بین الملل

نگرانی فزاینده کشورهای کوچک شورای همکاری از نفوذ سعودی ها

برخی ازاعضای شورای همکاری خلیج فارس( شامل کویت، بحرین، قطر،امارات، عمان و عربستان) از افزایش نفوذ سعودی ها به عنوان بزرگترین عضو در این شورا نگرانند.

یک پایگاه عرب زبان با اشاره به برگزاری نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به نگرانی کشورهای کوچکتر در این زمینه پرداخته است.
به گزارش خبرگزاری مهر، پایگاه الحرمین در آستانه برگزاری نشست سران شورای همکاری خلیج فارس گزارش داد: برخی ازاعضای شورای همکاری خلیج فارس( شامل کویت، بحرین، قطر،امارات، عمان و عربستان) از افزایش نفوذ سعودی ها به عنوان بزرگترین عضو در این شورا نگرانند.
این پایگاه به نقل از یک منبع نزدیک به دولت قطر می افزاید: قطر خط مشی عربستان را اقدامی برای تخریب روابط میان کشورهای حوزه خلیج فارس می داند.
پایگاه مذکور نوشت: کشورهای کوچکتر عضو شورای همکاری خلیج فارس نگران از دست دادن نفوذ اقتصادی و سیاسی خود به نفع عربستان هستند.
این پایگاه به نقل از "نیل پاتریک" پژوهشگر ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس آورده است: تمایل فزاینده ای نزد کشورهای حوزه خلیج فارس برای وحدت با توجه به فشارهای داخلی و منطقه ای وجود دارد اما موضوع حاکمیت ملی و ترس از نفوذ قوی عربستان مانع اقدام عملی شده است.
پایگاه فوق به نقل از یک پژوهشگر امور بحرین مقیم قطر می افزاید: وحدت عربستان و بحرین در واقع اهرم فشاری بر بحرینی ها برای سر و سامان دادن به اوضاع داخلی شان است اما اگر این موضوع واقعا رخ دهد منطقه را به لرزه در می  آورد.
این پایگاه در ادامه می افزاید: برگزاری این نشست در حالی است که عربستان و قطر در موضوعات منطقه ای از جمله سوریه و یمن دخالت می کنند. آنها به دنبال انزوای بشار اسد رئیس جمهوری سوریه هستند.
شایان ذکر است که بحث اتحاد میان عربستان و بحرین با مخالفت گروههای ضد آل خلیفه از جمله جمعیت الوفاق روبرو شده است.
این در حالی است که منابع آگاه عربی در کشورهای خلیج فارس اعلام کردند که طرح اتحاد کشورهای عربی خلیج فارس اساسا طرحی انگلیسی - آمریکایی است که برای مقابله با ایران و انقلاب‌های عربی توسط شاه سعودی ارائه شده است.
به گزارش پایگاه خبری نهرین، منابع آگاه عربی در کشورهای خلیج فارس تاکید کردند که اقدام شش کشور عرب شورای همکاری خلیج فارس در بررسی طرح اتحاد با یکدیگر در واقع ناشی از بیم آنها از ایران و شکاف استراتژیک به وجود آمده به دلیل خروج نظامی آمریکا از منطقه است.  

آنان در این ارتباط توضیح دادند که الحاق بحرین به عربستان با این هدف صورت می‌گیرد تا اکثریت شیعی این کشور به اقلیت تبدیل شوند.
این منابع با اشاره به دعوت 19 دسامبر گذشته "عبد الله بن عبد العزیز"، پادشاه عربستان از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس جهت برگزاری نشستی و بررسی طرح اتحاد این کشورها با یکدیگر گفتند: طرح اتحاد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس طرحی انگلیسی است که مقامات مسئول امنیتی این کشور آن را به سعودی‌ها ارائه داده و آمریکایی‌ها نیز آن را مورد تایید قرار داده‌اند.
این منابع تاکید می‌کنند که هدف انگلیس و آمریکا از ارائه این طرح حمایت از رژیم سعودی برای مقابله با تغییر و تحولاتی منطقه‌ای است که به این رژیم درز پیدا کرده و آل‌سعود را در آستانه سقوط قرار داده است.
منابع مذکور با اشاره به این‌که این بیم و هراس‌های سعودی از جمله رهاورد خیزش عربی است، افزودند: بازتاب‌های بهار عربی هم اکنون در اکثر مناطق عربستان به صورت اعتراض‌های دانشجویی و اجتماعی قابل ملاحظه است و در این میان می‌توان به عنوان مثال به حوادث جاری در دانشگاه ملک خالد در ابها ، قصیم ، بلقرن ، ریاض ، جده و مناطق شرقی عربستان اشاره کرد.
اما این منابع در ادامه تاکید می‌کنند که دومین هدف مورد انتظار از این طرح مقابله با شیعیان بحرین و عربستان و تبدیل شیعیان بحرین به اقلیت از طریق الحاق بحرین به عربستان است، چراکه عربستان سعودی از 16 میلیون نفر جمعیت تنها دارای 3 میلیون نفر شیعی است که در مناطق شرقی این کشور ساکن هستند و 13 میلیون نفر مابقی را سنی‌های وهابی تشکیل می‌دهند.
و سرانجام اینکه این منابع اعلام کردند که هدف سوم از این اتحاد مقابله با ایران و گسترش همکاری‌ها و هماهنگی بین کشورهای محور آمریکا – انگلیس است که طرح‌های گسترده تجهیز تسلیحاتی کشورهای منطقه جهت مقابله با آنچه خطر ایران هسته‌ای خوانده می شود، را به اجرا می‌گذارند

https://shoma-weekly.ir/ec4I5N