حمیدرضا ترقی
ما پیشرفت کردیم امّا آیا در کنار این پیشرفتها ضعف نداریم؟ چرا، الیماشاءالله؛ ضعف داریم، کمبود داریم؛ کمبودهای زیادی [هم] داریم؛ دلایل مختلفی هم دارد. کمبودهای ما، ضعفهای ما کم نیست. بعضیاش را مردم احساس میکنند، میفهمند؛ خب گرانی هست، تورّم هست، کاهشِ ارزشِ پولِ ملّی هست؛ اینها ضعف است؛ اینها را ما داریم. ضعفهای دیگری هم داریم، در بخشهای مختلف، بخشهای اداری، غیره. ضعفها وجود دارد منتها ما دو جور میتوانیم به مسئله نگاه کنیم.(مقام معظم رهبری 26/11/1401)
رهبر معظم انقلاب اسلامی در نحوه برخود با پیشرفتها و ضعفهای موجود درکشور خطاب به مردم بویژه جوانان
ونسل جدید جامعه که در مواجهه با مشکلات و ضعفها تحمل خود را از دست میدهند فرمودند: جوانهای عزیزمان توجّه کنند. یک طرف، پیشرفتها، موفّقیّتها، دستاوردها است، یک طرف هم ضعفها است؛ دو جور میشود نگاه کرد:
1)-نگاه انقلابی به ضعفها
این است که به دستاوردها نگاه کنیم، بفهمیم که ما توانش را داریم و بگوییم: خیلی خب، با همان همّتی که اینها را به دست آوردیم، این ضعفها را هم با همان همّت برطرف خواهیم کرد؛ این یک جور نگاه است؛ این نگاه، نگاهِ انقلابی است.
باهمان همت واراده ای که پیشرفتها و موفقیتهای دیگر را بدست آورده ایم میتوانیم ضعفهارا برطرف کنیم
2)-نگاه ارتجاعی به ضعفها
یک نگاه دیگر این است که به ضعفها نگاه کنیم و بگوییم: «آقا! فایدهای ندارد. نگاه کن، ببین ما چه ضعفهایی داریم؛ فایده ندارد، نمیشود کاری کرد»؛ یا بنشینیم، دست روی دست بگذاریم، یا نق بزنیم یا فریاد علیه این وضع بزنیم یا ضعفها را با صدای بلند، چند برابر بزرگ کنیم؛ این نگاه، نگاهارتجاعی است.
از برطرف شدن ضعفها احساس یاس کرده واعتراض کنیم و بگوییم فایده ندارد و نمیشود .
آثار نگاه ارتجاعی به ضعفها
بعضی، وقتی ضعفها را نگاه میکنند، اصل جمهوری اسلامی را انکار میکنند، اصل انقلاب را انکار میکنند! چرا؟ یک ملّتی اگر ضعف داشت، باید دستاوردهای او را فراموش کرد؟ کدام ملّت ضعف ندارد؟ ملّتهای ثروتمند دنیا که از لحاظ علمی پیشرفتهترینند، ضعف ندارند؟ ضعفهای بزرگتری دارند. بنده اگر بخواهم بشمرم، باید یک صفحه همینطور دانهدانه با عنوان بشمرم ضعفهایی را که در آمریکا هست، در انگلیس هست، در فرانسه هست، در کشورهای پیشرفته هست؛ از ضعفهای ما خیلی بزرگتر، مهمتر، سختتر: فراگیری فقر، فراگیری بیماری، فراگیری تبعیض، نبود عدالت اجتماعی؛ فراوان از این ضعفها [آنجاها هست]، چند برابر ما. ضعف همه جا هست، [منتها] ما باید همّت بکنیم ضعف را برطرف کنیم؛ راه حل این است؛ راه حل این نیست که وقتی ما دیدیم ضعفی وجود دارد، فوری شروع کنیم اصل و ریشه و پایه را خراب کردن.26/11/1401
ناامید شدن از آینده – سست شدن از ادامه انقلاب – رها کردن آرمان و اهداف انقلاب – به ضد انقلاب تبدیل شدن –اعتماد به نفس را ازدست دادن – ما میتوانیم را فراموش کردن – دست به دامن ذلیلانه به دیگران شدن .
