بین الملل

«جبهه النصره» مستقیما با ترکیه هماهنگ است

ترکیه از احتمال تشکیل کشور مستقل کردی در شمال سوریه به‌شدت نگران است و آن را مقدمه‌ای برای استقلال کردها می‌داند. در عین حال از این نگران است که مشابه چنین سناریویی برای کردهای ترکیه نیز تکرار شود و آنها نیز خواهان خودمختاری از دولت مرکزی شوند و اختیارات بیشتری را از آنکارا مطالبه کنند.

احسان رضایی زاده- نزدیکی مواضع بشار اسد با کردها سبب شده تا کردها بتوانند پیشروی کنند و به فکر تصاحب مناطق جدید بیفتند. مسئلهای که سبب شده است تا رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیروهای نظامی بیشتری را به سمت مرزهای خود با سوریه اعزام کند.

به گزارش روزنامه العرب چاپ لندن، جبهه النصره و گردان اسلامی دیگری که زیر نظر آن تحت عنوان جیش الفتح فعالیت میکند با حمایت ترکیه پنجشنبه شب گذشته حمله گستردهای را به محله جمیعه الزهراء که یک شهر استراتژیک در شهر حلب محسوب میشود، انجام دادند و بر مناطق مختلفی که تحت کنترل ارتش سوریه بود، مسلط شدند.

لازم به یادآوری است که محله جمیعه الزهراء محلهای عموما شیعهنشین است. منابع امنیتی میگویند ترکیه اخیرا نیرو و امکانات امنیتی بیشتری را به مرزهای خود با سوریه گسیل داشته و تلاش دارد بر شدت نبرد در مناطق شمالی حلب بیفزاید.

این در حالی است که احمد داوود اوغلو، نخستوزیر ترکیه گفته است که هیچ طرح فوری برای دخالت نظامی در سوریه در دست نیست.

روشن است که حکومت بشار اسد بر پیشرویهای اخیر کردهای سوریه حساب کرده است. کردها در نبردهای اخیر خود علیه داعش توانستند بر منطقه تل ابیض مسلط شوند و شهر کوبانی را برای بار دوم از دست تروریستهای داعش آزاد کنند.

البته هماهنگی کردها با دولت اسد به معنای این نیست که او با استقلال یا دادن امتیاز به کردها با هدف ایجاد منطقه خودمختار با صلاحیتهای گسترده در شمال سوریه موافقت کرده است. اسد از این مسئله هم نگران است که دادن چنین صلاحیتی به کردها سبب شود تا ترکیه تحریک شود و اقدام به حمله نظامی گسترده به شمال سوریه کند و درصدد اعمال منطقه حائل در مرزهای شمالی باشد. با این حال بسیاری بعید نمیدانند که بشار اسد هنگامی که ببیند برای حفظ مناطق ساحلی سوریه و جلوگیری از پیشروی تروریستها به ناچار باید با کردها کنار بیاید مجبور شود به آنها اجازه تشکیل اقلیم دهد. این اقدام به مثابه بمبی خواهد بود که میتواند در برابر دیدگان آنکارا منفجر شود.

داوود اوغلو در زمانی که وزیر امور خارجه ترکیه بود بارها اسد را متهم به حمایت از کردها و دادن سلاح و حمایتهای مختلف دیگر از آنها کرده بود.

بشار اسد ماه مارس گذشته در گفتگو با تلویزیون پرتغال گفته بود که از کردها در مبارزه با گروههای تندرویی که از ترکیه به سوریه میآیند حمایت میکند. وی در آن مصاحبه به صراحت به مسئله آزادسازی کوبانی اشاره کرده و گفته بود که در آن قضیه برای کردها سلاح فرستاده، مواضع تروریستها را بمباران کرده و جنگندههای ارتش سوریه به مواضع تروریستها حمله کردند. او گفته بود اسناد همه اظهاراتش موجود است.

ترکیه از احتمال تشکیل کشور مستقل کردی در شمال سوریه بهشدت نگران است و آن را مقدمهای برای استقلال کردها میداند. در عین حال از این نگران است که مشابه چنین سناریویی برای کردهای ترکیه نیز تکرار شود و آنها نیز خواهان خودمختاری از دولت مرکزی شوند و اختیارات بیشتری را از آنکارا مطالبه کنند.موفقیت کردها در آزادسازی تل ابیض و رسیدن به اطراف رقه، مرکز خلافت خودخوانده شبکه تروریستی داعش که با هماهنگی کامل حکومت بشار اسد انجام شد، زنگ خطر را برای ترکها به صدا در آورد و آنها را بر آن داشت که نسبتبه تشکیل منطقه کردی در شمال سوریه هوشیار باشند. برای همین، تلویحا مقامات ترکیه صحبت از دخالت نظامی در شمال سوریه در صورت لزوم کردهاند؛ اگر چه با مخالفت شدید ایالات متحده همراه شده و نسبتبه هر گونه ماجراجویی توسط ترکیه هشدار دادهاند.برای همین تحلیلگران بر این باورند که حمایت آنکارا از جبهه النصره برای حمله به حلب در حقیقت رساندن این پیام به اسد است که باید دست از حمایت خود از کردها بردارد. در عین حال به این ترتیب خود نیز دخالت نظامی مستقیم در سوریه نکرده است.

محمد شریفی ابوخالد، فرمانده نظامی در گردان الحریه که در جبهههای مختلف حلب فعال است، در این باره میگوید: «در پی این حمله نیروهای جبهه النصره توانستند تا ۴۰۰ متری حلب جدید پیشروی کنند. این مسئله میتواند کار آزادسازی شهر را علیرغم شدت حملات جنگندههای ارتش اسد آسان کند.»

این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که آزادسازی کامل حلب، شهری که روزگاری پایتخت دوم سوریه و پایتخت اقتصادی آن محسوب میشد، توسط نیروهای مخالف سوری بهویژه جبهه النصره و دیگر گروههای تروریستی افراطی یک گام سوریه را به تجزیه نزدیکتر میکند.

غسان یاسین، یکی از مخالفان سوری در این باره به العرب میگوید: «هرگونه دستاورد زمینی میتواند تاثیر ایجابی برای ما در مذاکرات سیاسی به دنبال داشته باشد و برگه برنده جدیدی برای ما به حساب آید.»

وی در ادامه میافزاید: «از آن جا که حلب پایتخت شمال سوریه محسوب میشود آزادسازی کامل آن باعث تضعیف مواضع حکومت سوریه میشود و باعث میشود تا امتیازات بیشتری را که بیش از این رد میکرد، بدهد.»

https://shoma-weekly.ir/j4VqDm