مشروح گفتوگوی خبرگزاری تسنیم با نایب رئیس شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی را در زیر میخوانید:
تسنیم: از حضور شما در خبرگزاری تسنیم سپاسگذاریم. در شرایط کنونی به چه میزان ضرورت دارد که نیروهای اصولگرا وحدت کنند و در صورت وحدت باید چه مدلی را برگزینند و موانع عدم وحدت چیست؟
بادامچیان: امام خمینی (ره) فرمودند که رمز پیروزی ما "الله اکبر" و رمز دیگر "وحدت" است؛ یعنی رمز استمرار وحدت بر محور "الله اکبر" است. بنابراین وحدت یک ضرورت دائمی و مستمر از گذشته بوده و همچنان نیز ادامه دارد.
وحدت سازوکار و محور نیاز دارد؛ سازوکار وحدت متفاوت است. برخی سهم طلبی را سازوکار وحدت خود قرار می دهند و با یکدیگر بر سر تقسیم غنایم و سهم به وحدت می رسند. برخی افراد نیز بر سر منافع به وحدت می رسند. برخی اوقات سازوکار وحدت این است که گروه کوچکی خود را به گروه بزرگتری متصل کرده و وحدت می کنند تا سهم ببرند.
ساز وکار دیگر وحدت موضوعات مورد علاقه مانند قومیتها و نژادها است؛ وحدت ارزشی، سازوکار دیگر وحدت است و در این سازوکار ارزشها محور قرار میگیرند. سازوکار وحدتی که ثابت، دائمی و صحیح است، ارزش محوری است؛ یعنی ما بدانیم که به دنبال منافع و سودجویی آنی و منافع حزبی و تشکیلاتی نیستیم.
ارزشهای ما ایجاب میکند که بر محور ارزشها کار کنیم و به دلیل مشترک بودن ارزشها در میان ما، وحدت پدید میآید و وحدت طبیعی، سالم و فطری اینجا ایجاد میشود. به همین دلیل است که امام خمینی(ره) میفرمایند اگر همه انبیاء دور هم جمع شوند، هیچکدام با یکدیگر اختلاف پیدا نمیکنند چراکه ارزش گرای خدایی هستند و ارزشهای الهی برای آنها مطرح است و برای خدا کار میکنند.
مسئله دوم محور وحدت است؛ گاهی انسانها در برداشتها دچار اختلاف میشوند مانند افرادی که معتقدند باید جلوتر از ولی فقیه حرکت کنند. این موضوع غلط است چراکه از نظر مبانی اسلامی صحیح نیست. زمانیکه اختلاف در تشخیص و تکلیف ایجاد میشود، محور چگونه باید اختلافها را حل کند؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت در غیبت رسول(ص)، امام معصوم(ع) و در غیبت امام معصوم، نایب امام زمان(عج) ولی فقیه است؛ بنابراین سازوکار ارزشی بهترین راه حل و محور در قلّه "ولی فقیه" است.
پس باید متذکر شد که "وحدت" ضرورت دارد اما وحدت راهکار، انگیزه، اهداف و سازوکارهای مختلفی دارد ولی چیزی که مطلوب ماست، وحدت براساس ارزشهاست و مسئلهای که میتواند محور باشد، ولی فقیه عادل است.
تسنیم: با توجه به وجود برخی اظهارنظرها مبنی بر حضور اصلاح طلبان به عنوان رقیب جدی اصولگرایان در انتخابات آینده، چگونه اصولگرایان میتوانند با سازوکار ارزشی در انتخابات آینده مجلس به وحدت برسند؟
بادامچیان: گاهی در شرایطی عناصر نامطلوب با چهرههای موجه و تبلیغاتی در انتخابات حضور پیدا میکنند و حتی زیباتر از عناصر اهل و خوب شعار میدهند. امام خمینی(ره) در این مورد میفرمودند "من زنده باشم یا مرده، نگذارید انقلاب دست آدمهای نامحرم بیفتد چون نااهل هستند."
