سیاسی

اقدام اخیر دولت عراق، عقبه تروریستهای سوریه را کور کرد

ضربه‌ای که ارتش دولت عراق به این گروه از القاعده زد، ضربه بسیار کارآمد و مهمی بود که توانست نقش بسیار مؤثری در تضعیف چهره تروریستی علیه سوریه داشته باشد.
امیر زینلی- اعتراضات در عراق تا آنجا بالا گرفت که در نتیجه ۴۴ نفر از نمایندگان پارلمان استعفا دادند. البته این تعداد از نمایندگان به پارلمان بازگشتند اما ظاهرا مشکلات دولت عراق هنوز پایان نیافته است. با حمید رضا ترقی رییس مرکز بین الملل حزب مؤتلفه اسلامی در این رابطه گفتگو کرده‌ایم.

این اعتراضات از چه زمانی در عراق آغاز شد؟

از تقریباً یک سال پیش جمعی از اهالی الانبار عراق، در غرب بغداد، در منطقه رُمادی به عنوان اعتراض به عدم رسیدگی دولت به مسائل رفاهی و اجتماعیشان در این منطقه چادرهایی را برای تحصن و اعلام اعتراض به دولت زده بودند که نماینده آن شهر آقای احمد العوانی از این حرکت معترضان حمایت و پشتیبانی میکرد.

در طی این مدت بعضی اقدامات انجام شد، ولی نتوانست رضایت آنها را جلب کند تا اینکه برخورد دولت با آقای الهاشمی که متهم به حمایت از تروریستها بود، صورت گرفت و با فرار الهاشمی به ترکیه، وضعیت این منطقه و نمایندگان سنی ائتلاف متحدون دچار مشکلات بیشتری شد و نهایتاً در چند ماه اخیر القاعده به مجموعه این متحصنین نفوذ کرد و عامل انفجارات و اقدامات نظامی علیه دولت قانونی عراق شد.

به همین خاطر دولت مالکی برای سرکوب عناصر القاعده ـکه بین تحصنکنندگان نفوذ کرده بودندـ با اعزام ارتش به این منطقه درصدد جمع کردن چادرهای متحصنین و سرکوب عناصر القاعده برآمد و نهایتاً در این درگیریها حدود شش نفر کشته شدند و نماینده مردم آنجا احمد العوانی بازداشت شد و ضربههای سنگینی به عناصر القاعده در این منطقه وارد آمد. به دنبال این قضیه الهاشمی ـعنصر تروریست و حامی تروریست است و در حال حاضر عامل بیگانه تلقی میشودـ از نمایندگان و عناصر وابسته به آنها در دولت خواست استعفا بدهند و کنارهگیری کنند.

پس آن تعداد از نمایندهها که استعفا دادند عامل الهاشمی بودند؟

رئیس مجلس عراق ـکه از اینها استـ از نمایندگان پشتیبانی کرد و تقریباً ۴۴ تن از نمایندگان مجلس که از ائتلاف متحدون بودند، استعفا دادند. به دنبال این استعفا برای اینکه مشکلات بیشتری برای سوءاستفاده القاعده پیش نیاید، آقای مالکی دستور عقبنشینی به ارتش دادند و با عقبنشینی ارتش از استان الانبار، این تحصنها پایان یافت. ولی همچنان خواستههای آنها برای ادامه حل مشکلات منطقهایشان وجود دارد. قرار شد نمایندگان به پارلمان برگردند و از تصمیمشان صرفنظر کنند.

اقدام کنونی دولت عراق باید چه باشد؟

نکتهای که به نظر میرسد اهمیت فراوانی هم دارد آن است که دولت باید در جهت حل مشکلات اجتماعی و رفاهی مردم منطقه گام بردارد و به نیازهای مردم آن منطقه توجه لازم مبذول بدارد تا بهانهای برای این نوع تحصنها و اعتراضات وجود نداشته باشد، ولی قطعاً تصمیم دولت برای سرکوب القاعده و عواملشان که در آنجا نفوذ کردهاند، قطعی است که احتمالاً همچنان استمرار دارد.

آیا ایران در این آشتی نمایندگان با پارلمان و دولت عراق دخالتی داشت؟

نه، چون منطقه مذکور جزو مناطق مرزی نیست و در مرکز کشور و نزدیک بغداد است، ایران در این باره هیچ نقشی نداشت.

ادعای الهاشمی نسبت به ایران چه بوده است؟

ادعای دخالت ایران در این مسئله از سوی آقای الهاشمی مطرح شده که این ادعا کاملاً بیاساس و دروغ است و مربوط به‌‌ همان مواضع ضد ایرانی آقای الهاشمی میشود که در گذشته هم این مواضع را به خاطر نقشی که در حمایت از تروریستها داخل عراق و بیرون از آن داشت، اتخاذ کرده بود و طبیعتاً جمهوری اسلامی به هیچوجه ارتباطی با این مسئله و تأکید بر دولت عراق برای برخورد با این مسئله نداشت.

اگرچه نقش گروههای القاعده این منطقه در انفجارات کربلا و مناطق مختلف شیعهنشین عراق بسیار زیاد بود و هم اکنون اقداماتی که علیه شیعیان در آن منطقه انجام میدهند، وسیع و گسترده است که تظاهرات روزهای گذشته مردم کربلا علیه این تروریستها و حمایت از ارتش عراق ناشی از همین موضوع بوده است.

تماس النجیفی با آقای لاریجانی در چه راستایی بود؟

رئیس مجلس عراق درخواست کرده بود در این زمینه کمک کنند و آقای لاریجانی از نفوذ خود در دولت عراق برای حل سیاسی و مسالمتآمیز این قضیه استفاده کند.

در خبرها آمده بود این گروه به سوریه تکفیریهای سوریه هم مربوط بودهاند و بخشی از این افراد با تکفیریهای سوریه ارتباط داشتند...

القاعدهای که در اینجا بودند، عناصری بودند که به سوریه هم رفت و آمد داشتند و از عواملی بودند که در اقدامات تروریستی خاک سوریه ایفای نقش میکردند. طبیعتاً سوریه هم اطلاعات مربوط به اینها را به دولت عراق داده بود.

این دو گروه در عراق و سوریه چگونه با هم ارتباط برقرار میکردند؟

در سایه این تحصن و تجمع معترضین که به دلیل عدم رسیدگی دولت آقای مالکی به مشکلات مردم الانبار به وجود آمد، مرکز آموزش یکی از گروههای تروریستی که در سوریه عملیات تروریستی انجام میدهد در همین منطقه استقرار یافت و چندین هزار نفر از عناصر القاعده در آنجا آموزش نظامی دیدند و به گونهای ارتباطشان با سوریه برقرار بود که میتوانستند بروند عملیات انجام بدهند و بلافاصله به خاک عراق برگردند.

و بالأخره دولت عراق از پس برآمد؟

ضربهای که ارتش دولت عراق به این گروه از القاعده زد، ضربه بسیار کارآمد و مهمی بود که توانست نقش بسیار مؤثری در تضعیف چهره تروریستی علیه سوریه داشته باشد.

https://shoma-weekly.ir/bE78MJ