بین الملل

پاسخ مناسب دولت و گروه‌های سیاسی لبنان اعتراضات را کنترل می‌کند

آشوب های اجتماعی مبتنی بر مطالبات است. به طور قطع در روزهای آتی ما شاهد چگونگی پاسخگویی به این مطالبات خواهیم بود. اگر دولت و گروه های سیاسی به این مطالبات پاسخ مناسب دهند، این اعتراضات قابل کنترل خواهد بود اما اگر خلاف این جریان رخ دهد، به طور حتم اعتراضات گسترده تر از پیش خواهد شد.
در هفته گذشته انفجاری بزرگ زیباترین شهر مدیترانه را در خون و آتش فرو برد و یکی از اصلی ترین بنادر ارتباطی کرانه مدیترانه را نابود کرد. بیروت روز ۴ آگوست سال ۲۰۲۰ را از یاد نخواهد برد و به نظر می رسد که این روز را خاورمیانه نیز از یاد نخواهد برد. دو انفجار پیاپی در حالی بخش های زیادی از شهر را نابود کرد که باعث حذف کامل بندر مدیترانه از روی نقشه نیز شد. اما انفجار بیروت فارغ از عمق فاجعه انسانی و شهری خود ابعاد دیگری نیز دارد. لبنان برای ماه هاست که درگیر مناقشات سیاسی است و اعتراضات مردم نیز بر سردرگمی سیاسی افزوده است. به همین بهانه سایت فراز به سراغ « حسن لاسجردی» کارشناس بین الملل و حوزه خاورمیانه رفته تا نظر وی را در رابطه با بجران های روز افزون در لبنان و به خصوص پس از انفجار دیروز بیروت جویا شود.

در لبنان اخیرا التهابات شدید بوده و ارزش پول ملی در حال سقوط بوده، با توجه به این که بیرون شهر توریستی است تاثیر اتفاق اخیر بر اقتصاد لبنان را چگونه می بینید؟

با توجه به حجم خسارات، بزرگی واقعه و همچنین خرابی هایی که به ویژه در بیروت به رخ داده به نظر می رسد تاثیر این رویداد بر تمام حوزه های اقتصاد در لبنان بسیار گسترده است. به بیان دیگر، بیروت به عنوان منظرگاه اقتصادی لبنان، محل رفت و آمد، تخلیه بار و بده و بستان های مختلف بوده است و همین زنده بودن اقتصاد در منطقه، با امنیت و به نوعی آرامش و ثبات کشور نیز ارتباط مستقیم داشت. به این ترتیب این موضوع حیطه امنیت را نیز در لبنان متاثر خواهد کرد. از طرف دیگراقتصاد لبنان مدت هاست تحت تاثیر عوامل داخلی و بیرونی قرار گرفته و دچار تلاطم شده که این موضوع به افزایش شاخص های بی ثباتی اقتصادی در لبنان منتهی شده است. در حال حاضر تنها نقطه قوت موجود این است که همه نیروهای سیاسی لبنان متفق القول هستند تا از این اتفاق به نفع منافع عمومی استفاده کنند و با کمک دولت و عوامل اجرایی، هرچه سریع تر ثبات را به منطقه برگردانند.

به این رویداد، می تواند اعتراضات و آشوب های سیاسی اخیر که در لبنان وجود داشت را متوقف کند یا اینکه آن را شدیدتر خواهد کرد؟

آشوب های اجتماعی مبتنی بر مطالبات است. به طور قطع در روزهای آتی ما شاهد چگونگی پاسخگویی به این مطالبات خواهیم بود. اگر دولت و گروه های سیاسی به این مطالبات پاسخ مناسب دهند، این اعتراضات قابل کنترل خواهد بود اما اگر خلاف این جریان رخ دهد، به طور حتم اعتراضات گسترده تر از پیش خواهد شد. موضوع مهم در لبنان این است که بازیگران بیرونی و منطقه ای در آن نقش آفرینی می کنند. کاری که فرانسه، عربستان و سایر کشورهای عربی سال هاست انجام می دهند تا خود را میدان دار تعهدات نشان دهند و این مسائل در فرآیند بی ثباتی در لبنان بی تاثیر نیست.

اسرائیل همیشه حزب الله را متهم می کرد که انبار مهمات دارد اما زمانی که این حادثه رخ داد خیلی سریع اعلام کرد که ارتباطی با این انفجار ندارد و نتانیاهو نیز اعلام کرد که به لبنان اقدامات بشر دوستانه خواهد کرد به نظرتان بعد این اتفاق ارتباط لبنان و اسرائیل چطور خواهد شد؟

مدت هاست که بین لبنان و اسرائیل انتظار برای تهاجم و اصطحکاک وجود دارد. چون در روزهای اخیر اسراییلی ها برای جلوگیری از تهاجم نیروهای حزب الله به لبنان حمله پیش دستانه داشتند، به طو حتم نگاه جامعه لبنان کماکان به اسراییل یک نگاه منفی و مبتنی بر مداخله است ضمن اینکه در حال حاضر، اسراییل هنوزبه عنوان یکی از متهمان در این پرونده است. چرا که بسیاری معتقدند این اتفاقات در بیروت بر اساس حمله لیزری توسط اسراییل صورت گرفته است. مهم این است که اسراییل در همسایگی لبنان همیشه یک عامل مخرب و آزار دهنده بوده و با توجه به این نگاه، در اتفاق انفجار بیروت، کمک های انسانی اسراییل نیز نمی تواند وجهه مخرب اسرائیل را تصحیح کند!

این تقصیریابی سال هاست در لبنان به یک روال تبدیل شده و هر اتفاقی که در لبنان رخ می دهد، تلاش جریان مخالف مقاومت این است که مقاومت را مقصر جلوه دهد. مسلم است که هم مردم و هم گروه های سیاسی پس از دو سه دهه متوجه شده اند که نیروهای مقاومت در جهت ثبات داخلی لبنان تلاش می کنند.


https://shoma-weekly.ir/0uWdct