بین الملل

حزب اردوغان، کرنش اسرائیل و انتخابات آتی ترکیه

حزب عدالت و توسعه در استانه انتخابات سال 2015 به دنبال استفاده از پتانسیل منطقه‌ای و ظرفیت ایجاد شده در تجدید رابطه با اسرائیل است.
احمد داود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه این هفته در اظهار نظری به سرگیری احتمالی روابط کشورش با رژیم صهیونیستی اشاره کرد. وی در حالی عذرخواهی اسرائیلی‌ها و پرداخت غرامت از سوی این کشور بابت حمله چند سال قبلشان به کشتی مرمره را توجیه این عادی سازی روابط می داند که در سال های اخیر کشورش به سمت کم کردن روابط با رژیم صهیونیستی حرکت کرده است. حجم روابط اقتصادی و دغاعی امنیتی اسرائیل و ترکیه در سال های اخیر کاهش قابل توجهی داشته است و حالا در حالی که موضع ترکیه در قبال سوریه هم با شکست رو به رو شده است این اظهار نظر ترکها ما را بر آن داشت تا با حسن لاسجردی کارشناس مسائل ترکیه و عضو خزب موتلفه اسلامی همکلام شویم و نظر وی را در این خصوص جویا شویم:

حسن لاسجردی در گفتگو با شما در خصوص اظهار نظر اخیر وزیر امورخارجه ترکیه در خصوص عادی سازی روابط با اسرائیل اظهار کرد: دولت اردوغان بعد از اتفاقاتی که در ماههای گذشته رخ داد و مشکلاتی که در بعد خارجی و داخلی برایش ایجاد شد به دنبال ترمیم و پر کردن منافذ و شکافهای ایجاد شده است.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی به دوره دوم دولت اردوغان اشاره کرد و گفت: در دوره دوم دولت اردوغان سه اتفاق نمود کاهش روابط ترکیه با اسرائیل بود که اولی کشتی مرمره و اتفاقات پیرامون حملع اسرائیلی ها به آن بود و نمودهای دیگر کاهش روابط دفاعی امنیتی و مانورهای مشترک نظامی این کشور با اسرائیل و همچنین کاهش روابط اقتصادی با اسرائیل بود.

این کارشناس مسائل ترکیه افزود: تا قبل از این یکی از حوزه‌های اقتصادی پررونق میان این دو کشور روابط اقتصادی نظامی و تسلیحاتی بود که در سال‌های اخیر با کاهش فراوانی رو به رو شده بود.

لاسجردی به انتخابات سال 2015 ترکیه اشاره و تاکید کرد: حزب عدالت و توسعه در استانه انتخابات سال 2015 به دنبال استفاده از پتانسیل منطقه‌ای و ظرفیت ایجاد شده در تجدید رابطه با اسرائیل است.

وی عذرخواهی مقامات اسرائیلی و اعلام پرداخت غرامت از سوی آنها را دو برگ برنده برای ترکیه در منطقه در آستانه این انتخابات دانست و خاطرنشان کرد: اسرائیلی ها بعد از حمله به کشتی مرمره اعلام کردند به هیچ وجه حاضر به پرداخت غرامت و عذرخواهی نیستند زیرا این حمله را به دلیل دفاع از خود انجام داده‌اند.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی تغییر موضع کنونی اسرائیلی‌ها را در برهه کنونی موفقیت برای دولت ترکیه دانست و گفت: در حال حاضر بعد از تغییر موضع دولت اسرائیل ترکیه‌ها که در منطقه به دلیل مواضعی که نسبت مصر، سوریه و لبنان در بعد سیاست خارجی داشتند، تحت فشار بودند می توانند ادعا کنند که مجبور کردن اسرائیل برای تغییر موضع نشان از قدرت آنها در منطقه است و هدف اصلی آنها از عادی سازی روابط با اسرائیل در واقع همین مسئله است.

لاسجری این مسئله را باعث چانه زنی حزب عدالت و توسعه در انتخابات پیشرو دانست و عنوان کرد: دولت فعلی ترکیه و حزب عدالت و توسعه با این کرنش احتمالی اسرائیلی‌ها در برابر آنها برای انتخابات 2015 در برابر رقبایشان می توانند قدرت چانه زنی خود را افزایش دهند و شرایط را برای رقابت موفق‌تر با جریان‌های سیاسی دیگر داخل ترکیه فراهم کنند.

وی در پایان وادار کردن اسرائیل به کرنش در برابر ترکیه در بعد بین المللی هم ارزشمند دانست و اضافه کرد: در بعد بین المللی این کشور در مصر در برابر گروه اسلام خواه موضع گرفت و در عراق و سوریه هم خود را مقابل دولت‌های این کشورها قرار داد بنابراین آنها می توانند در و بعد بین المللی ادعا کنند که اسرائیل را ودار به کرنش کرده‌اند و در این خصوص موفق بوده‌اند.

https://shoma-weekly.ir/fo8AMX