سیاسی

نباید از روش‌های هنرمندانه غافل شویم /فعالیت‌های ضربتی آخرین دواست

در امر به معروف و نهی از منکر نباید از روشهایی غافل شویم که هنرمندانه تدوین و ارائه میشوند. اساس کار همین است. فعالیتهای ضربتی آخرین دواست. جراحی برمی گردد به وقتی است که میخواهیم آن غده را بکَنیم و دور بیندازیم، اما آنچه که اثر میگذارد حرکتهای نرمی است که به دل مینشینند و متحول میکنند. اگر میخواهید اعتیاد را برطرف کنید باید بیننده و شنونده را هنرمندانه راجع به فساد ناشی از آن به انزجار بکشانید، به گونه ای که مخاطب پیش خود بگوید: چقدر زشت است و جرات نمیکنم از کنارش رد شوم.
مقام معظم رهبری صبح روز 12 تیر سال 1396 در دیدار با مسئولین و رئیس قوه قضائیه ضمن رهنمودهای متعدد و ارزشمند، امر به معروف و نهی از منکر را مانند سایر اصول قانون اساسی لازمالاجرا و مهم دانستند و خاطرنشان کردند برخی مکرراً میگویند بعضی اصول قانون اساسی معطل مانده است، اما گویا آنها اصل هشتم قانون اساسی را که دربارۀ امر به معروف و نهی از منکر است، جزء اصول قانون اساسی نمیدانند و به این امر واجب توجه نمیکنند. در راستای این رهنمود حزب مؤتلفۀ اسلامی با حضور 20 و اندی نفر از اعضا و به ریاست مهندس میرسلیم، رئیس شورای مرکزی حزب مؤتلفۀ اسلامی جلسهای برگزار کرد. اهمّ آنچه در این جلسه گذشت در ادامه میخوانید.

بومیان در ابتدای صحبت عنوان کرد: میتوان در مناسبتهای مختلف معروفها و منکرهای دستگاههای مختلف را احصا و آنها را به عالیترین مقام آن دستگاه ارائه کنیم، مثلاً در روز بانکداری اسلامی معروفها و منکرهای بانکداری، در روز پزشک معروفها و منکرهای پزشکی و درمانی. ارتباط و تعامل خوبی بین ما و ستاد امر به معروف و نهی از منکر برقرار است و این ستاد روی شورای امر به معروف و نهی از منکر حزب مؤتلفۀ اسلامی حساب ویژهای باز کرده است. همچنین بین ما و صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، شهرداری تهران، وزارت آموزش و پرورش و بعضی دستگاهها و نهادهای دیگر مثل شورای سیاستگذاری امر به معروف و نهی از منکر و پژوهشکده امر به معروف و نهی از منکر و بیوت مراجع عظام تعاملهای خوبی وجود دارد.

وی متذکر شد: یکی از سیاستهای حزب این است که حوزۀ امر به معروف و نهی از منکر را از حجاب و عفاف خارج و دامنۀ فعالیت را وسیعتر کند و در حوزههای مختلف کار کنیم، زیرا هر جا صحبت از امر به معروف و نهی از منکر میشود ذهنها متوجه حجاب و عفاف میشوند. جلساتی را با گروههای مردمی که در این زمینه فعالند و مجموعههایی که میشود از آنها استفاده کرد و شخصیتهای اثرگذار در سطح جامعه برگزار و مباحث را به آنها منتقل کردیم.

رئیس شورای امر به معروف و نهی از منکر حزب مؤتلفه اسلامی تصریح کرد: تلاشمان بر این بوده است مبنایمان را فرمایشهای مقام معظم رهبری در نوروز سال 1394 راجع به امر به معروف و نهی از منکر بگذاریم. ایشان به معروفها اشاره کردند که در رأس آنها حفظ نظام جمهوری اسلامی است و در رأس منکرها تضعیف نظام جمهوری اسلامی قرار دارد. به این حوزهها پرداختهایم و در عرصههای وسیعتر مثلاً فضای مجازی فعالیت میکنیم.

محمدمهدی بخشی، عضو کارگروه فضای مجازی و کارگروه اربعین عنوان کرد: گستردگی فضای مجازی بیش از گذشته است و مردم بیشتر اطلاعاتشان را از آن دریافت میکنند. سبک زندگی جامعه در فضای مجازی به صورت نرم و آرام در حال تغییر است. باید در این عرصه کارهای دقیقتر و تخصصیتری انجام شود. تأکید حضرت آقا به فضای مجازی و کار فرهنگی است که مفاد سند 2030 را در بیاورید تا متوجه شوید چگونه سبک زندگی جامعۀ ما را تغییر میدهند و وارد خانهها و خانوادهها میشوند. تلاشمان باید تولید محتوای بیشتر، بهتر و جذابتر در فضای مجازی باشد. این امر هزینهبر چه به لحاظ وقت و چه به لحاظ بودجه است.

