بیانیه اخیر ضدایرانی کشورهای عربی و چین درباره جزایر سه گانه ایرانی و نیز موضوع فعالیت هسته ای جمهوری اسلامی ایران، با واکنشهای جدی فراوانی در داخل کشور روبرو شد.
وزیر امور خارجه: با هیچ طرفی تعارف نداریم
وزیر امور خارجه کشورمان در صفحه شخصی خود در فضای در این باره نوشت: نوشت: جزایر سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ در خلیج فارس ، اجزای جدایی ناپذیر خاک پاک ایران است و به این مام میهن تعلق ابدی دارند.
وی تاکید کرد: در ضرورت احترام به تمامیت ارضی ایران با هیچ طرفی تعارف نداریم.
قائممقام دبیرکل حزب موتلفه اسلامی: امیدوارم چین آن را جبران کند
قائم مقام دبیرکل حزب موتلفه اسلامی بیانیه ضدایرانی چین و کشورهای عربی را غیردوستانه، غیرمنصفانه و خلاف انتظار برشمرد.
حمیدرضا ترقی در گفتوگو با ایسنا، درباره بیانیه اخیر چین و کشورهای عربی علیه کشورمان، اظهار کرد: به نظر می رسد این اقدام ناشی از دیپلماسی ضعیف کشور در این مدت بوده که ارتباط با چین را در حد پیمان شانگهای و برخی مسائل کلان محدود کرده است. از سویی تاخیر زیادی در ارتباط با مساله قراداد درازمدت با چین داشتهایم و دولت قبل هم چین را خیلی اذیت کرد و خسارت زیادی به آنها به خصوص در زمنیه انرژی و نفت وارد کرد که نتیجه همه این اقدامات، تضعیف دیپلماسی در قبال چین بود.
وی ادامه داد: با این حال انتظار نمی رفت چین چنین بیانیهای را امضاء کند، زیرا چین میداند که عربستان است که در مسائل اخیر در امور ایران یا در یمن دخالت دارد. از سویی امنیت خلیج فارس از سوی آمریکا و عربستان در معرض خطر است نه ایران. این بیانیه غیردوستانه، غیرمنصفانه و خلاف انتظار بود و امیدوارم چین آن را جبران کند.
این فعال سیاسی با اشاره به تاثیر حجم تعاملات تجاری چین با عربستان در صدور بیانیه ضدایرانی، تصریح کرد: چین نگران تامین انرژی خود است که از خلیج فارس تامین میکند. آنها قراردادهای خود را برای تامین انرژی از عربستان منعقد میکنند، به خصوص که عربستان بر خلاف ایران محدودیتی در استخراج نفت ندارد. بخش مهمی از انرژی چین از سوی عربستان تامین میشود و چین هم محدودیتی برای ارتباط تجاری با عربستان ندارد، در حالیکه ایران با مساله تحریمهای آمریکا مواجه است.
ترقی در ادامه تاکید کرد: ایران باید در مسیر جاده ابریشم روابط اقتصادی و تجاری خود را با چین در زمینههای غیر انرژی هم توسعه داده و نقش خود را در کریدور شمال- جنوب گسترش دهد تا میزان تبادلات تجاری با چین افزایش یابد. اگر قراداد تجاری 25 ساله با چین اجرا شود، تاثیر مهمی بر روابط سیاسی چین با ایران خواهد گذاشت.
قائم مقام دبیرکل حزب موتلفه اسلامی در پایان گفت: قطعا موضعگیری اخیر سیاسی چین با مساله روابط تجاری این کشور گره خورده است. پکن اکنون با احتیاط نسبت به تهران برخورد می کند. در حال حاضر حجم روابط تجاری چین با کشورهای عربی خیلی بیشتر از ایران است اما اگر روابط تجاری ایران با چین گسترش یابد، این کشور در موضعگیری سیاسی نسبت به ایران هم تغییر مواضع خواهد داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه: اینگونه بیانیه ها تکرار سیاست شکست خورده ایران هراسی است
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه با محکوم کردن اتهامات بی اساس بیانیه پایانی نشست ۴۳ سران شورای همکاری خلیج فارس، صدور اینگونه بیانیهها را تکرار سیاست شکست خورده ایران هراسی خواند.
