بین الملل

غرب خواهان تکثیرمدل اوکراین است

شرایط داخلی اوکراین به نحوی است کشورهای نظر آمریکا و روسیه هر کدام منافع خاص خود را در این کشور دنبال می کنند و به مانند دوران جنگ سرد کشمکش بر سر دو تفکر مختلف در اوکراین استکه هر کدام مورد حمایت یکی از این کشورهاست.
مهدی کاشی- در ماههای اخیر در نقاط مختلف جهان شاهد تغییرات دولت ها به دلیل عوامل مختلف بوده‌ایم. دولت اوکراین هفته با توجه موج اعتراضاتی که البته با حمایت غرب انجام شد و رئیس جمهور این کشور برکنار شد تا شاهد یک انتخابات زودهنگام در این کشور باشیم. در شرق آسیا اعتراضات شدید تایلندی‌ها باغث استعفای دولت و تغییر در این کشور بودیم و برخی از دولت ها به دلایل مشکلات مختلف مانند پرو و ایتالیا با استعفا رو به رو شدند و تغییراتی در دستگاه اجرایی خود دیدند. این تغییر دولت ها و در واقع عدم وجود استحکام آن ها در برابر خریزش های مردمی و یا مشکلات مختلف دلیلی شد تا به سراغ محمد عسگرخانی کارشناس مسائل بین المللی برویم و نظر وی را در این خصوص جویا شویم:

محمد عسگر خانی در گفتگو با شما در خصوص علل سقوط دولت ها در اقصی نقاط جهان اظهار کرد: سقوط دولت های مختلف در نقاط مختلف دنیا هر کدام دلیل خاص خود را دارد و نمی توان پیوندی و یا دلیل واحدی برای آنها متصور شد.

دولت‌ها استحکام درونی ندارند

وی افزود: اما نکته ای که این تحولات آن را برای ما روشن می سازد عدم استحکام درونی دولتهای مختلف است که باعث می شود که کوچکترین مشکلی باعث پا پس کشیدن آنها و عقب نشینی منجر به استعفا و کناره گیری آنها شود.

فضای اوکراین یادآور شرایط جنگ سرد است

این کارشناس مسائل بین المللی در تشریح وضعیت اوکراین گفت: شرایط داخلی اوکراین به نحوی است کشورهای نظر آمریکا و روسیه هر کدام منافع خاص خود را در این کشور دنبال می کنند و به مانند دوران جنگ سرد کشمکش بر سر دو تفکر مختلف در اوکراین استکه هر کدام مورد حمایت یکی از این کشورهاست.

خانی ادامه داد: اما نکته ای که شرایط این کشور را به سمت سقوط دولت برد غیر از حمایت غرب ازبه خصوص آمریکا از مخالفان دولت، مشکلات اقتصادی بود که شرایط را برای مردم سخت کرده بود و باعث شد که انها به جمع مخالفین دولت بپیوندد.

مشکلات اقتصادی تایلند نشات گرفته از شرایط اقتصادی آسیای شرقی است

وی در خصوص تایلند هم گفت: قسمتی از شرایط اوکراین یعنی بحران اقتصادی در تایلند هم وجود داشت که نشات گرفته از مشکلات اقتصادی جنوب شرق آسیا بود اما در تایلند مخالفان دولت از حمایت نخست وزیر این کشور از فساد اقتصادی که رخ داده بود به سطوح آمده بودند و خواستار این بوندن که نخست وزیر این کشور که به زعم آنها توانایی اداراه کشور را ندارد هر چه سریعتر استعفا دهد.

جنس کنار رفتن ها در ایتالیا و پرو با تایلند و اوکراین متفاوت است

این کارشناس مسائل بین المللی در خصوص پرو و ایتالیا هم گفت: در خصوص پرو ایتالیا هم با توجه به این که استعفا و کناره گیری دولت ها به دلیل اعتراض مردم نبوده است مشکلات اقتصادی و همچنین مشکلاتی که در کابینه ها آنها وجود داشت باعث کناره گیری دولت‌ها شد.

آمریکا به دنبال تامین منافع خود در ونزوئلا است

خانی در ادامه گفت: اما نکته ای که باید به آن پرداخته شود دخالت خارجی در ونزوئلا است که آمریکا و متحدانش در آن انجام می دهند که ونزوئلا بعد از مرگ چاوز به وضعیتی مانند وضعیت اوکراین دچار شود و در واقع منافع از دست رفته غرب در زمان چاوز بار دیگر تامین شود.

مقایسه شرایط کشورهای نظیر اوکراین با سوریه

وی درپایان مقایسه وضعیت این کشورها با کشوری مانند سوریه گفت: در خصوص سوریه شما می بینید با وجود این که مخالفان حکومت اسد از سوی قدرت های جهانی تقضیه می شدند اما در نهایت دولت اسد سریع عقب نشینی و استعفا نکرد و توانست تا حد زیادی مخالفان را مهار کند و این نشان می دهد که دولت اسد در مقایسه با دولت اوکراین و یا تایلند وجهه مردمی دارد و مخالفان این کشور در واقع از جنس مردم نیستند.