محمدجواد قاسمیفر، عضو کارگروه فضای مجازی مطرح ساخت: با حداقل بودجه کانالهای بیریشه و بیاساسی در تلگرام بوجود می آید که دین و ایمان مردم را به یغما میبرند و ما بین جوکها آنچه را که می خواهند میگذارند. کاری را که رادیو اسرائیل نتوانست بکند اینها دارند انجام میدهند.

دکتر سلیمانی خاطرنشان کرد: برداشتی که از امر به معروف و نهی از منکر داریم ناظر به بدحجابی، مسائل ارشادی و فرهنگی است. در حالی که دامنۀ این مقوله خیلی وسیع است و ویژه خواری، رشوه، ارتشا و بیعدالتی را هم شامل میشود. چنانچه امر به معروف و نهی از منکر به صورت دستوری، آییننامه و برخورد مستقیم باشد، دولت باید آن را انجام بدهد. متأسفانه دولت فعلی در این قضیه با تساهل و تسامح برخورد میکند.

عباس تیموری، معاون سابق امر به معروف و نهی از منکر حزب اظهار داشت: خیلی خوب است ابعاد مختلف تعبیر آتش به اختیار که مقام معظم رهبری بیان فرمودند بررسی شود. وظیفۀ آحاد مردم و احزاب، بخصوص حزب مؤتلفۀ اسلامی این است که مشکلات فرهنگی را استخراج کنند و جزء دستور کار قرار دهند. بهترین موقعیت است که معاونت امر به معروف و نهی از منکر حزب مؤتلفۀ اسلامی با ابزارهایی که در سراسر کشور در استانهای مختلف دارد گروههای مختلف امر به معروف را شکل بدهد و آتش به اختیار را به صورتی که با قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی مغایرتی نداشته باشد عمل کند و نتیجه بگیرد.

وی افزود: اخیراً مقام معظم رهبری راجع به اصل هشتم قانون اساسی که مسکوت مانده است گوشزد کردند که آقایانی که دنبال احیای اصول قانون اساسی اند چرا به این قانون مهم اهمیت نمیدهند؟ چرا متوقف مانده و مظلوم واقع شده است و روی آن کار نکردند؟

مرتضی کاکوندی، عضو شورای امر به معروف و نهی از منکر استان تهران از شکلگیری شورای امر به معروف و نهی از منکر استان خبر داد و اشاره کرد: موضوع امر به معروف و نهی از منکر در حزب با فعالیتهای دوستان خوب پیشرفت کرده و بازخوردهای خوبی داشته است.

قاسمی، از فرهنگیان باسابقه و عضو کارگروه طرح و برنامه تبیین کرد: مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان و رئیس قوه قضائیه با این مضمون فرمودند کسانی که دغدغه اجرای اصول قانون اساسی را دارند، مگر اصل هشتم آن یعنی امر به معروف و نهی از منکر جزء اصول قانون اساسی نیست؟ همانطور که در نظام اجرایی کشور بین بخشهای مختلف هماهنگی وجود ندارد، گرفتار نوعی اختلال هستیم. اصلاً مسئولان اجرایی کشور این اصل قانون اساسی را میبینند؟ آیا آن را جزء وظایفشان قبول دارند؟

وی در ادامه افزود: در مواردی میبینیم نهتنها عمل نمیکنند، بلکه خلافش عمل میکنند. نکتهای که باعث شده است امر به معروف و نهی از منکر به عنوان حکم محکم و مسلّم، غریب و مظلوم بماند این است که در نظام ما بعضی چیزها سر جای خودشان نیستند. اگر بعضی اجزا درست سر جای خودشان قرار بگیرند نباید چنین وضعیتی به وجود بیاید.

هادی حاجعلی، عضو کارگروه طرح و برنامه تصریح کرد: از باب امر به معروف و نهی از منکر اجرای اصول قانون اساسی را باید در برنامه امر به معروف و نهی از منکر آورد، بخصوص اصل هشتم آن را. بهترین امر به معروف و نهی از منکر در صحبتهای حضرت آقا خود قانون امر به معروف و نهی از منکر است که هم بدان عمل کنند و هم پیگیر اجرای آن شوند. فکر میکنم مقام معظم رهبری خواستند به ما بفهمانند لازمۀ اجرای قانون اساسی امر به معروف و نهی از منکر است.

خلیلیان، عضو شورای امر به معروف توضیح داد: اسلام میگوید در امر به معروف و نهی از منکر ریز و درشت و کوچک و بزرگ نداریم. پیامبر(ص) میفرماید: «به کوچکی گناه نگاه نکنید، بلکه ببینید نافرمانی چه کسی را کردهاید.» باید باور داشته باشیم همه کارهایی که میکنیم هر چند کوچک اثر دارند. بزرگترین معضل خود دولت روحانی است. سیاستهای دولت چه بزرگ و چه کوچکش با اسلام، امر به معروف و نهی از منکر و رهنمودهای رهبری مغایرت دارند.