***وظیفه ما وحدت و همکاری است
در اینجا وظیفه این است که ما با یکدیگر وحدت و همکاری کنیم و یک یا دو نفرمان بماند نه اینکه چهار تا پنج نفری با هم اختلاف کنیم و آدم نامناسبی رأی بیاورد. ما مأمور به تکلیف هستیم. در روز قیامت ممکن است ما را به جرم قتل، جنایت و مشروب خواری بازخواست نکنند اما به جرم سکوت و برسر کار آمدن کسانی که مرتکب همه این گناهها شوند، بازخواست شویم.
تسنیم: برنامه حزب مؤتلفه برای وحدت اصولگرایان چیست؟
بادامچیان: حزب مؤتلفه معتقد به همه ارزش گرایان جامعه و هم صدایی کسانی است که میگویند ما به انقلاب علاقه مند هستیم. زمانیکه ما در حزب جمهوری اسلامی عضویت داشتیم، با اینکه حزب برتر کشور بودیم، اما به مشورت اعتقاد داشتیم و میگفتیم همه با هم باید یک صدا صحبت کنیم.
***اظهارنظر حبیبی درباره حضور مؤتلفه ای ها در مجلس آینده
حزب مؤتلفه همواره در مسیر وحدت حرکت کرده است و در بسیاری از زمان ها نیز گذشت های زیادی کرده است. سابقه حزب مؤتلفه بر هیچ کس پوشیده نیست و قوی ترین حزب در کشور محسوب می شود و تاکنون یک مورد مسئله خلاف اخلاقی و انحراف مالی و سیاسی نداشته است.
آقای حبیبی دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی می گوید اگر ما مجلسی با 200 نماینده اصولگرا داشته باشیم و یک مؤتلفه ای در آن نباشد، بیشتر خوشحال هستیم تا اینکه مجلسی با 100 نفر از حزب مؤتلفه در آن حضور داشته باشد اما اصولگرایان در آن مجلس اکثریت نداشته باشند.
ما معتقد به این هستیم که همه با هم باید یک صدا حرکت کنیم و این به معنای حذف صدای دیگران نیست چراکه کشور متعلق به همه است و هر فرد با هر سلیقه سیاسی شهروند کشور محسوب می شود و از حقوق شهروندی برخوردار است.
البته مردم باید به دنبال جریان هایی باشند که این جریانها در خط انقلاب اسلامی باشند و امام(ره)، اسلام و رسیدگی به محرومان فقط شعاری برای رسیدن به قدرت برای آنها نباشد.
تسنیم: برخی اصلاح طلبان معتقد به ائتلاف با اصول گرایان میانهرو هستند اما اصولگرایانی مانند آقای باهنر میگوید ما با اصولگرایان تندرو ائتلاف میکنیم اما با اصلاح طلبان خیر؛ نظر شما در این خصوص چیست؟
***مبنای اصولگرایی اعتدال و میانه روی ارزشی و اعتدال انقلابی اسلامی است
بادامچیان: به اعتقاد بنده اصولگرایی تند و کند بر نمیدارد؛ چراکه یکی از اصول این است که آدم، افراطی و تندرو و تفریطی و کندرو نباشد. بنابراین مبنای اصولگرایی اعتدال و میانه روی ارزشی و اعتدال انقلابی اسلامی است. حزب مؤتلفه طرفدار اعتدال ارزشی و انقلابی است و رفتار ما با دولتها از گذشته تاکنون نشان میدهد که به دنبال نقد منصفانه و مشفقانه بودهایم. بنابراین برای ما محوریت ارزشهایمان است.
***اصولگرایی با تندرویی هم خوانی ندارد
برخی اصولگرایان میگویند ما اصولگرای تندرو هستیم ولی باید گفت اصولگرایی با تندرویی هم خوانی ندارد. البته اصلاح طلبی با تندرویی هم خوانی دارد چراکه آنها مبانی اصولی ندارند. اگر از اصلاح طلبی بپرسید اصلاح طلبی چیست، آنها پاسخی ندارند.
