بین الملل

رودر رو قرار دادن مردم سیاست راهبردی استکبار در خاورمیانه است

تاریخ در حال تکرار شدن است و این بار جنبش تمرد در حال انتقال از مصر به کشورهای مجاور از جمله تونس و لیبی است، به همین بهانه به سراغ حسین شیخ الاسلام کارشناس مسائل خاورمیانه سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در دمشق رفتیم و نظرات وی را جویا شدیم:

آقای شیخ الاسلام بعد از تحولات مصر شاهد تکرار جنبش تمرد در دیگر کشورهای عربی هستیم. با توجه به این که در سال 2011 هم انقلاب مردم مصر به تونس و لیبی سرایت کرد چقدر احتمال می دهید این‌بار هم این انتقال اعتراضات عملی شود؟

ببینید در حال حاضر سیاست استکبار یک سیاست راهبردی برای افزایش توانایی های رژیم صهیونیستی در منطقه است. از نظر غرب و استکبار تنها یک کشور باید قدرتمند باشد و حرف قاطع و تعیین کننده ای را در منطقه خاورمیانه بزند و آن اسرائیل است به همین دلیل کشورهای غربی تمام ظرفیت و امکانات خود را برای ضربه زدن به کشورهای دیگر منطقه بسیج می کنند. صحنه مصر امروز صحنه رو در رو قرار دادن مردم است و تمام انرژی این کشور صرف این بحران داخلی شده است.

شرایط اجتماعی لیبی و تونس آمادگی انتقال فضای اعتراضی وجنبش تمرد را دارد؟

شرایط اجتماعی لیبی در میان کشورهای منطقه شرایط خاصی است. بعد از سقوط قذافی شرایط در لیبی به شکلی پیش رفت که با توجه به منابع و ثروتی که در این کشور وجود دارد ثبات و آرامش در این کشور به وجود نیاید. عامل اصلی این بی ثباتی هم کشورهایی هستند که به دنبال سواستفاده از منابع لیبی هستند و متأسفانه تا حد زیادی هم به هدف خود رسیده اند وجامعه لیبی را تقسیم کرده اند و به موازات این مسئله عوامل آنها در منطقه فضای ناامنی و ترور را در لیبی ایجاد کرده‌اند.

در خصوص تونس هم باید بگویم که فرهنگ مردم کمی با لیبی متفاوت است و آن فضای قبیله ای و قومی وجود ندارد و مانند لیبی بستر برای اختلاف افکنی و تقسیم جامعه فراهم نیست ولی استکبار با وجود این شرایط به دنبال این است که در تونس مردم را رو به روی هم قرار دهد ولی با توجه به این که جبهه النهضه مقبولیت خوبی در میان مردم دارد احتمال موفقیت در منتقل کردن تنش ها به تونس کمتر است.

عده ای قصد دارند ترور محمد البراهیمی را به گردن دولت بیندازند تا با ایجاد تنش در تونس به ضعیف شدن این کشور کمک کنند. با توجه به این که اسلامگراها در تونس حکومت می کنند و در مصر هم مرسی نمایندگی اسلامگراها و اخوان المسلمین را بر عهده داشت، ضعف حکومت های دینی منطقه می تواند عرصه برای مطرح کردن حکومت های غیردینی فراهم کند حکومت هایی که در واقع خطر کمتری برای اسرائیل داشته باشند و الگویی برای کشورهای دیگر نباشند.

استعفای نمایندگان مجلس تونس چه پیامدی را می تواند داشته باشد؟

به عقیده من با این استعفا نهادهای قانونی در تونس تضعیف می شوند و کسانی که پایه گذاری این استعفا را در تونس کردند به دنبال ایجاد هرج و مرج و بی‌قانونی در این کشور بودند تا اقدامی شبیه به انحلال مجلس نمایندگان مصر در تونس هم اتفاق بیفتد. اقدامات اینچنینی می تواند بسیار تحریک آمیز باشد وفضا را ملتهب تر کند. در لیبی هم شاهد هستیم که عده‌ای از وزار استعفا کردند و این مسئله افکار عمومی را در مصر ضد حکومت تحریک می کند.

آینده مصر را به عنوان کشور شروع کننده این اعتراضات چه‌طور می‌بینید؟

آینده مصر متأسفانه با اتفاقات یک ماه اخیر بسیار پیچیده است و کشورهای غربی به دنبال ادامه رویارویی مردم با یکدیگر هستند تا چیزی شبیه به سوریه را در این کشور ایجاد کنند. بعد از تثبیت قدرت اسد در سوریه و شکست تروریستها در آنجا کشوری که هدف تنش ها برای جبهه استکبار است، مصر است که باید منتظر ماند و دید که آیا سرنوشت مصر مانند سوریه به جنگ داخلی خواهد کشید و یا اخوان‌المسلمین و لیبرال‌ها در مصر با هم به توافق می‌رسند که این مسئله هم ممکن است با توجه با سابقه اخوان‌المسلمین در سازش با غربی ها عملی شود.

 

https://shoma-weekly.ir/VmVPUn