امیر خضری، عضو کارگروه ارتباطات به تبیین حد و فصل آتش به اختیار اشاره کرد و گفت: ما نیاز داریم این حد و فصلها روشنتر و شفافتر شوند و در عین حال از سوء استفادههای جریانات مقابل و مخالف پیشگیری کنیم. آیا وقت آن نرسیده است بسیج امور مساجد، حوزههای علمیه، تشکلها و انجمنهای مردمنهاد و ادارات و نهادهای انقلابی در موضوع امر به معروف و نهی از منکر دست از فعالیتهای موازی و همعرض بردارند و توانها، منابع انسانی و امکانات سختافزاری و نرمافزاریشان را روی هم بگذارند و همافزا، همگرا و همسو شوند؟ به دلیل همین ناهماهنگیها بهرغم فعالیت خروجی، کار رضایتبخش نیست و همان چیزی است که همگان شاهد آنیم. آیا وقت تجدیدنظر در سبکها، روشها، محتوا و حتی نحوۀ استفاده از ابزار و منابعی که در اختیار داریم نیست؟

وی در ادامه یادآور شد: حزب مؤتلفۀ اسلامی باید در عرصۀ فضای مجازی و فناوری اطلاعات تجدیدنظر، برنامه‌‌ریزی و اقدام کند، خصوصاً آموزش کاربران و تأمین دانش و مهارتهای لازم در این زمینه برای رسیدن به اهداف امر به معروف و نهی از منکر اهمیت دارد که این امر به وسعت ابعاد وجودی انسان در جنبههای فردی، اجتماعی و حاکمیت است. لازم است در این بحثها تجدیدنظر شود و رویکردهای جدیدی را اتخاذ کنیم. اصول، قاعده و وجوب این فریضۀ الهی سر جای خودش محفوظ است، اما به اقتضای شرایط زمان و امکانات بهنگامی که در اختیار داریم باید شیوههای جدیدی را در پیش بگیریم تا بهتر بتوانیم در این حوزه فعالیت کنیم و به نتیجه برسیم.

مجیری ، دبیر شورای امر به معروف تصریح کرد: با توجه به اینکه اصلاً هدف از ایجاد و تشکیل حزب مؤتلفۀ اسلامی امر به معروف و نهی از منکر بوده است باید حزب در امر به معروف و نهی از منکرِ اولیای امور کشور بیشتر وارد شود، مخصوصاً از باب «النَّصیحَهُ لأَئِمَّهِ المُؤمِنِین» ورود یابند و بیشتر کار کنند. از واحد مربوطه در حزب بیشتر حمایت کنند، اعم از حمایتهای مالی و نیروی انسانی.

دکتر فضلاللهی، استاد دانشگاه و عضو کارگروه اربعین مطرح ساخت: باید کاری برای جذب جوانان کنیم. در دانشکده فنی دانشگاه تهران تدریس میکنم، ولی بعد از درس با دانشجویان فوتبال یا والیبال بازی میکنم. بعد از کارگاههای عملیمان بازی یا فعالیت ورزشی انجام میدهیم. آخر ورزش ده دقیقه برای بچهها مطالبی را میگویم. با توجه به اینکه دانشجویان خانوادههای متفاوتی دارند ممکن است عدهای اهل نماز باشند. ما هر سال بچههای گروهمان را مشهد میبریم. هزینه رفت و برگشت و جا با خودشان است، ولی تلاشم این است که پیوند بچهها با اهلبیت(ع) را ایجاد کنم.

وی در ادامه گفت: هر چه جلوتر میروم، در سالهای تدریسم و کار با جوانان در پاسخ به این سئوال که چرا تاکنون در امر به معروف و نهی از منکر موفق نبودهایم، به این جواب میرسم که شاید چون این مقوله را به بعضی از مسائل وصل نکردهایم. چرا امر به معروف و نهی از منکر را به معیشت مردم گره نمیزنیم؟ مگر معیشت دغدغهشان نیست؟ چرا آنها را به این باور نرساندهایم که با امر به معروف و نهی از منکر معیشت و زندگیتان و مناسبات انسانها هم خوب میشود.

این استاد دانشگاه تأکید کرد: باید از امر به معروف و نهی از منکر مصداقهای عملیاتیاش را بگیریم. در درسم دختران دانشجویی که بیچادرند اواخر نیم­سال غالباً یا با چادر بیرون میروند یا با پوشش مناسب. این لطف خدا بود که اینها را در مصداقهای زندگیشان بردم. بسیاری از خانوادهها گرفتاریهای معیشتی و... دارند. باید همینها را استفاده کنیم و به امر به معروف و نهی از منکر گره بزنیم. غالباً عملکردمان دستوری و شعاری است. اگر بخواهیم راجع به عباراتی که از امر به معروف و نهی از منکر میدانیم صحبت کنیم ساعتها طول میکشد، ولی اگر بتوانیم آن را عملیاتی کنیم بهتر نتیجه میدهد. کافی است باور داشته باشیم که به قول امام(ره) «عالم محضر خداست. در محضر خدا معصیت نکنید.» بعد بتوانیم آن را در باورها جا بیندازیم در این صورت کارمان را انجام داده‌‌ایم.