سخنگوی وزارت خارجه با یادآوری تحمیل هزینههای هنگفت جانی و مالی بر مردم منطقه از ناحیه سیاست های مخرب برخی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس، از این شورا خواست در رویکردهای خود در قبال مسایل منطقه ای تجدید نظر کنند و مسیر سازنده را برگزینند.
کنعانی اشاره بیانیه این شورا در خصوص موضوعات مرتبط با برنامه هسته ای کشورمان را مردود دانست و افزود: کشورهایی که تمام تلاش خود را برای ناکام گذاشتن توافق هسته ای به کار بسته بودند، اکنون با نادیده گرفتن پایبندی کامل ایران به برجام و قوانین بین المللی، نسبت به اقدامات مشروع ایران معترض شده اند.
کنعانی ادامه داد، جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر امنیت درون زای منطقه و رعایت هنجارهای بین المللی، هیچگونه مداخله ای را در سیاست ها و برنامههای فناوری و دفاعی خود بر نمی تابد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید مجدد بر مواضع اصولی کشورمان، جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک را جزء لاینفک و ابدی سرزمین جمهوری اسلامی ایران دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران هرگونه ادعایی بر این جزایر را امری بی ثبات کننده، دخالت در امور داخلی و قلمرو سرزمینی خود دانسته و آن را به شدت محکوم میکند.
سخنگوی وزارت امورخارجه با اشاره به اشراف و توانمندی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در پاسداری از امنیت دریانوردی در منطقه خلیج فارس و هوشیاری نسبت به هر گونه شرارت و ناامنی دریایی، صدور اینگونه بیانیهها و مواضع را بی تأثیر در عزم نیروهای مسلح ایران در تامین امنیت کشور و امنیت منطقه دانست.
کنعانی همچنین ضمن ابراز تعجب از درج برخی مطالب در بیانیه مشترک شورای همکاری خلیج فارس و چین، یادآور شد مذاکرات رفع تحریم های غیرقانونی، منحصر به موضوع هسته ای ایران و با طرف های شناخته شده بوده و تجربه نشان داده در همان مسیر میتواند پیش برود. مضافا آنکه جمهوری اسلامی ایران همیشه برای دستیابی به یک توافق منصفانه و پایدار در این مسیر آماده بوده و هست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به دیدار امروز سفیر چین با دستیار آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه کشورمان اظهار داشت، در این ملاقات نسبت به ورود بیانیه مذکور به موضوع تمامیت ارضی ایران ابراز ناخرسندی شدید شد و تاکید گردید جزایر سه گانه ایرانی خلیج فارس جزء لاینفک تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران است که مانند هر بخش دیگر از سرزمین ایران هرگز موضوع مذاکره با هیچ کشوری نبوده و نخواهد بود.
نایب رئیس مجلس: پاسخ ایران به بلندپروازی همسایگان پشیمانکننده خواهد بود
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بر سر تمامیت ارضی ایران با هیچ کشوری شوخی نداریم گفت: پاسخ ایران به بلندپروازی همسایگان پشیمانکننده خواهد بود.
علی نیکزاد در جلسه علنی امروز مجلس اظهار کرد: سیاست نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، به رهبری امام امت(ره) و رهبر حکیم انقلاب اسلامی این بوده است که نه سلطه گر باشد و نه سلطه پذیر. سیاست حُسن همجواری با همسایگان، همواره به عنوان یک اصل ثابت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مورد توجه قرار گرفته است و نظام مقدس اسلامی ثابت کرده همواره یک دوست و پشتیبان بزرگ برای همسایه های خود بوده است.
