بین الملل

اقدام اردوغان برای بهبود رابطه با اسرائیل فرصت‌طلبی دیپلماتیک است

عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی با بیان اینکه روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی به زودی عادی نخواهد شد و این روند زمان‌بر است، گفت: اردوغان با این گونه اقدامات می‌خواهد میدان‌دار تحولات منطقه باشد.
حسن لاسجردی کارشناس مسائل ترکیه و عضو شورای سردبیری خبرآنلاین در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس در خصوص از سرگیری روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی اظهار داشت: موضوع از سرگیری روابط ترکیه و اسرائیل یکی از دغدغه‌های دولت اردوغان بوده است.

وی با اشاره به اینکه اردوغان در ابتدا مواضعی انقلابی اتخاذ کرده بود تا محاصره غزه بشکند و در داووس علیه اسرائیل شعار داده بود، افزود: بعد از آن وقتی اردوغان به سوابق روابط ترکیه و اسرائیل نگاه کرده دیده است که آنکارا و تل‌آویو روابط استراتژیک داشته و با یکدیگر روابط تجاری دارند.

این کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به فراز و نشیب‌های رفتار اردوغان عنوان کرد: این فراز و نشیب‌ها سبب شده که بعد از گذشت چند سال از حاکمیتش به این نتیجه برسد که امروز باید روند دیگری را طی کند تا بتواند مشکلاتش را در منطقه حل کند.

لاسجردی تاکید کرد: سیاست فرصت‌طلبی یا ایجاد فرصت برای حوزه دیپلماسی موجب شده تا اردوغان به دلایل مختلف و از آنجایی که فردی عملگرا است، تلاش کند که از این فرصت‌ها استفاده کند و به این نتیجه برسد که باید مشکل خود را با اسرائیل حل کند.

وی با بیان اینکه اردوغان تلاش کرده موضوعات محوری جهان اسلام مانند بحث فلسطین را به نوعی مدیریت کند، ادامه داد: در بحث بیداری اسلامی، در تحولات مصر لیبی و دیگر کشورها اردوغان بسیار تلاش کرد که خود را جا بیندازد و الان نیز تلاش می‌کند در موضوع قدس با گروه‌های مقاومت، ملی‌‌گرا، گروه‌های با سابقه فلسطینی مثل جریان فتح ارتباط برقرار کند و میدان‌دار تحولات باشد.

این کارشناس مسائل ترکیه خاطرنشان کرد: بعد از چند سال مذاکرات محرمانه و اخیرا مذاکرات علنی دولت ترکیه به این نتیجه رسیده است که روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کند.

لاسجردی با تاکید بر اینکه روابط ترکیه و اسرائیل آن طور که همه فکر می‌کنند عادی نخواهد شد، اظهار داشت: بحث‌های مربوط به فلسطین، بحث عادی‌سازی شرایط غزه، بحث گروه‌های مقاومت یا بحث‌هایی که ترکیه در مسائل مربوط به فلسطین به دنبال ورود جدی به آنهاست، مانند روابط اقتصادی و ساخت نیروگاه یا کمک‌های انسانی مسائلی است که به نظر نمی‌رسد اسرائیل در خصوص آن‌ها کوتاه بیاید.

وی ادامه داد: در پیش‌نویسی که از توافق دو طرف منتشر شده است، اسرائیلی‌ها اعلام کرده‌اند که در خصوص برخی از موارد هنوز موضع خاصی اتخاذ نشده است.

این کارشناس مسائل ترکیه با بیان اینکه اردوغان و تیم حوزه دیپلماسی وی تلاش می‌کنند تا جایی که می‌توانند از اسرائیل امتیاز بگیرند تا بتوانند شرایط جریان فعلی مقاومت در فلسطین را تغییر دهند، گفت: این کار در کوتاه مدت به نتیجه نخواهد رسید و اگر هم آنها بخواهند به روابط عادی بازگردند فکر می‌کنم این موضوع زمان‌بر خواهد بود تا آنها بتوانند مشکلاتی مانند شکستن محاصره غزه، مسئله مقاومت، مسائل اقتصادی و سرمایه‌گذاری در غزه که ترک‌ها به دنبال آن هستند را انجام دهند.

لاسجردی تصریح کرد: دو طرف در پیش‌نویس توافق نیز در خصوص این مسائل با احتیاط طرح موضوع کرده‌اند.

وی در خصوص اظهارات یکی از وزرای فلسطینی در رابطه با منزوی شدن ایران در پی توافق آنکارا و تل‌آویو عنوان کرد: موضوع فلسطین یک موضوع چندوجهی است و به نظر نمی‌رسد که با ورود یک کشور دیگر کشورها نتوانند در این خصوص نقش ایفا کنند.

این کارشناس مسائل ترکیه تاکید کرد: موضوع فلسطین بحثی پیچیده است و در این شصت و اندی سال بازیگران مختلف و حتی نهادهای بین‌المللی به این موضوع ورود پیدا کرد‌ه‌اند و به دلایل نقش‌آفرینی قدرت‌های بزرگ تاکنون کسی نتوانسته این موضوع را حل کند.

لاسجردی با اشاره به اینکه ورود ترکیه به مسئله فلسطین نمی‌تواند جای ایران را تنگ کند، اظهار داشت: مجموعه تحولات فلسطین به گونه‌ای است که با ورود هر بازیگری دیگر بازیگران نیز نقش خود را ایفا می‌کنند و فلسطین یک مجموعه بسیار پیچیده و در هم تنیده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: شاید در کوتاه‌مدت این توافق بر نقش ایران در فلسطین تاثیرگذار باشد، اما در مجموع ابهام و پیچیدگی‌های مسئله فلسطین می‌طلبد که کشورهای مسلمان و کشورهای عربی و اسلامی همه نقش‌آفرینی کنند و فکر می‌کنم که گروه‌های مختلف در داخل فلسطین هم خواستار این قضیه هستند.

https://shoma-weekly.ir/GXIz61