وی اذعان کرد: در فضای مجازی هم غفلت کردهایم. چقدر توانستهایم از مجموعه داستان راستان شهید مطهری را گلچین کنیم و در فضای مجازی نشر بدهیم؟ در صورتی که از غربیها نقل قولهای زیادی منتشر میشود. ما منابع اسلامی وصل به منبع الهی و متقنتر از همه اینها در اختیار داریم. اگر اینها را گلچین کنیم و در فضای مجازی نشر دهیم، مطمئناً موفق میشویم.

سیدمحمدی، عضو شورای امر به معروف و نهی از منکر اظهار داشت: در تکملۀ صحبت سایر دوستان، به نظرم یکی از راهکارهایی که جای آن در امر به معروف و نهی از منکر خالی است و میتوان از آن استفاده کرد این است که شیوۀ بیان و عملیاتی کردن آن در قالب نمایش باشد. یعنی منکرها را شناسایی کنند و در قالب نمایش معروف جایگزین آن منکر را نشان دهند.

حجت الاسلام بنکدار عضو کارگروه ارتباطات با اظهار تأسف از وضعیت آشفته و اسفبار فرهنگی ما عنوان کرد: اتفاقاتی را که باور نمیکردم یک روز در شهر تهران ببینم دیدم و تا چند ساعت متحیر بودم. فرصت تبلیغاتی که مهندس میرسلیم برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر پیدا کرد، بسیار مغتنم و بازتاب آن عالی بود. مردم هم استقبال کردند، چون محور بحثهایشان علاوه بر مباحث مدیریتی امر به معروف و نهی از منکر بود. فرصت خوبی شد تا در رسانهها و نگاه مردم و مسئولان به تعدادی از مسائل موجود در امر به معروف و نهی از منکر توجه شود. همین موجب ایجاد توقعات و مطالباتی در مردم شد که باید در برنامههای دیگر آن را جلو برد.

وی اضافه کرد: متأسفانه گاهی خود رسانهها منکرها را در جامعه نهادینه میکنند، از جمله تبلیغات و آگهیها. در بسیاری از آگهیها شاهد مسائلی هستیم که هراس داشتیم از طریق رسانههای غربی منتقل میشوند. این امر بسیار اثرگذار است و با آن تبلیغ مردم علیرغم عدم نیازشان رو به خرید آن محصول میآورند. به تبع آن هم اسراف میشود و هم با تعدادی خریدها مسائل و مبانی فرهنگی جامعه تغییر میکند که اصلاح آنها مستلزم صرف وقت و هزینه فراوانی است.

محمد بومیان، رئیس شورای امر به معروف و نهی از منکر حزب مؤتلفه اسلامی ضمن نقد عملکرد حزب در جنبههای مختلف، در خصوص امر به معروف و نهی از منکر گفت: ما فضای مجازی را رها کردهایم و اصلاً حضور جدی نداریم. حضور کنونی ما در برابر وسعت این فضا هیچ است و در کهکشان فضای مجازی گم شدهایم. در بحث معروفها و منکرها در فضای مجازی غوغایی است. با وجود این همان ابتدا به این قضیه ورود کردیم. بستر تمامی دروغها و بداخلاقیهایی که در انتخابات و سایر زمینهها منتشر میشود فضای مجازی است. براحتی میتوانید با استفاده از این ظرفیت و فضا یک منکر و یا یک معروف را ظرف یک ساعت در کل کشور منتشر کنید. ما هیچ استفادهای از این قضیه نمیکنیم. چه بسا نیروهای حزباللهی و خودی از این فضا و ظرفیت در جهت غلط استفاده میکنند. اینکه در بحث تخریب، محکومیت و تخطئه استفاده کنیم نتیجۀ چندانی نخواهیم گرفت.

وی افزود: شخصاً نظرم این است که به اندازهای که در نهی از منکر کار کرده­ایم در امر به معروف کار نکردهایم. ما چه معروفی را در جامعه عرضه و الگو کردهایم؟ مهندس میرسلیم توانست در فضای انتخاباتی همراه با حملات، هجمهها، تخریبها و برخوردهای غلط الگویی از یک نامزد اخلاقی را بعینه معرفی و خودش را حفظ کند. ایشان در میان نامزدها تنها کسی بود که بحث امر به معروف و نهی از منکر، ربا و بانکداری را مطرح کرد. این ظرفیت و سرمایهای است که باید از آن استفاده شود.

میرسلیم در ابتدای صحبتش با اشاره طنزآمیزی خاطرنشان کرد: یکی از معروفها این است که قدر وقت را بدانیم. پیش از هر چیز باید به شناخت موضوعی و زمانی معروف و منکر بپردازیم. دامنه گسترده ای دارد. هنگامی که در زمینۀ شناخت از لحاظ موضوعی و زمانی مصادیق را معلوم کردیم باید مستمراً آنها را یادآوری کنیم. معتقدم امروز فلسفۀ تکرار در اسلام اثر بخشیاش را به همه اثبات کرده است. آنچه که در جامعه اتفاق میافتد و به انحای مختلف منکرات گوناگون را در ذهن مردم و جوانان میکنند و در رسانهها مطرح میشود، مدام تکرار میشود. در واقع این تکرارها دارند زمینۀ تخریبی را میسازند و کار تخریبیشان را انجام میدهند.