نائب رئیس مجلس خاطر نشان کرد: ما طالب همسایگانی آباد، امن و دارای رونق اقتصادی هستیم، اما در عین حال اگر شاهد بلندپروازیهای خارج از حد و اندازه باشیم، پاسخ ایران مقتدر و قوی، پشیمانکننده خواهد بود، چه بلندپروازی در تغییر مرزها و کاهش یک همسایه باشد، چه اجازه دادن به گروهکهای مزدور در اقلیم غرب کشور باشد و چه یاوهگویی در برابر جزایر سهگانه متعلق به جمهوری اسلامی ایران باشد.
نیکزاد تصریح کرد: اثبات حاکمیت مطلق جمهوری اسلامی ایران بر جزایر سه گانه، حتی نیاز به بررسی حقوقی و معاهدات بینالمللی و اسناد سازمان ملل متحد ندارد؛ کمی موزهگردی و مشاهده نقشههای قدیمی کافیست تا اثبات شود که اینجا خلیج فارس است؛ نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر، و این جزایر به طور مطلق متعلق به جمهوری اسلامی ایران است.
نائب رئیس مجلس با اشاره به اینکه ما از افزایش تبادلات اقتصادی کشورهای همسایه خود استقبال میکنیم، ادامه داد: ایران دخالتی در امور داخلی کشورهای همسایه ندارد اما بر سر تمامیت ارضی خود با هیچ کشوری شوخی ندارد. ما هیچ مشکلی با اینکه قاتل خاشقچی، مادر معنوی داعش و گاو شیرده آمریکا با کشورهای مختلف دنیا قرارداد تجاری ببندد، نداریم، اما چنین حقی را برای ایشان قائل نیستیم که در لابهلای مناسبات اقتصادی، درباره جزایر ایرانی، لاف در غریبی بزنند.
نیکزاد تصریح کرد: ما منتظر شنیدن روایتهای کشورهای دوست و شرکای تجاری خود در این زمینه هستیم، اما از ایشان میخواهیم در مناسبات تجاری خود دقت داشته باشند تا برخی کلمات نامتعارف در گفت و شنودهای دوجانبه و چندجانبه راه پیدا نکند.
نمایندگان مجلس: چینیها مسیر صهیونیستها را نروند
تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز طی تذکراتی نسبت به بیانیه مشترک اخیر چین و برخی کشورهای منطقه درباره جزایر سهگانه ایران واکنش نشان دادند.
تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه 20 آذرماه) طی تذکراتی نسبت به بیانیه مشترک اخیر چین و برخی کشورهای منطقه درخصوص جزایر سه گانه ایران واکنش نشان دادند.
حجت الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات در مجلس در تذکر شفاهی خود گفت: رئیس جمهور چین باید مراقب باشد فریب عروسکهای کوکی کشورهای حاشیه خلیج فارس را نخورد.
وی افزود: رئیس جمهور چین در این سفر نشان داد که فریب خورد و در این رابطه جزایر سه گانه، ایرانی بوده، هست و خواهد ماند و هر کسی بخواهد در این حوزه ورود کند، با برخورد نظام جمهوری اسلامی مواجه خواهد شد.
عضو هیات رئیسه مجلس با تاکید بر اینکه دولت چین باید به پیمان شانگهای وفادار باشد، تصریح کرد: در بند 2 اساسنامه این پیمان به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی اشاره شده و کاش رئیس جمهور چین در این مورد با مشاوران خود مشورت می کرد.
حجت الاسلام مجتبی ذوالنوری نماینده مردم قم در مجلس نیز در تذکری شفاهی اظهار کرد:به مسئولان چینی تذکر میدهیم که خود را در مسیر انحرافی که صهیونیستها و محور عبری-عربی طراحی کرده اند، قرار ندهند و به مسیر درست بازگردند.
