بین الملل

انتخابات افغانستان میان دو قطبی مصلحت اندیشی و رای مردم

انتقال قدرت از یک گروه قومی به گروه قومی دیگر اصلی‌ترین مشکل و مهم‌ترین بحث در شرایط کنونی افغانستان است. به نظر می‌رسد 2‌اراده قوی ترکیب شدند و این شرایط را رقم زدند؛ یکی اراده قوم پشتون برای حفظ قدرت و دیگری اراده حامد کرزای و همکارانش که تکنوکرات‌های حاکم هستند و بعد از ۲۰۰۱ به افغانستان آمدند و قدرت را در دست گرفتند و عمدتا پشتون هستند. این دو اراده با یکدیگر ترکیب شده و به گونه‌ای انتخابات را هدایت کردند که در ‌‌نهایت اشرف‌غنی احمدزی، نماینده پشتون‌ها برنده انتخابات شود.
گفتگو از مهدی کاشی- پس از روزها تأخیر در روند اعلام نتایج ابتدایی انتخابات افغانستان، انتظار میرفت کمیسیون مستقل انتخابات این کشور نتایج مقدماتی دور دوم را اعلام کند اما تعدادی از صاحبنظران سیاسی افغان درخواست کردند تا اعلام نتایج به وقت دیگری موکول شود. روز شنبه جان کری وزیر امور خارجه امریکا با حضور در کابل سعی در میانجیگری میان دو کاندیدای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان داشت. بنابر آخرین تصمیمات دو طرف بنا بر این شد تا صد درصد آرای دور دوم بازشماری شود.

پیرمحمد ملازهی در گفتگو با «شما» با اشاره به آخرین تحولات در انتخابات افغانستان اظهار داشت: در کشورهایی مثل افغانستان به دلیل وجود مسائل بسیار، اینکه بتوان انتخابات سالم و تا حدی مورد قبول همه برگزار کرد، تا حدی انتظار غیر واقعبینانهای تلقی میشود. واقعیت این است که نیروهایی که در این نوع کشور در صحنه سیاسی حضور دارند، عمدتا قدرتطلب هستند و میخواهند به هر قیمتی قدرت را در دست خود نگه دارند.

وی ادامه داد: در افغانستان این قضیه پیچیدهتر است به دلیل اینکه ساختار قومی این کشور به گونهای است که فقط در مواردی کوتاه قومیتهای غیر پشتون توانستند به قدرت نزدیک شوند.

این کارشناس مسائل افغانستان افزود: انتقال قدرت از یک گروه قومی به گروه قومی دیگر اصلیترین مشکل و مهمترین بحث در شرایط کنونی افغانستان است. به نظر میرسد
2
اراده قوی ترکیب شدند و این شرایط را رقم زدند؛ یکی اراده قوم پشتون برای حفظ قدرت و دیگری اراده حامد کرزای و همکارانش که تکنوکراتهای حاکم هستند و بعد از ۲۰۰۱ به افغانستان آمدند و قدرت را در دست گرفتند و عمدتا پشتون هستند. این دو اراده با یکدیگر ترکیب شده و به گونهای انتخابات را هدایت کردند که در ‌‌نهایت اشرفغنی احمدزی، نماینده پشتونها برنده انتخابات شود.

ملازهی اضافه کرد: در حال حاضر شرایط افغانستان به گونهای است که عبداللهعبدالله مدعی است تقلب صورت گرفته و این تقلب گسترده و سازمان یافته بوده آن هم به وسیله کسانی که دستاندرکار انتخابات بودند و صندوقها را به نفع اشرف غنی احمدزی پر کردهاند. این بحث بسیار جدی است و عبدالله اعلام کرده تا زمانی که رایهای پاک از ناپاک جدا نشود او به کمیسیون انتخابات بازنمیگردد و همچنان معترض باقی خواهد ماند و نتیجه انتخابات را هر چه باشد از طریق این کمیسیون نخواهد پذیرفت.

وی ادامه داد: به نظر میرسد مجموعه تلاشها در این جهت است که عبدالله را قانع کنند تا نتایج انتخابات را بپذیرد، اما حذف نشود و در قدرت شریک باقی بماند و بتوانند نیروهای اشرف غنی احمدزی و حامد کرزای را ترکیب کنند تا دولت جدیدی را به وجود آورند و مصالحهای صورت گیرد؛ البته صرف نظر از اینکه رای مردم چه بوده است.

این کارشناس مسائل افغانستان با اشاره به پیشنهادات عبدالله عبدالله گفت: به نظر میرسد طرف مقابل آمادگی پذیرش پیشنهادات عبدالله عبدالله را ندارد. یکی از پیشنهاداتش این است که ساختار حکومت و ساختار اداری کشور را از نظام ریاستی به نظام پارلمانی تغییر دهند و در این کشور نخستوزیری احیا شود و اشرف غنی احمد زی به عنوان نخست وزیر تعیین شود، البته این مسئله را نه دولت آقای کرزای میپذیرد، نه کمیسیون انتخابات و نه قوم پشتون.

ملازهی اضافه کرد: پیشنهاد دیگر عبدالله عبدالله این است که سازمان ملل در افغانستان یک دولت موقت تشکیل دهد و آن دولت موقت این انتخابات را نادیده بگیرد و انتخابات جدیدی برگزار کند. این در حالی است که کمیسیون انتخابات مقابل این پیشنهاد عبدالله عبدالله کوتاه نمیآید.

وی در پایان یادآور شد: وقتی همه محاسبات را در کنار یکدیگر قرار میدهیم به این نتیجه میرسیم که شرایط داخلی، منطقهای و بینالمللی به گونهای است که شانس برنده شدن اشرف غنی را بیشتر نشان میدهد. به هر ترتیب وقتی در سطح منطقه، داخلی و بینالملل مشاهده میکنیم میبینیم که دست کمیسیون انتخابات باز است و بر خلاف آنچه مردم رای دادهاند، نتیجه انتخابات بر اساس مصلحتاندیشی اعلام شود و رای مردم کمترین اثر را دارد.


https://shoma-weekly.ir/NipGY4