وی یادآور شد: تعجب نکنید مواردی از تکرار را به عنوان دستور شرعی داریم، چون خلق و خوی انسان با تکرارها شکل میگیرد. در نماز مرتباً کلماتی را تکرار میکنیم، غیر از اولیای خدا که هر بار که نماز میخوانند جلوۀ جدیدی را میبینند، منِ عامی در نمازم مرتباً دارم مطالبی را تکرار میکنم. قرآن که میخوانم مدام دارم تکرار میکنم. تکرار فلسفهای دارد. خود قرآن مکررات دارد و همین مکررات حکمتی دارد. «وَ لَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ» 4 بار در سورۀ قمر و «فَبِأَیِّ آلَاءِ رَبِّکُمَا تُکَذِّبَانِ» 31 بار در سورۀ الرحمن تکرار میشوند. خداوند انسان را میشناسد، چون خالق ماست میداند چگونه ما را متوجه کند و این تکرارها را در قرآن قرار داده است. مبادا دشمنان ما از اثری که "تکرار"ها دارند استفاده کنند و ما از تکرارهای برحق در انسانسازی استفاده نکنیم.

وی با اشاره به تکرارهای فجیع در جامعه ما تأکید کرد: چارهاش آن است که از این طرف ما اصرار بر تکرارهای مثبت کنیم. اینجاست که ذکر اهمیت زیادی دارد: «فَذَکِّرْ إِنْ نَفَعَتِ الذِّکْرَى».(1) بشناسیم، بفهمیم و بگوییم. از یادآوری مستمر غافل نشویم. اینجا را که کوتاه بیاییم، دیگر تسلیم شدهایم، چون طاغوت و شیطان امروز کارش را با شدت بیشتر تکرار میکند و مدام در حال حمله است.

عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی ابراز خوشحالی کرد که از لحاظ اجرایی حزب در این خصوص طرح دارد و کارگروه طرح و برنامه فعال است و طرح ارائه می‌‌دهد.

وی تأکید کرد: نباید بینشمان را محدود کنیم. قطعاً نمونۀ مناسب دادن بسیار مؤثر است. اصلاً آدم نگاه میکند و الگو میگیرد. ما چه الگوها و نمونههایی ارائه میدهیم؟ اگر شما به میرسلیم یاد میدهید چگونه مطالب را ارائه کند و پس از ارائه در دل برخی از جوانان نشست و منقلب شدند، همان بحث نمونه است. در فاصله کمتر از 50 روزی که از انتخابات میگذرد، یک مورد ندیدم که طنز یا حرف بدی در این باره زده شود و همواره جلوۀ خوب و تعریف و تمجید است که البته موجب شرمندگیام است، ولی میخواهم بگویم این اثرِ گام برداشتن در مسیر ارائۀ یک نمونه خوب است. نباید این تأثیر را نادیده بگیریم و کماهمیت تلقی کنیم، موضوع بسیار اساسی است. باید خیلی تمرین کنیم تا در این زمینه کم و کاستی نداشته باشیم.

رئیس شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی تبیین کرد: در ارائۀ الگو و نمونۀ خوب اهمیت چگونگی استفاده از ابزار هنر نمود مییابد. یکی از برادران اشاره کرد و در تأکید به صحبت ایشان میگویم که امر به معروف و الگوی خوب باید هنرمندانه ارائه و نمایش داده شود تا به دل بنشیند. صرف شعار فایده ندارد. باید ظرافتهایی رعایت شود تا مؤثر باشد.

وی ضمن بیان این پرسش که «آیا در جمع 20 و خردهای نفرۀ حضار از اعضای خانواده، اقوام و نزدیکانشان کسی هست که به تحصیل در رشتۀ هنر بپردازد یا پرداخته باشد؟» وی از حاضران در جلسه خواست در صورت مثبت بودن پاسخ دستشان را بالا ببرند. نکته جالب اینکه فقط دو نفر از آن جمع پاسخ مثبت دادند.

میرسلیم با ابراز تأسف گفت: این تعداد خیلی کم است. آیا میخواهیم اینگونه اثرگذار باشیم؟ آنچه که اثرگذار است کار هنری است که مخاطب را متحول میکند. این همه فیلم، نمایش، برنامه، میانبرنامه و نماهنگ میسازند. همه اینها کار هنری است. در حوزههای علمیه چقدر به هنر اهمیت میدهیم و در این زمینه کار میکنیم؟ نهتنها فعالیتی در این زمینه نمیکنیم، بلکه تحقیر هم میکنیم. اگر یکی از طلبهها بخواهد در عرصۀ هنر کار کند و فیلم بسازد، میگوییم منحرف شده است!

