قدرت فرهنگی:در مطلب قبل و درتبیین سخنان مقام معظم رهبری در روز اول فروردین ماه 93 به 8 شاخصه و موءلفه قدرت فرهنگی اشاره کردیم .
قدرت فرهنگی یک ملت به آحاد افراد یک ملت روح نشاط و تعهد می دهد و باعث رشد و ارتقاء سطح اراده و انگیزه آن ملت میشود.
از آنچه گذشت می توان فهمید که قدرت فرهنگی وابسته به نهادهای فرهنگ و مواد فرهنگی یک ملت است و از سویی دیگر، فرهنگ قوی مبتنی بر آموزه های دینی و استوار بر پایه های آداب و سنن ملی –میهنی یک جامعه است . این بدین معناست که شناخت، ترویج، انسجام، اتحاد، رشد یافتگی و کارآیی مواد و عناصر فرهنگی قوام و استحکام قابل وصفی به قدرت فرهنگی میدهد.
9- میزان مقاومت در مقابل فرهنگ های بیرونی و مخرب
فرهنگی قدرتمند است که از توان دفاعی بالا و منطقی برتر در تضارب و تعامل و تعارض با دیگر فرهنگهای غیر بومی و مخرب و ضد ارزشی بر خوردار باشد .
فرهنگی که از توان مقاومت کافی در برابر فرهنگهای مهاجم بر خوردار نباشد و در مقابل آنها رنگ ببازد و یا هویت خود را از دست بدهد، فرهنگ مقتدری نیست .
این مقاومت نیازمند وجود خاکریزهای قوی و سدهای دفاعی محکم در برابر رخنه فرهنگی دشمن است : هوشیاری مرزبانان فرهنگی، وجود ممیزی کتاب و نشریات، فیلتر های جلو گیرنده از ورود سموم فرهنگی به فضای کشور . اینها مقاومت را افزایش
می دهد و در نتیجه قدرت فرهنگی جامعه را بالا می برد .
10- سازگاری فرهنگی با فطرت انسانها وتوان جذب آنها
وقتی فرهنگی با فطرت انسانها همخوانی داشته باشد و بر آداب و سنن مورد علاقه و توجه مردم تکیه دارد از توان جذب بالایی بر خوردار بوده و پشتوانه مردمی آن روز بروز تقویت میشود زیرا مردم آن فرهنگ را با ایمان و باورهای
خود منطبق دیده و از آن دفاع میکنند و این دفاع چون مبتنی بر ایمان است از فداکاری و ایثار و جهاد و حتی شهادت طلبی بر خوردار شده و به قدرت تبدیل میگردد. فرهنگ دینی ما بدین خاطر مقتدر است که از جلوه هایی چون : معنویت، دعا، حج، نماز جمعه، حجاب، امر به معروف و نهی از منکر و.... بر خوردار است لذا قدرتهای سلطه گر در برابر این قدرت فرهنگی ناتوان و عاجز ند.
کانون های تولید قدرت فرهنگی
برای قوی شدن در حوزه فرهنگ باید
کانون های تولید قدرت فرهنگی هم مورد توجه وتقویت و پشتیبانی قرار گیرند . این کانون های اثر گذار در
مولفههای فرهنگی عبارتند از :
الف) ولایت فقیه و رهبری امت اسلامی
ب)-روحانیت و حوزه های علمیه
ج)- نماز های جمعه و جماعات
د) –حج و رمضان و مساجد و هیئت های مذهبی و محافل دینی
ه)- اعتقاد به مهدویت و انتظار
و)- رسانه های ملی و سنتی، صداو سیما و منبر
ز)- لشگر سایبری در فضای مجازی
بنابراین در جهت تحقق شعار سال مقام معظم رهبری باید مولفه های فوق الذکر در کشور تقویت و مورد اعتنا ی ویژه قرار گرفته و اعتبار و امکانات لازم به آنها برای مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن تخصیص یابد تا قدرت فرهنگی بدست آید
ب)-قدرت اقتصادی
عرصه دیگری که مقام معظم رهبری نسبت به قدرتمند شدن آن بعنوان یکی از عوامل قدرت ملی تا کید دارند .اقتصاد است. امروز به همت همه دولتها و مجلس و مردم در طی سالهای گذشته اقتصاد ایران به قدرت هفدهم جهان تبدیل شده و می تواند به قدرت برتر منطقه تبدیل شود مشروط بر اینکه برای قوی شدن مولفه های زیر را تحقق ببخشد:
1-استقلال اقتصادی را حفظ و وابسته به شرق و غرب نبوده و متکی به ظرفیتهای درونی باشد و در اقتصاد جهانی سرمایه داری هضم نشود.