آثار نگاه انقلابی به ضعفها
من اصرار دارم آن راه اوّل درست است: راه انقلابی؛ یعنی وقتی که ما نگاه میکنیم ضعفهایمان را مشاهده میکنیم، بگوییم ما دستاوردهای بزرگی داریم که این دستاوردها به نظر ما دستنیافتنی بود؛یک روزهایی بود که ما باور نمیکردیم ممکن است بعضی از پیشرفتها یک روزی پیش بیاید که اگر بشمرم این پیشرفتها را، تعجّب میکنید. اینکه مثلاً فرض کنید تولید فولاد به میلیون تُن برسد، اصلاً به ذهنمان خطور نمیکرد؛ آنچه به ذهن ما خطور میکرد این بود که حالا پنج هزار تُن است، مثلاً برسد به ده هزار تُن! آنچه امروز جلوی چشم ما هست، اصلاً تصوّرش را هم نمیکردیم؛ امّا خب ملّت همّت کردند، جوانها همّت کردند، مسئولینِ خوب داشتیم در این خلال که همّت کردند، به اینجا رساندند کشور را. این همّت امروز هم وجود دارد؛ [لذا] همّت کنیم. همّت کنیم ضعفها را برطرف کنیم؛ این توصیهی بنده است.26/11/1401
با همان توان و استعدادی که پیشرفتهای بی سابقه را بدست آوردیم ؛ همت می کنیم ضعفها را برطرف می سازیم و مشکلات را رفع می کنیم .
راهکار های اجرائی نگاه انقلابی دررفع ضعفها
1- همه باید کار کنند. تلاش کنند، فعّالیّت جهادی بکنند
در درجهی اوّل، مسئولین باید کار کنند؛ هر کسی بر طبق وظیفهی قانونی خودش. مسئولین، مختلفند؛ یکی مسئول برنامهریزی و طرّاحی است، یکی مسئول اجرا است، یکی مسئول نظارت است، یکی مسئول قانونگذاری است، یکی مسئول سیاستگذاری است؛ بخشهای مختلف، مدیریّتهای مختلف، مسئولیّتهای مختلف، همه هم قانون دارند. همه تلاش کنند، فعّالیّت جهادی بکنند، روزوشب نشناس کار بکنند، پیگیری کنند کارها را. این، مسئولینند.
2- ثبات و رشد اقتصادی باید پدید آید
آنچه به نظر من میرسد، امروز مهمترین کارهای ما کارهای اقتصادی است. این کشور باید رشد اقتصادی پیدا کند، بدون رشد اقتصادی کار پیش نمیرود. خب رشد اقتصادی اگر بخواهد پیدا بشود، تولید اگر بخواهد افزایش پیدا کند، باید ثبات اقتصادی باشد،
3- موانع رشد اقتصادی برطرف شود
تورّم باید مهار بشود. امروز یکی از کارهای اساسیای که مسئولین کشور، قوّهی مجریه، قوّهی مقنّنه، دستگاههای پیگیری و دستگاههای اجرائی به عهده دارند ــ مسئولین مستقیم، مسئولین غیر مستقیم ــ این است که [مشکلات را] علاج کنند. علاجپذیر است؛ اینجور نیست که علاج نداشته باشد؛ راه دارد، باید راهش را پیدا کنند. علاج کنند تورّم را؛ قیمتها ثبات پیدا کند.
4- همه ی مردم و اقشار مختلف موظف به کمک هستند
مردم هم همین جور [کار کنند].. دانشجو میتواند کار کند، استاد میتواند کار کند، کارگر میتواند کار کند، کاسب میتواند کار کند، کشاورز میتواند تلاش کند؛ کارآفرینها، دامدار، عالِم دینی، همهی اینها میتوانند کار کنند؛ هر کدام یک جور. [مثلاً] عالِم دینی؛ راه میافتند، میروند مراکز صنعتی را، به این و آن یا نشان میدهند یا بازدید میکنند؛ خیلی خوب این یک کار است؛ این کار بزرگی است. این [اقتصاد را] به حرکت درمیآورد. این حرکتها بابرکت است. فعّال سیاسی میتواند کار کند؛ فعّال سیاسی، روشنگری کند. فعّالیّت سیاسی فقط این نیست که آدم بنشیند یک نقطهضعفی در دولت یا در دستگاههای دیگر پیدا کند، بنا کند این را در فضای مجازی با مسخره و با توهین و مانند اینها بزرگ کند؛ فعّالیّت سیاسی که این نیست. فعّالیّت سیاسی این است که شما نگاه کنید فضای سیاسی دنیا را، فضای سیاسی منطقه را، اهداف دشمنان را، جهتگیری دوستان را، برای مردم، آنهایی که شما بیشتر از آنها میدانید، بیشتر از آنها میفهمید، برای آنها تشریح کنید؛ فعّالیّت سیاسی این است.