بازی مخالفان در سوریه تغییر می‌کند

محمد علایی

تبعات شکست آمریکا و همپیمانان منطقه ای خود در کنفرانس بین المللی ژنو 2 باعث شده تا امریکا و عربستان تغغیرات جدی و گسترده ای در مواضع خود در قبال سوریه انجام دهند

نشستی که مقامات غربی و همراهان عرب خود، تمام تلاش خود را داشتند که دولت سوری را مسئول اصلی شکست این دور از مذاکرات معرفی کنند.

در آمریکا اگرچه اعلام شده که به هیچ وجه به فکر حمله نظامی به حکومت سوریه نیستند اما در عین حال باراک اوباما مشغول بررسی تمام ابزارها برای فشار به سوریه است.

در این راستا اولین اقدام آمریکا تلاش برای تهیه پیش نویسی در شورای امنیت بود که در مناطق وسعی بر طبق آن منطقه پرواز ممنوع اعمال می شد. اما از آنجا که به طور حتم این طرح از سوی روسیه وتو می شد گزینه افزایش کمک ها به تروریست های مستقر در سوریه به روی میز بازگشت.

حالا عربستان هم راهبرد خود را درقبال نظام حاکم بر سوریه تغییر داده است

اولین نشانه آن، ورود «محمد بن نایف» وزیر کشور عربستان به پرونده سوریه و به تبع آن کنار گذاشته شدن بندر بن سلطان از این ماجرا است. تغییری هماهنگ با واشنگتن که می تواند به بهبود روابط دوجانبه واشنگتن و ریاض از آن جهت که نایف فردی مورد حمایت آمریکاست بینجامد.

نایف که مسئولیت مقابله با اعتراضات مردمی که از سال 2011 در این عربستان آغاز شده بود را بر عهده داشته است، در اولین اقدام و برای هماهنگی بیشتر به واشنگتن سفر کرده بود. او توانسته در مقایسه با دیگر شاهزادگان سعودی خود را فردی قوی در حل پرونده های امنیتی داخل و خارجی نشان دهد و از این رو نظر پادشاه عربستان را به خود برای جانشینی بندر بن سلطانی که واشنگتن رضایتی از همکاری با او ندارد جلب کند.

با توجه به بی نتیجه ماندن کامل نشست ژنو 2، عربستان به صورت مستقیم تمام اقدامات خود را برای گسترش جنگ های شهری و دمیدن در آتش اختلافات متمرکز کرده است. تلاش هایی که طی آن بتوانند نبرد نظامی را به نفع مخالفان تغییر دهند.

تغییر تیم امنیتی در پرونده سوریه که از تصمیم این کشور برای افزایش کمک ها به مخالفان حکایت دارد. به گونه ای که مخالفان در مصاحبه های علنی خود اعلام کرده اند که به تسلیحاتی پیچیده تر از جمله دوش پرتاب های قادر به هدف قراردادن جنگنده ها مجهز شده اند.

آمریکا و عربستان تمام تلاش خود را برای آغاز جنگ در داخل دمشق به کار بسته اند. تجهیز مخالفان در درعا برای حمله احتمالی به جنوب دمشق از آن جمله است. آنها تلاش دارند تا خود را به 20 کیلومتری دمشق رسانده و با شلیک راکت پایتخت را به خطر بیاندازند. تهدید امنیتی که به زعم آنها می تواند بشار اسد را به میز مذاکرات بازگردانده و از او امتیاز بگیرند.

حالا آن چه در حقیقت در بعد سیاسی اتفاق افتاده تواق میان ایالات متحده امریکا و هم پیمانان عرب و اروپایی اش برای حمایت یکپارچه نظامی از گروه های مخالف سوری است. آنها معتقدند هم زمان با تقویت مالی و تسلیحاتی مخالفان در نبردهای میدانی با ارتش سوریه باید همکاری ها و هماهنگی ها میان کشورهای درگیر با پرونده سوریه نیز افزایش یابد.

عربستان نگران است

اگرچه دولت ریاض همچنان عطش به زیر قدرت کشیدن بشار اسد را دارد اما حالا از ترس سرازیر شدن تروریست هایی که آنها را پرورش و از آنها حمایت تسلیحاتی و مالی می کرد به داخل خاک خود و بروز مسائل امنیتی در حال بازنگری در سیاست‌های پیشین است.

با این تحلیل می توان حکم اخیر پادشاه عربستان را که طی آن اعلام کرد کسانی که برای جنگ به خارج از کشور سفر کنند، در صورت بازگشت به 3 تا 20 سال زندان محکوم می‌شوند تحلیل کرد. از این رو رئیس بخش امنیت ایدئولوژیک وزارت کشور عربستان می‌گوید بین 1000 تا 2 هزار تبعه این کشور در سوریه هستند که بخش اعظمشان با گروه‌های وابسته به القاعده همراه شده‌اند. وی می‌گوید: آنچه که در سوریه رخ داده، واقعا برای ما دردسرساز شده است.

https://shoma-weekly.ir/NYIAJZ