دکتر حسن لاسجردی
کارشناس مسائل بینالملل
مسائل مختلفی از قبیل بحث طولانی شدن مذاکرات، اعتراضات داخلی در ایران و اقداماتی که اروپا در تهدید به کاهش روابط داشته باعث شده در مجموع اکنون جهان غرب به دنبال این باشدکه از همه گسستهایی که در برجام روی داده استفاده کند تا از ایران امتیاز بگیرد.
یعنی بعد از یک سال مذاکرهای که بین دولت سیزدهم و کشورهای اروپایی و طرفهای برجامی انجام شده کشورهای اروپایی الان به دنبال آن میگردند که بتوانند از طریق فشارهای سیاسی موضوعات حل نشده برجام چه در حوزه مسائل فنی مربوط به ایران و آژانس و خود دانش فناوری ما با غربیهاست را کنترل و متوقف کنند.
لذا به نظر میرسد که نگاه فعلی غربیها با توجه به مجموعه تجربیاتی که در یک سال گذشته از رفتار، گفتار و مجموعه مباحث منتقل شده و تبادل شده بین دولت سیزدهم و تیم مذاکره با کشورهای غربی آنها به دنبال اهرمهایی هستند که بتوانند از ایران امتیاز بگیرند و گفتوگوهای متوازنی را طراحی و صحنه مذاکرات را مدیریت کنند.
به نظر میرسد که دولت سیزدهم آماده به نتیجه رساندن مذاکرات به شکلی است که خودش میخواهد و این همان نقطهای است. فرض کنید یک سری اصول و پیش شرطهایی را در مذاکرات مطرح میکنید و به دنبال به اثبات رساندن آن هستید و در برخی مواقع توانایی و فرصتها و ظرفیت طرف مقابل در نظر گرفته نمیشود.
آنچه که از همه صحبتهای مربوط به دولت سیزدهم از اول مذاکرات و تیم آقای باقری شنیدیم و دریافت کردیم این بود که دولت سیزدهم به دنبال یک سری اصول است که با توجه به تجربه برجام، بدعهدی آمریکاییها و فرازو نشیبی که اروپاییها داشتند تلاش میکند محکمکاری کند.
ولی به نظر میرسد با توجه به ادبیاتی که شنیده میشود و توجه به حرفهایی که زده میشود احیای برجام چندان به نتیجه نرسد. در عین حال خست غربیها و ندادن فرصت به ایران و آنچه در ذهنشان است تحت عنوان کنترل یا تاخیر در پیشرفت فناوری دست به هم میدهد که دو طرف به یک توافق دست نایافته فکر کنند.
به نظر میرسد که با توجه به ذهنیتی که در حال حاضر دارند و مواضعی که چه از سوی رابرت مالی و چه از سوی جوزپ بورل و دیگران مطرح میشود غربیها میخواهند مذاکرات همچنان فرسایشی باشد. به عبارت دیگر اسم مذاکرات باشد ولی در واقع با توجه به آنچه در شرایط حاضر قابل مشاهده است مذاکرات در صورت از سرگیری نیز با این شکل و شمایل فعلی به نتیجه نخواهد رسید.