وی در خصوص فعالیت در عرصۀ موسیقی اظهار کرد: مصریها در قرائت قرآن توجه جدی به موسیقی دارند. بعضی از قاریان با قرائتشان دل حتی غیر مسلمانها را هم نرم میکنند. مصادیق متعددی وجود داشته است. اینها معجزاتی است که هنر با الهام الهی انجام میدهد.

عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفۀ اسلامی مؤکداً گفت: در امر به معروف و نهی از منکر نباید از روشهایی غافل شویم که هنرمندانه تدوین و ارائه میشوند. اساس کار همین است. فعالیتهای ضربتی آخرین دواست. جراحی برمی گردد به وقتی است که میخواهیم آن غده را بکَنیم و دور بیندازیم، اما آنچه که اثر میگذارد حرکتهای نرمی است که به دل مینشینند و متحول میکنند. اگر میخواهید اعتیاد را برطرف کنید باید بیننده و شنونده را هنرمندانه راجع به فساد ناشی از آن به انزجار بکشانید، به گونه ای که مخاطب پیش خود بگوید: چقدر زشت است و جرات نمیکنم از کنارش رد شوم.

وی بیان داشت: هنر میتواند از یک طرف مخاطب را به انزجار نسبت به زشتیها و از طرف دیگر به اشتیاق نسبت به زیباییها بکشاند. ما چقدر از این قضیه غافلیم. باید فکری برای هنر کنیم. اکثر بچههایی که در دانشکده هنر هستند جور دیگریاند، ولی باید سعی کنیم چند نفری را که میتوان پیدا کرد تکثیر کنیم. با استفاده نکردن از ابزار هنر نمیشود به جایی رسید. از آن طرف اعتراض میکنیم که ببینید طرف مقابل در فضای مجازی چه میکند. علتش این است که آنها ابزار هنر را دستشان گرفتهاند و در جهت تضعیف و تخریب میتازند.

رئیس شورای مرکزی حزب در بارۀ اهمیت قرآن اظهار داشت: باید توجه ویژهای به قرآن کنیم. بعضی اوقات که مسائل متعدد و زشت را میبینم بسیار غمگین میشوم. پیامبر(ص) فرمود: وقتی تاریکیها پیش آمد رستگاریتان را قرآن و اهلبیت(ع) قرار بدهید. همین نجاتبخش ما و معجزه باقیه است. دشمنان ما این را بهتر از ما میدانند. یکی از استادان دانشگاه در رشتۀ علوم انسانی برای فرصت مطالعاتی به فرانسه رفته بود و در کتابفروشی از فروشنده یک کتاب اخلاق خواست. طرف کتابی را جلویش گذاشت و همکار ما متعجب شد، چون آن کتاب قرآن بود. وقتی علت را جویا شد، فروشنده در حالی که مسلمان هم نبود گفت این بهترین کتاب اخلاق است.

وی تأکید کرد: خودمان از این کتاب بزرگ بسیار غافلیم. وقتی میخواهیم سبک زندگی را تعریف کنیم سراغ ادبیات جاهای دیگر میرویم. در صورتی که باید ببینیم قرآن چه میگوید. قرآن شیوهنامۀ زندگی است و برای تشریفات نیست. از روی قرآن 30 جزء را هم میخوانیم، ولی آیا روی ما اثری میکذارد؟ از آن سبک زندگی را استخراج می کنیم؟ آن را یاد گرفتهایم؟ بزرگترین معروف قرآن است. باید فصلی را باز کنیم و ببینیم چگونه میتوانیم این معروف را بر سرنوشت خود و جامعهمان حاکم کنیم. چه راهی وجود دارد؟

عضو شورای مرکزی حزب در ادامه یادآوری کرد: البته کوششهایی در زمینۀ قرائت و حفظ قرآن و مسابقات قرآنی صورت گرفته است، ولی در باب عمل کردن به قرآن و نمونه قرار دادن آن برای خودمان کار عملیاتی ضعیفی انجام شده است. حتی نمایشهایی که برای بچهها در این باره تهیه شده، قوی و در سطح قرآن نیست. لازم است در این زمینه کار تخصصی کنیم. یادمان باشد این ابزار بسیار ارزشمند الهی در اختیار ماست که مغفول مانده است. روزی که پیغمبر(ص) شکایت میکند شما قرآن را مهجور گذاشتهاید، به نظرم یکی از مصادیقش همین خواهد بود. زندگیمان شکل و رنگ قرآنی ندارد. زندگی چه کسی رنگ قرآنی دارد؟ مولای ما، علی(ع).

