بین الملل

ادعای یک روزنامه انگلیسی از جزئیات توافق ایران و آمریکا

روزنامه انگلیسی تلگراف در گزارش خود راجع به مذاکرات ایران و 1+5 نوشت: آمریکا توافقی کوتاه مدت به ایران پیشنهاد داده که بر اساس آن غنی سازی 20درصد و استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته و راکتور اراک در ازای لغو برخی تحریم ها و نیز آزاد شدن دارایی‌های بلوکه شده ایران، متوقف خواهد شد.

روزنامه انگلیسی تلگراف در گزارش خود راجع به مذاکرات ایران و 1+5 نوشت: آمریکا توافقی کوتاه مدت به ایران پیشنهاد داده که بر اساس آن غنی سازی 20درصد و استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته و راکتور اراک در ازای لغو برخی تحریم ها و نیز آزاد شدن داراییهای بلوکه شده ایران، متوقف خواهد شد.

براساس این گزارش آمریکا یک توافق کوتاه مدت به ایران پیشنهاد داده است که به تهران اجازه خواهد داد غنی سازی اورانیوم را در سطوح پایین تر ادامه دهد. هدف از این طرح متوقف کردن برنامه هسته ای ایران برای احتمالا 6 ماه است تا در این فرصت زمانی فضای تنفس برای یک مذاکره درباره یک توافقنامه جامع فراهم شود.

تلگراف نوشت که دیپلمات های غربی و مقامات آمریکایی از افشای جزئیات «گام اول مذاکرات» امتناع ورزیده اند. اما یکی از دستیاران سنای آمریکا با اشاره به گزارش کاخ سفید، وزارت خارجه و منابعی در ژنو، اعلام کردند که این مذاکرات 4 نکته خواهد داشت: «1- ایران غنی سازی اورانیوم 20 درصد را متوقف خواهد کرد و ذخایر این ماده را به اکسید بدون ضرر تبدیل می کند. 2- ایران غنی سازی اورانیوم 3.5 درصد را که برای
نیروگاه های هسته ای مورد نیاز است، ادامه می دهد اما توافق
می
کند که تعداد سانتریفیوژهای لازم برای این کار را محدود سازد. اما هیچ الزامی برای برداشتن سایر سانتریفیوژها وجود نخواهد داشت.3- ایران توافق خواهد کرد که رآکتور پلوتونیومی خود را در اراک طی دوره 6 ماهه متوقف کند، اما در عین حال می تواند به فعالیت در این تأسیسات ادامه دهد.4- ایران توافق خواهد کرد که از سانتریفیوژهای پیشرفته تر IR-2 که می توانند اورانیوم را 3 تا 5 برابر سریع تر ازمدل های قبلی غنی سازی کنند،استفاده نکند.» در مقابل، آمریکا تحریم های اقتصادی را احتمالا از طریق آزادسازی دارایی های مسدود شده ایران در
بانک
های خارجی، تسهیل خواهد کرد. علاوه بر این، برخی محدودیت ها در حوزه صنایع پتروشیمی، فلزات باارزش و موتوری می تواند برداشته شود.آیا آمریکا به دنبال یک توافق متوازن و پایاپای با ایران است یا مهندسی جدیدی برای تداوم کارشکنی های خود با ایران در میان است؟

با توجه به اینکه طرفین مذاکره در سومین روز نتوانستند به نتیجه برسند، تصمیم گرفتند که ادامه مذاکرات به 10 روز دیگر یعنی 29 آبان موکول شود.

اینکه برای مذاکره بعدی تنها 10 روز فاصله گذاشته اند نشان می دهد که طرف غربی به شدت خواهان به نتیجه رسیدن مذاکرات است. نتیجه ندادن سه روز مذاکره نیز نشان می دهد که طرف غربی خواهان امتیازهای بیشتری است.

شواهد نشان می دهد که فرانسه جدی ترین مخالف توافقات است، اما بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که هنوز آمریکا عامل اصلی حل و فصل نشدن مسائل علی رغم تلاش برای نتیجه است.

https://shoma-weekly.ir/YHXwaE