرده.
پاسداری از انقلاب
رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید نمودند که سپاه به عنوان یک موجود زنده باید بداندکه از چه میخواهد پاسداری کند، لازمه پاسداری این است که:
1- عرصه سیاسی را بشناسد
2-نسبت به جریانهای گوناگون سیاسی، انحرافی و غیرانحرافی و وابسته چشم بسته و ناآگاه نباشد
3-دفاع از نظم جدیدی که انقلاب اسلامی برای بشریت آورده است
چالش اصلی انقلاب
آنچه زمینه ورود سپاه به مسائل سیاسی کلان را فراهم میکند، مقابله با چالش اصلی انقلاب است. این چالش به مفهوم چالشهای سیاسی خطی و جناحی داخل کشور نیست. چالش دعوای این گروه با آن گروه نیست، بلکه چالشی است که در اثر انتقال پیام انقلاب اسلامی به جهانیان پدید آمده.
این پیام به تعبیر مقام معظم رهبری در دیدار با فرماندهان سپاه در 26/6/92 «مقابله با نظام سلطه است». چون نظام سلطه دنیا را به ظالم و مظلوم تقسیم میکند، لذا با منطق اسلام که میگوید «لاتَظلِمونَ ولاتُظلَموُن» یعنی نباید ظلم کرد و نباید گذاشت به شما ظلم شود، منافات دارد.
نظام سلطه؛ جنگ را، فقر را، فساد را گسترش میدهد، و این با اسلام و پیام انقلاب اسلامی مغایر است. چالش و دعوای اصلی انقلاب اینجاست. و بقیه حرفها بهانه است، تحریم و جنگ داخلی، کودتا و جنگ تحمیلی و انرژی هستهای همه اینها بهانهای است برای مقابله با آن پیام انقلاب اسلامی.
نرمش قهرمانانه
رهبر معظم انقلاب اسلامی در مسیر مقابله با این چالش انقلاب اسلامی به تاکتیکی اشاره کردند که در سال 75 هم در جمع مسئولان وزارت امور خارجه بیان داشته بودند، آنجا هم تأکید فرموده بودندکه نمایندگان جمهوری اسلامی از شمشیر تیزتر و از حریر نرمتر و از سنگ و پولاد سختتر باشند، چون عرصه سیاست خارجی میدان نرمشهای قهرمانانه است.
ایشان در دیدار با مجلس خبرگان نیز نرمش و انعطاف و مانور هنرمندانه و قهرمانانه در همه عرصههای سیاسی را کار مطلوبی دانستند ولی تأکید داشتند که این مانور هنرمندانه نبایستی به معنای عبور از خطوط قرمز و یا برگشتن از راهبردهای اساسی و عدم توجه به آرمانها باشد. 14/6/92
بنابر این شرایط کشور با توجه به اقتدار بینالمللی نظام امروز ایجاب میکند که دولت برای عبور از چالشهای مهم سیاسی و اقتصادی از تاکتیک نرمش قهرمانانه استفاده کند و همچون صلح حدیبیه و صلح امام حسن(ع) زمینه عزت ملی را با حکمت و تدبیر فراهم سازد.
باید توجه داشت که اقتدار داخلی و بینالمللی امروز نظام جمهوری اسلامی به برکت حضور حماسی مردم در انتخابات و دفاع آنها از نظام و حاکمیت به گونهای است که استفاده از تاکتیک نرمش قهرمانانه میتواند انقلاب را از چالشهای گوناگون عبور داده و زمینه پیروزیهای مهمی را برای کشور فراهم سازد. مشروط به اینکه نرمش به واگرایی و انفعال در برابر دشمن تبدیل نشود.
آینده روشن انقلاب اسلامی به دو دلیل
انقلاب اسلامی به برکت رهبری خردمند و پشتیبانی مستحکم ملت آینده روشنی دارد. زیرا توانسته است در طی سه دهه گذشته، به تعبیر مقام معظم رهبری فقر نیروی انسانی را به غنای نیروی انسانی، فقر نیروی مادی را به غنای مادی، و غنای علمی و غنای سیاسی و فقر سلاح و تجربه را به غنای آبرو و حیثیت بینالمللی و غنای تجهیزات دفاعی برساند.
نقطه شروع ما در ابتدای انقلاب تا کنون بسیار طولانی است و نشان از عزم و اراده ملت در دستیابی به پیشرفتهای همه جانبه است. در حالی که در طول این مدت جریانهای مخالف دشمنیهای فراوان علیه ما همچنان فعال و گسترده بوده است.
ولی علیرغم همه این دشمنیها و موانع روند پیشرفت انقلاب نه تنها متوقف نشده بلکه خط صحیح و درست خود را ادامه داده و امروز به قدرتی بزرگ، تأثیرگذار، استوار و با اقتدار در منطقه و جهان تبدیل شده است.
حرکت با محاسبه و منطق واستدلال
این حرکت با محاسبه و منطق ما در طی دو دهه گذشته کشور رااز بحرانهای بینالمللی مثل جنگ خلیج فارس و اکنون سوریه و مسائل هستهای و غیره به سلامت عبور داده و دشمن گام به گام عقبنشینی کرده است و هر چه به تقویت ساخت درونی نظام بپردازیم و رشد علمی را افزایش دهیم و به تولید ملی و داخلی تکیه کنیم و به استعدادهای بومی خود نگاه خوشبینانه داشته باشیم و ازتنبلی، کوتاهی، خودخواهی، دنیاپرستی و دل دادن به ظواهر بپرهیزیم به نتایج مطلوبتری در دستیابی به آینده روشن خواهیم رسید.