وی اشاره کرد و توضیح داد: در واقع پیامبر(ص) با پرورش شاگرد برحق و دستپروردهاش، علی(ع) اثبات کرد این اسلام شدنی و عملی است. اگر امیرالمؤمنین(ع) نبود نمیفهمیدیم یک مؤمن چه کسی است. علی(ع) 25 سال در کنار پیغمبر(ص) تربیت شد. در بیست و پنج سال سکوتش الگوهای بسیاری در زمینههای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از ایشان به دست آمد. چه کسی به این مسائل توجه میکند؟ چهار سال و نیم حکومتش در سیاست، امور اجتماعی، روانشناسی و... دنیایی ارزشمند و مغتنم است.

میرسلیم با بیان این مصادیق تصریح کرد: چنانچه قرار است نمونههای معروفی پیدا کنیم به محصول و عظمت کار پیغمبر(ص) به عنوان بشر بنگرید میبینید کاری فوق بشری شده است. اگر عشق و محبتمان به علی(ع) و خاندان و فرزندان اوست، این عشق و محبت در تبعیت از علی(ع) کفایت نمیکند. خودم را در مکتب امیرالمؤمنین(ع) شاگرد تنبل میدانم.آیا من چند تا از درسهای علی(ع) و ائمه(ع) را عرضه میکنم و در وجودم شکل میدهم؟ به جامعه هم که نگاه میکنم میبینم قویتر از من کار نکرده است. ما برای قرآن چه کردهایم؟ علی(ع) قرآن ناطق، عملکننده به قرآن و اصلاً همۀ وجودش قرآن است. اینها نتیجۀ زحمتهای تربیتی پیغمبر(ص) است. پیامبر(ص) قرآن را تقدیم ما کرده و شاگردش را پرورانده و در اختیار ما گذاشته است، اما از صدر اسلام تا حالا گوش و عنایت نکردهایم.

وی افزود: قبول داریم که عشق علی(ع) در همۀ ما ایرانیها هست. پس باید از این فرصتهای خوب استفاده کنیم. در ایران کسی نیست که علی(ع) و امام حسین(ع) را دوست نداشته باشد. چگونه از این الگوهای خوب استفاده میکنیم؟ در حالی که فرصتهای خوبی برای عملیاتی کردن کارهای معروف در اختیار داریم، مثل ماههای رمضان و محرم. کارگروه اربعین خیلی خوب است. یک موقع احساس کردم مراسم راهپیمایی اربعین دارد دچار آفت میشود، در صورتی که باید معروف و تثبیتکنندۀ ارزشها شود. باید بسیار دقت کنیم، چون شیطان هم کار خودش را میکند.

رئیس شورای مرکزی مؤتلفۀ اسلامی اضافه کرد: قضایای ریشهای که باید بدانها توجه کنیم قرآن و اهلبیت(ع) اند. "سبک زندگی اسلامی" را که مقام معظم رهبری میفرمایند باید در قرآن و اهلبیت(ع) جستجو کرد. در جاهای دیگر نباید وقت تلف کنیم. سبک زندگی اروپایی و آمریکایی به درد ما نمیخورد. سبک زندگی در قرآن و اهلبیت(ع) است. باید جستجو و پیدا کرد، تکهتکه آنها را در آورد و نماهنگ ساخت و در جامعه منتشر کرد. آن وقت ببینید چه موجی به راه میافتد. معجزه همین است. اثر خودش را میگذارد. ما فقط باید به وظیفهمان عمل کنیم.

وی به عدم نظارت در کارهای انجام شده اشاره کرد و گفت: یکی از کارهایی که باید انجام بدهیم، نظارت است. فعالیتهای خوبی انجام میگیرند، ولی اشکالاتی دارند، باید به عنوان نظارت اشکالات را در بیاوریم و این اشکالات را رها نکنیم. وقتی نقصی را تذکر میدهیم، فقط به معنی جلوگیری از تکرارش نیست، بلکه میخواهیم دفعۀ بعد بهتر انجام شود و بدون نقص باشد. لذا نباید کار نظارتیمان را در باب امر به معروف و نهی از منکر فراموش کنیم. طرحهای اجرایی خیلی خوب اند، حتماً باید به فکر این طرحها باشیم. به تمامی طرحهایی که چه خودمان اجرا میکنیم و چه دیگران انجام میدهند با دید نظارتی توجه کنیم و چنانچه اشکالاتی دارند آنها را دوستانه مطرح کنیم و بیان اشکالات را رها نکنیم. انشاءالله بتدریج کارمان رو به تکامل برود.

میرسلیم جهت یادآوری به خود و دوستان اظهار کرد: ما برای اقدامات خیرمان هفت مرحله را باید در نظر داشته باشیم. اول بدانیم خداوند ما را با فطرت الهی آفریده است. هیچوقت ناامید نباشیم و با یأس دربارۀ کسی نگوییم او را رها کنید، از او چیزی در نمیآید. فطرت او الهی است، ولی به آن توجه نکرده، ضایع و معطلش کرده است. سعی کنیم او را برگردانیم. خداوند سرشت و فطرت الهی را در وجود همه انسانها قرار داده است. بنابراین مبنای ما یأس نیست. از نظر ما همه چیز قابل اصلاح است.