اصلاحات چیزی است که از انقلاب فرانسه شروع شد و اصلاح طلبی در فرانسه معنای دین زدایی می داد. اصلاحات از نظر تقی زاده به معنای از موی سر تا نوک پا فرنگی شدن می داد و جالب اینجاست که برنامه استکباری رضا شاه اصلاحات نام گرفت.
زمانی از آقایان اصلاح طلبان پرسیدیم کدام اصلاحات را مد نظر دارید؟ گفتند اصلاحات حضرت اباعبدالله (ع). ما پاسخ دادیم آن اصلاح فی امت جدی است و در مسائل سیاسی است نه در اصول و مبانی. ما به اصلاح طلبان گفتیم که لااقل همین را بگویید اما نتوانستند بگویند. بعد از مطرح کردن اصلاحات، به جامعه مدنی رسیدند و ما از آنها سؤال کردیم جامعه مدنی چیست؟ بالاخره آقای خاتمی(رئیس جمهور اسبق) پاسخ داد مقصود ما از جامعه مدنی، جامعهای است که از مدینه الرسول الهام گرفته باشد.
جامعه مدنی مد نظر اصلاح طلبان جامعه غیر دینی است البته آنها به صورت روشن نمیگویند جامعه غیر دینی. باید از آنها پرسید چرا بعد از جامعه مدنی، کلمه "اسلامی" را اضافه نمیکنند و چرا نمیگویید ما اصلاح طلبان میخواهیم اصلاحات اسلامی انجام دهیم. اصلاح طلبان پاسخ در این زمینه نمیدهند و به صورت کلی میگویند میخواهیم اصلاحات انجام دهیم. در انقلاب اسلامی اکراه، اجبار، تحمیل و حصر وجود ندارد و ولی فقیه میدان را باز میگذارند تا همه دستشان را رو کنند و بعد از مردم میخواهند آزادانه و با آگاهی انتخاب کنند.
تسنیم: آیا امکان اصلاح طلبان با اصولگرایان میانه رو وجود دارد؟
بادامچیان: ائتلاف یا وحدت؟ معنی ائتلاف با وحدت متفاوت است. وحدت یعنی با هم یکی شوند. باید سؤال کرد که آیا یک اصولگرا با غیر اصولگرا و یک غیر اصولگرا با اصولگرا میتواند وحدت کند؟
تسنیم: خیر به دلیل اینکه مبانی همدیگر را قبول ندارند.
بادامچیان: البته یک طرف قضیه هم همگرایی است. همگرایی یعنی ما با هم کاری را آغاز کنیم مانند 22 بهمن که همه طیفها و سلایق در این مراسم باشکوه شرکت میکنند و این به معنی همگرایی است. ائتلاف یعنی چند گروه با هم یکی شوند ولو اینکه هر کدام ارزشهای متفاوتی داشته باشند.
***وحدت اصولگرا با غیر اصولگرا ممکن نیست
بنابراین وحدت اصولگرا با غیر اصولگرا ممکن نیست؛ اگر کسی اصلاحات جامعه مدنی غیردینی را میخواهد انجام دهد ولی میخواهد که در آن نامی از اسلامی برده نشود، با کسی که همه چیز آن اسلام است، نمیتواند وحدت کند.
تسنیم: با توجه به اهمیت انتخابات مجلس خبرگان رهبری و تهیه لیستی با عنوان مجتهدان مصلح و معتدل برای حضور در انتخابات خبرگان رهبری توسط برخی افراد مطرح، آیا چنین جریانی میتواند در کنار جریانهای دیگر در خبرگان قرار بگیرد؟
بادامچیان: مجلس خبرگان رهبری مورد اعتماد و باور مردم است و اعضای خبرگان نشان دادهاند که بر سر بزنگاهها حجت شرعی برای آنها ملاک است به طورمثال بعد از رحلت امام خمینی(ره) اعضای مجلس خبرگان رهبری به حجت شرعی خود، عمل کردند و مقام معظم رهبری را انتخاب کردند.