2-دراقتصاد عدالت محور بوده و بتواند فقر و تبعیض و فاصله طبقاتی را به حداقل برساند
3-اقتصادی باشد که به مردم و توان سرمایه و مدیریت آنها متکی بوده و دولت کمترین تصدی گری را در آن داشته باشد.
در مثل مناقشه نیست اما در قضیه ترکمنچای عباس میرزا به نصایح خیر خواهان هم در «شروع» هم در «اتمام» جنگ توجهی نکرد او تعجیل کرد و مرتکب ننگینترین خیانت به کشور شد.
چهارشنبه گذشته مذاکرات وین ۳ پایان یافت. ظریف در پایان مذاکره گفت: «توافق کردیم هیچ چیز مورد توافق نیست تا همه چیز مورد توافق قرار گیرد» او تاکید کرد «تا ۶۰ درصد به توافق رسیدیم» مفهوم این سخن با گزاره فوق این است که در هیچ چیز توافق نکردیم.
این در حالی است که آژانس و شخص آمانو مرتب گزارش میدهند که ایران به تعهدات خود عمل کرده است. از سویی هیچ سخنی از نحوه عمل به تعهدات طرف مقابل نیست. آمریکاییها هنوز تحریمهای بانکی و پتروشیمی را برنداشتند.
اگر این چند موضوع را در پایان مذاکرات، بگذاریم در کنار این سخن آقای ظریف که هنوز کار جدی نیاز است موضوع پیچیدهتر میشود.
مذاکرات وین ۳ مثل همیشه با لبخند طرفین پایان یافت و قرار شد ملاقات بعدی ۲۳ اردیبهشت باشد. ما در دور بعدی مذاکرات در حالی که حداقل ۴۰ درصد اختلاف داریم میخواهیم وارد تدوین پیش نویس توافقنامه نهایی شویم، پیش نویس وقتی در دستورکار قرار میگیرد که تمام توافقات صورت گرفته و فقط طرفین روی کلماتی که بار حقوقی توافق را تضمین کند وارد این مرحله میشوند. آیا اکنون در چنین وضعیتی به سر میبریم؟
اوضاع جهان به هم ریخته است. مسائل اوکراین به مانند صحنه یک بزن بزن واقعی اعضای۱+۵ در آمده است. روسها را از گروه ۸ اخراج کردهاند معلوم نیست آن طرف میز مذاکرات، اوضاع همانند گذشته باشد.
ارزیابی و درک عنصر «زمان» برای تیم مذاکره کننده ما مهم است. آیا کسانی که در خط مقدم دیپلماسی کشور در حال نبردند به این مهم توجه دارند.
اگر این غفلت صورت گیرد ممکن است نرمش قهرمانانه به نوعی چرخش در سیاست خارجی تبدیل شود.
چهارشنبه گذشته مقام معظم رهبری در دیدار با مدیران و متخصصان سازمان انرژی اتمی چارچوبهای دقیقی را برای ادامه مذاکرات مطرح فرمودند که باید مورد توجه تیم مذاکره کننده باشد. این چارچوبها به شرح زیر است:
۱- هیچ یک از دستاوردهای هستهای تعطیل بردار نیست، مسئولان در این مورد باید تعصب داشته باشند.
۲- کسی حق معامله بر روی دستاوردهای هسته ای را ندارد.
۳- مذاکره کنندگان هیچ حرف زوری را نباید از طرف مقابل بپذیرند.
۴- دانشمندان هسته ای راهی را که آغاز کردند با قدرت ادامه دهند.
این چارچوب و خطوط قرمز اعلام شده در گذشته باید در تنظیم پیش نویس لحاظ شود و اگر نشود پیش نویس و نیز توافق به عمل آمده ورق پارهای بیش نیست.