یا فعّالان اجتماعی، فعّالان خدماتی [همین طور]. ما مکرّر توانستیم، از طریق مردم، ضعفهای بزرگ را برطرف کنیم؛ یکی همین کرونا. مردم اوّل شروع کرونا وارد میدان شدند، کار کردند. خیلی از کارهایی را که دستگاهها باید انجام میدادند مردم انجام دادند؛ وارد میدان شدند. همان روزها، مردم وارد شدند و کمک مؤمنانه انجام دادند. کارهای فراوان گوناگونِ خدماتی، مردم انجام دادند. جشن [بزرگ غدیر] را در تهران مردم انجام دادند؛ مردم خودشان با میل و با شوق انجام دادند. مردم میتوانند. فعّالیّتهای اجتماعی به ملّت نشاط میدهد، پیشرفت را در کشور تضمین میکند، تأمین میکند، پشتیبانی میکند.
5- حفظ اتحاد ملی م
یکی از چیزهایی که در ایجاد قوّت در کشور مؤثّر است و کشور را قوی میکند، اتّحاد ملّی است. سر چیزهای جزئی تنازع نباید انجام بگیرد. البتّه اختلاف نظر هست. در این اختلاف نظرها مباحثه خوب است، مناظره خوب است امّا منازعه خوب نیست. مناظره کنند، حرف بزنند، بحث کنند، در دانشگاه، در حوزه، در رسانههای عمومی، با ادب، با حفظ حرمت دیگران استدلال کنند؛ این خوب است امّا منازعه کردن خوب نیست، دشمنی کردن خوب نیست، دهان را به حرف ناشایست آلودن خوب نیست؛ اینها خوب نیست. اتّحاد کمک میکند.
از پنج راهکار ارائه شده توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی سه راهکار مربوط به مسئولان اجرائی و تقنینی و قضائی بود و یک راه کار مربوط به مردم اعم از فعالان اجتماعی و سیاسی و یک راهکار عام است برای مردم و مسئولان .
وظیفه مردم و فعالان سیاسی –اجتماعی دررفع ضعفها و مشکلات
· دانشجو:ساختن خود برای پذیرش مسئولیت و مدیریت درجامعه براساس خود باوری واعتماد به نفس وآرمانگرائی و نگاه نمدنی به آینده .
· عالم دینی: باجهاد تبیین و فراهم کردن زمینه باور و مشاهده موفقیت ها ی کشور
· فعال سیاسی : ارائه پیشنهاد و راهکار برای حل مشکلات وپرهیز از تخریب وسیاه نمائی ونق زدن و تفرقه افکنی واختلاف اندازی در جامعه
· فعال اجتماعی: گسترش خدمات اجتماعی مردمی ، و توسعه روحیه مواسات و همدلی و احسان ونیکوکاری
· کارآفرین: تلاش درجهت تولید و کاهش قیمت تمام شده با افزایش بهره وری واشتغال مولد
· کارگر: با تقویت وجدان کاری و اتقان درکیفیت تولید وبهره وری بالا
· کاسب : رعا یت انصاف نسبت به مشتری و قاتع بودن به سود عادلانه وپرهیز از واسطه گری غیر مولد
· کشاورز: تولید کیفی محصولات قابل عرصه درتجارت خارجی و مفید برای امنیت غذائی جامعه بامصرف بهینه آب وپرهیز از اسراف و هدردادن این مایه حیاتی
· دامدار: تلاش در تولید دام و طیوروشیر مورد نیاز کشور با استفاده از تکنولوژی بهره وری بالا