بنابراین اعضای مجلس خبرگان رهبری را خبره شناسان معرفی میکنند نه حزب سیاسی و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در این زمینه مرجع تعیین کننده است؛ در انتخابات خبرگان، فهرست جامعتین مطرح است.
در حزب مؤتلفه اسلامی توافق کلی وجود دارد که هر آنچه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و جامعه روحانیت مبارز بگویند در مورد مجلس خبرگان رهبری تأیید کنیم.
***محوریت، فصلالخطاب و حکمیت برای مؤتلفه جامعتین است
تسنیم: نگاه حزب مؤتلفه در مورد انتخابات مجلس به جامعتین است؟
بادامچیان: محوریت، فصلالخطاب و حکمیت برای حزب مؤتلفه اسلامی جامعتین است.
تسنیم: نظر شما در خصوص نقش جامعتین در انتخابات مجلس چیست؟
بادامچیان: جامعتین معمولاً در این زمینه یک فهرست نمیدهند مگر آنکه ضرورت پیش آید بنابراین آنها بیشتر نقش حمایتی دارند.
تسنیم: دیدار سه جانبه آیتالله یزدی، مصباح و موحدی کرمانی به چه اندازه در مسیر جریان اصولگرایی میتواند مهم باشد؟
بادامچیان: هر نوع از این دیدارها در جامعه و میان گروههای سیاسی آرامش بخش است و امیدواریم این دیدار محقق شود. آقایان در کلان با هم هستند و جدا نیستند. برخی اوقات مجتهدان در مسائل فقهی اختلافاتی دارند اما زمانیکه مصلحت اسلام باشد با یکدیگر یکی میشوند.
تسنیم: به نظر شما در مورد اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات آینده باید نسبت خود را با فتنه 88 مشخص کنند؟
بادامچیان: در سال 1388 دیک چنی در آمریکا مدیر مسئول فتنه در ایران بود و دخترش الیزابت دیک چنی برای کمک به فتنه گران مستقر شده بود؛ فتنه 88 فتنهای بود که موجب شهید شدن و آسیب رسیدن به اموال عمومی شد و دشمنان از آن سوء استفاده کردند. باید بگویم فتنه گران از نظر کلی مباشر جرم هستند و وقتی کسی مباشر جرم باشد، قانون اجازه حضور در انتخابات را به وی نمیدهد نه اینکه نظام به وی اجازه ندهد بلکه قانون چنین اجازهای را نمیدهد.
***اصلاح طلبان و غیراصلاح طلبان اگر طرفدار فتنه باشند، صلاحیت خود را از دست میدهند
آیا کشور و ملت به کسانی که قانون شکن هستند، اجازه خواهد داد که در مجلس قانون گذاری کنند؟ این دور از عقل، علم، تجربه و مبانی شرعی است. اصلاح طلبان و غیر اصلاح طلبان اگر طرفدار فتنه بودهاند، صلاحیت قانونی خود را از دست میدهند البته ممکن است این دسته از افراد بعداً محاکمه نشوند ولی احراز صلاحیت آنها از بین میرود. شورای نگهبان زمانی رد صلاحیت میکند که محکومیت قانونی و قضایی وجود داشته باشد ولی عدم احراز صلاحیت زمانی انجام میشود که ممکن است هیچ محکومیت قانونی نداشته باشند ولی واجد شرایط لازم هم نباشند.
تسنیم: آیا حزب مؤتلفه با اعضای جامعه روحانیت مبارز دیدار مستمر دارد؟
بادامچیان: آقای محمد نبی حبیبی دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی دیدارهایی با جامعه روحانیت مبارز دارد و ما با جامعه روحانیت در ارتباط هستیم.
اعضای حزب مؤتلفه اسلامی با آیتالله موحدی کرمانی دبیرکل جامعه روحانیت مبارز و آیتالله یزدی رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم دیدارهایی گوناگونی را برگزار میکنند که این دیدارها تنها مربوط به انتخابات نیست.
تسنیم: در پایان از وقتی که در اختیار ما قرار دارید، تشکر میکنیم.
بادامچیان: من هم متشکرم و موفق باشید.