وی نکتۀ دوم را اصالت قائل شدن برای شنیدن دانست و شرح داد: «فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ»(2) از هنرهای بیان این است که شنونده بتواند استفاده کند. شنیدن و تعقل راه نجات ماست. اگر بتوانیم این روش را رواج بدهیم که روی از ما برنگردانند و کلام ما را بشنوند، موفق خواهیم بود. باید ببینیم چه لحنی را انتخاب کنیم که شنوای ما باشند و توی ذوق نزند. باید از قابلیتهای شنیدن که خداوند متعال در انسان قرار داده است استفاده کنیم.

رئیس شورای مرکزی حزب در خصوص مراحل سوم و چهارم گفت: مرحلۀ سوم قدرت تشخیص احسن است: «فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ». باید بتوانیم آنچه را که نیکوتر است در بیاوریم. باید به مردم بگوییم بهتر کدام است. مرحلۀ چهارم ارادۀ حرکت و عمل است و از اینجا به بعد وارد عملیاتی کردن میشویم. در مواقعی اطراف قضیه را خوب فهمیده و احسن را هم پیدا کرده ایم، اما تکان نمیخوریم. باید ارادۀ اصلاح شکل بگیرد. مشوق این باشیم که افرادی در جامعهمان با ارادۀ اصلاح به صحنه بیایند. صرف یاد گرفتن کافی نیست. آری ما یاد میگیریم؛ امتحان هم میدهیم؛ نمرۀ خوب هم میگیریم و مدرک عالی هم به ما میدهند، ولی هنوز ارادۀ اصلاح در ما شکل نگرفته است.

وی گام پنجم را قیام و به پا خاستن برشمرد و توضیح داد: باید بعد از اراده کردن دست به زانو گذاشت و بلند شد. اگر جوانمان را به اینجا برسانیم، پیشرفت بزرگی صورت گرفته است. وقتی اراده میکنید، باید بایستید و سینه را سپر کنید.

پس از قیام وارد مرحلۀ ششم میشویم. باید حرکت کرد. مدام در نماز میگوییم: «اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِیمَ». صراط برای راه رفتن است. باید در آن قدم گذاشت. قیام که کردید باید حرکت کنید. این مراحل را با توجه به کار خیر یعنی امر به معروف و نهی از منکر در نظر بگیرید و عمل کنید.

میرسلیم در خصوص قدم هفتم تأکید کرد: بعد از شروع حرکت، نباید حرکتمان شُل، آهسته و با تأنی باشد. فرمود: «یُسَارِعُونَ فِی الْخَیْرَاتِ»(3). باید سریع باشیم و زمان را از دست ندهیم. نهتنها سرعت بگیریم، که «فَاسْتَبِقُوا الْخَیْرَاتِ»(4) را در نظر گیریم و در کارهای خیر با هم مسابقه بدهیم و افتخارمان این باشد که در کار خیر از دیگران جلو زدهایم. امر به معروف و نهی از منکر نمونۀ عالی کار خیر است و باید ببینیم چه کار میتوانیم بکنیم تا در امر خیر پیشرو شویم.

وی با ابزار خوشحالی از تشکیل کارگروه فضای مجازی مطرح ساخت: دوست داشتم این کار را خودم به سامان میرساندم، ولی مشغله داشتم و فرصت نکردم. استدعایم این است که آسیبشناسی فضای مجازی را در دستور کارتان قرار دهید. فضای مجازی کار میکند و اثرش را هم میگذارد، منتهی آسیبهایی دارد، مثل حق را نصفه گفتن، بدل زدن و.... با تأمل و تعمق در فضای مجازی با توجه به مصادیق واقعی، موارد آسیب را که اثر منفیشان را میگذارند در بیاوریم و تکمیل کنیم و به جامعه بفهمانیم تا مردم مراقب باشند از نقاط آسیبزننده ضربه نخورند.

عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی در خصوص تشکیل جلسه با کارگروه فضای مجازی اعلام آمادگی کرد و بیان داشت: چنانچه آسیبشناسی انجام گیرد و موارد آسیب در فضای مجازی فهرست شود، حاضرم با اعضای این کارگروه جلسهای بگذارم. آسیبشناسی فضای مجازی و ارائۀ آن به جامعه برای هوشیاری هر چه بیشتر در این عرصه یکی از آثار خیر این کارگروه خواهد بود.

وی در پایان گفت: از خدا میخواهیم نیت پاک شما را به من هم القا بفرماید و همه با هم بتوانیم کارها را پیش ببریم و مرتباً به همدیگر تذکر بدهیم. انشاءالله خداوند با تأییداتش ما را پشتیبانی بفرماید و اهل قیام و حرکت شویم. با سرعت خداپسندانه پیش برویم و در این عرصه با هم مسابقه بدهیم. در اینجا باید بر یکدیگر پیشی بگیریم.

پینوشت:

1ـ اعلی/ 9

2ـ زمر/ 17 و 18

3ـ انبیا/ 90

4ـ بقره/ 148

https://shoma-weekly.ir/PFi9L2