
نصر عزیزی
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی
اگر با نگاهی جامع ومقایسه ایی جهانی وچارچوبهای نظام مندی اساس جمهوری اسلامی وکلیت حاکم وجهت کلی نظام جمهوری اسلامی تعمیق وتوحه شود، مبانی مشروعیت،واصخ وروشن خواهند بود.موضوع مقبولیت واینکه مردم ایران چگونه این نظام را پذیرفتندومی پذیرند وخواهند پذیرفت، موضوع دیگری است که به آن اشاره خواهدشد.اما درخصوص مشروعیت این نظام که امام راحل حفظ آنرا از اوجب واجبات دانسته، واتفاق متحدانه غالب مراجع تقلید عظام وفقهای زمان شناس،نیز اطاعت از ولایت امام راحل را واجب میدانستند، به چند مورد اشاره میشود:
۱_نام مشروع و مقبول۹۸درصدی این نظام، جمهوری اسلامی است، یعنی ظرفی استثنایی، در جهان نظامها، که مظروف آن حتی الامکان، وبراساس مقتضیات زمان، براساس مبانی شرعی و دینی تنظیم گردید.
۲_خبرگان کشور اعم از اسلام شناسان برجسته جهان اسلام، وبرخی متخصصان آشنا با مبانی حکومت داری، قانون اساسی این نظام را تدوین نمودندوراه اصلاح و بازنگری را برای انطباق موضوعات مستحدثه با آن مبانی را باز نمودند.
این بازنگریهاتغییری دراصول مبانی ایجاد نمی نماید،بلکه شرایط را برای تحقق اصول ومقبولیت مردمی وساز وکار کلی آن ،فراهم می نماید.
تاکنون فقیه جامع الشرایطی ادعایی برعلیه مبانی شرعی وفقهی قانون اساسی مطرح ننموده است.
۳_پیش بینی نهاد شورای نگهبان قانون اساسی،که ترکیب دانشمندان اسلام شناس و حقوق شناس راتوام ، برای حفاظت از مشروعیت میباشد، ورکن مهم اسلامی است که در هیچ قانونی در جهان نظیری ندارد، زمینه را برای استقبال جامعه به این رکن از مشروعیت ایجاد نموده است،واین هم یکی از رموز حمایت مردم ازاین اوجب واجبات است.
۴_یکی از مسیرهای اسلامی شدن وبودن یک نظام، شاکله قوانین مصوب مجلس است ،هیچ قانونی در نظام مابدون تایید شورای نگهبان،مشروعیت ندارد،ضمن اینکه براساس مصلحت،ملاحظات ،مقبولیتی ویا مقتضیات زمان و مکان ومظروف شناسی ترکیبی پیش بینی شده است و آنهم مجمع تشخیص مصلحت نظام، با مناسبترین ترکیب خبرگان چند تخصصی جامعه، که توسط ولی فقیه عادل وعالم به زمان واسلام شناس، منصوب و نظارت میشوند.
نکته قابل توجه این است که مشروعیت به تنهایی برای آحاد جامعه مسمسک وبهانه وتوجیهی است که مردم تامرز شهادت ،برای حفظ نظام جانفشانی میکنند.