محمدرضا احمدی نماینده مردم رشت در مجلس هم در تذکری خطاب به دولت چین گفت: مراقب اظهارنظر خود درباره تمامیت ارضی ایران قدرتمند باشید؛ جمهوری اسلامی ایران در 8 سال دفاع مقدس به تمام ابرقدرتهای جهان نشان داد که اجازه نخواهد داد وجبی از خاک خود در طمع دیگران قرار گیرد.
سلمان اسحاقی نماینده مردم قائنات و زیرکوه در مجلس نیز اظهار کرد: ما در مورد مبادلات بین کشورها ناراحت نیستیم، اما یک توصیه به سرمایه گذاران چینی داریم که احوالات خاشقچی را بخوانند و مراقب ابزارآلاتی که هنوز در دست بن سلمان هست، باشند و از خود حفاظت کنند.
شریعتمداری: آقای جینگ پین! درباره حاکمیت چین بر تایوان چه نظری دارید؟!
مدیرمسوول روزنامه کیهان هم نوشت: این بیانیه در پایان سفر سه روزه «شین جینگ پین» رئیسجمهور چین به عربستان صادر شده و در بند دوازدهم آن آمده است « رهبران ( چین و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس ) از تمامی تلاشهای مسالمتآمیز برای رسیدن به راهکار صلحآمیز برای حل مسئله سه جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی، از راه مذاکرات ۲جانبه بر مبنای قوانین بینالمللی حمایت میکنند.
پیش از این در یکی از یادداشتهای کیهان با عنوان «آواز کوچه باغی» به اسنادی اشاره کرده بودیم که از مالکیت قطعی و بلا منازع ایران بر جزایر سه گانه حکایت دارد.
دو نمونه از این یادداشتها:
در حقوق بین الملل حاکمیت یک کشور بر یک منطقه از چند راه به اثبات می رسد. از جمله «مالکیت تاریخی»، حاکمیت موثر- یعنی افراشته بودن پرچم، نصب حکام، حضور نیروی نظامی و…- که تمامی این ملاک ها و معیارهای حقوقی از حاکمیت قطعی ایران بر جزایر سه گانه حکایت دارند.
در سال ۱۸۸۶ دایره اطلاعات دولت انگلیس نقشه ایران را با رنگ یکسان جزایر و خاک ایران تهیه کرده و در ۱۲ ژوئن همان سال این نقشه از سوی وزیر مختار انگلیس در تهران به ناصرالدین شاه تحویل میشود.
اصلی ترین- و تنهاترین- سندی که امارات برای اثبات ادعای خود ارائه میکند نامهای است که شیخ یوسف فرماندار ایرانی بندرلنگه در سال ۱۸۸۲ به شیخ حمید القاسمی حاکم رأس الخیمه مینویسد و در آن به عنوان تعارف و ابراز ادب- که آن هنگام بسیار متداول بوده و در بسیاری از نامه های مشابه دیده می شود- نوشته بود؛ ابوموسی از آن شماست (در خدمت شما هستیم!)
کاش وزیر خارجه کشورمان در واکنش به این بیانیه روی دو نکته نیز تاکید میکردند:
اول آن که به دولت بحرین به عنوان یکی از امضاء کنندگان بیانیه گوشزد کند که بحرین بخش جدائی ناپذیری از خاک ایران است و رژیم آمریکائی پهلوی حق واگذاری آن را به آل خلیفه که در بیابان های نجد به راهزنی مشغول بوده اند، نداشته است.
دوم آن که از رئیسجمهور چین بپرسد: شما با کشورهای هم پیمان آمریکا در تردید نسبت به حاکمیت مسلم و قطعی ایران بر جزایر سه گانه همصدا شده اید! آیا این همصدائی به مفهوم و معنای آن نیست که به آمریکا نیز حق میدهید حاکمیت چین بر تایوان را مورد تردید قرار داده و قابل مذاکره بداند؟! آقای جینگ پین! مطالعات شما در جغرافیای سیاسی ضعیف است و یا مشاوران غیر قابل اعتمادی دارید؟!