وی با تاکید براینکه نه شرقی، نه غربی در حوزه ایدئولوژیک مطرح است و در تعاملات بین الملل جامعیت ارتباطات مطرح می شود گفت: نه شرقی، نه غربی به این معناست که ملت مسلمان سلطه هیچ ابرقدرتی را نمی پذیرد و بر این اساس استفاده از تمام ظرفیت های بین الملل مبنای جغرافیایی دارد نه ایدئولوژیک.
متکی همچنین با اشاره به برخی فضا سازیهای رسانه ای تاکید کرد: نه ایران، ایران قاجار است و نه روسیه، روسیه تزار.
وی ادامه داد: پوتین دریافته است که توازن غرب و شرق به هم خورده است و ما باید از این فرصت در توسعه متوازن سیاست خارجی بهره بگیریم.
وزیر اسبق امور خارجه با اشاره به پیوستن ایران به پیمان شانگهای و توسعه روابط با همسایگان، تعمیق روابط دراز مدت با چین و روسیه و پیوستن به بریکس را از موفقیت های دولت در سیاست خارجی دانست که توانست اقتصاد و مدیریت کشور را به برجام و مذاکره گره نزند.
وی تاکید کرد: مواجهه ی دولت سیزدهم با برجام با رویکرد مثبت بود در عدم شرطی کردن اقتصاد و کشورداری به برجام.
متکی پذیرش کدخدایی آمریکا بر جهان را یک اشتباه محاسباتی و استراتژیک در سیاست خارجی غربگرایان دانست و تصریح کرد: در اعمال سیاست انفعال در برابر غرب، ایران نه تنها نفع اقتصادی و دستاورد سیاسی نداشته بلکه فرصت های مهمی را از دست داده و خسارات زیادی را متحمل شده است .
وی افزود: امروز اگر کسی رگه های جابجایی قدرت در آمریکا را مرور کند ناتوان شدن آمریکا را با تمام وجود درک می کند.
متکی همچنین گفت: سفر بایدن به منطقه با هدف بالا بردن صادرات نفت سعودی ها، گاز قطری ها و امنیت صهیونیستها با شکست در همه ابعاد مواجه شد.