ویژه

گزارشی از هفتمین مجمع عمومی احزاب سیاسی آسیایی

هفتمین مجمع عمومی احزاب سیاسی آسیایی (ICAPP) با حضور بیش از 300 نفر از نمایندگان احزاب آسیایی و همچنین نمایندگانی از احزاب سیاسی آمریکای لاتین و آفریقا و نیزسازمان های بین المللی با میزبانی حزب نوین آذربایجان در شهر باکواز 22 لغایت 23 نوامبر سال 2012 میلادی در کشور آذربایجان برگزار گردید.
اشاره:   هفتمین مجمع عمومی احزاب سیاسی آسیایی (ICAPP) با حضور بیش از 300 نفر از نمایندگان احزاب آسیایی و همچنین نمایندگانی از احزاب سیاسی آمریکای لاتین  و آفریقا و نیزسازمان های بین المللی با میزبانی حزب نوین آذربایجان در شهر باکواز 22 لغایت 23 نوامبر سال 2012 میلادی در کشور آذربایجان برگزار گردید.
در این اجلاس که نمایندگانی از 35 کشور حضور داشتند، حاضرین در جلسات مجمع عمومی و همچنین نشست های تخصصی سازمان جوانان احزاب آسیایی و کمیته زنان احزاب آسیایی، به گفتگو در پیرامون وضعیت صلح، امنیت و آشتی در قاره آسیا پرداخته و موضوعات مرتبط با آینده  احزاب سیاسی آسیایی (ICAPP) را مورد بررسی قرار دادند.


حزب موتلفه اسلامی و  ICAPP :
از بدو تاسیس مجمع احزاب آسیایی در سپتامبر سال 2000 در مانیل فیلیپین ، حزب موتلفه اسلامی همواره حضوری فعال در این سازمان آسیایی داشته و پیشنهادات عملی حزب یارها در دستور کار قرار گرفته و به تصویب رسیده است که از آن جمله می توان به پیشنهاد همکاری مجمع بین المللی احزاب آسیایی با گروه‌های مشابه در امریکای لاتین و آفریقا، حضور این مجمع به عنوان ناظر در مجمع عمومی سازمان ملل و تاسیس سازمان جوانان احزاب آسیایی اشاره کرد که با حمایت اعضاء مواجه شده است. همچنین یک بار نشست کمیته اجرایی این مجمع در ایران تشکیل شده است.  
در حال حاضر  دکتر حسن غفوری فرد به نمایندگی از حزب موتلفه اسلامی عضو کمیته دائمی ICAPP و  مهدی صولی به نمایندگی از حزب موتلفه اسلامی عضو کمیته دائمی و معاون خاورمیانه YOUTH ICAPP  می باشد. هیات ایرانی برای نشست مجمع عمومی هفتم در باکو نیز پنج پیشنهاد ارائه نمود که عبارتند از:
1- قید محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه در بیانیه پایانی کنفرانس باکو و اعزام گروه حقیقت یاب از سوی مجمع احزاب آسیایی به فلسطین
2- محکومیت کشتار مسلمانان در میانمار
3- تشکیل جلسه کمیته اجرایی مجمع بین اللملی احزاب آسیایی در تهران
4- تشکیل اتاق بازرگانی مشترک میان احزاب آسیایی برای مقابله با تحریم‌های امریکا و غرب علیه کشورهای پیشرو آسیایی
5- تاسیس مرکز اطلاع رسانی اخبار برای احزاب آسیایی و ایجاد مرکز اطلاعاتی برای شناساندن احزاب آسیایی
ترکیب هیئت نمایندگی حزب موتلفه اسلامی در هفتمین مجمع عمومی عبارتند از:
1-  دکتر حسن غفوری فرد، عضو شورای مرکزی
2-  رضا رفیق دوست عضو شورای مرکزی و رئیس مرکز مطالعات و برنامه ریزی
3-  مهدی صولی قائم مقام مرکز امور بین الملل
4-  سجادی دبیر کل جامعه اسلامی کارمندان (به نمایندگی از جبهه پیروان خط امام و رهبری)

گزارش مجمع عمومی :
1- در ابتدای این نشست پیام الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان قرائت شد.وی در این پیام با اشاره به بیست و یکمین سالگرد استقلال آذربایجان، به پیشرفت های اقتصادی و اجتماعی آذربایجان اشاره نموده و با بیان نگرانی از فقر، بی ثباتی، درگیری های قومی و مذهبی، تروریسم، جدایی طلبی در بخش هایی از منطقه آسیا،. از اعضای ICAPP خواست تا به مقابله با این چالش ها برخیزند.
2- سپس از سوی اقای ونشیا بنیانگذار و رییس ICAPP ، ریاست افتتاحیه مجمع عمومی هفتم به نیابت از الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان، به  رامیز مهدی اف رئیس نهاد ریاست جمهوری آذربایجان واگذار شد.
3- در ادامه  علی احمد اف معاون بین الملل رئیس حزب آذربایجان نوین در سخنانی ICAPP  را سازمانی آسیایی برای صلح توصیف نمود. وی خاطر نشان کرد که شاخص های اقتصادی آذربایجان در طول 21 سال گذشته سه برابر رشد کرده است.
4- خوزه ونشیا رئیس سابق مجلس فیلیپین و بنیانگذار و رییس ICAPP، تاکید نمود که آینده آسیا متعلق به فدراسیون ها است و همکاری های منطقه ای تعیین کننده خواهند بود و نه دولت های محلی. وی همچنین خواستار پایان خشونت ها علیه روهینگاها در میانمار شد و آمادگی ICAPP برای ایجاد یک کانال گفتگوی سازنده میان ایران و آمریکا را اعلام نمود.
5- سپس پیام ویدیویی  بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد به مناسبت برگزاری هفتمین مجمع عمومی ICAPP پخش گردید.
دبیر کل سازمان ملل، در پیام به کنفرانس احزاب سیاسی آسیایی، با اشاره به تعهد سازمان ملل متحد در زمینه پیشگیری از جنگ و خشونت خواستار همکاری و تلاش کنفرانس احزاب آسیایی در این زمینه شد. وی روند تکوینICAPP  از سال 2000میلادی(تاسیس) تا کنون روندی رو به رشد ارزیابی نمود و گفت ICAPP  در حال تبدیل شدن به مجمع مهمی برای گفت و گو و هماهنگی میان دولت هاو گروه ها و احزاب سراسر آسیا است. وی در ادامه خواستار هماهنگی و همکاری بیشتر برای رسیدن به اهداف توسعه هزاره در زمینه محافظت از حقوق بشر و مقابله با تهدیدات مشترک از جمله افراط گرایی و تغییرات آب و هوایی گردید.وی با اشاره به موضوع این اجلاس مبنی بر امنیت، صلح و آشتی گفت: در سراسر آسیا، درگیری و سوء تفاهم  میان ادیان و فرهنگ ها موانع قابل توجهی برای پیشرفت و توسعه ایجاد کرده است. دبیر کل سازمان ملل خطاب به نمایندگان احزاب آسیایی تاکید کرد: این نشست فرصتی برای ایجاد درک متقابل میان احزاب و گرو ههای آسیایی است و می تواند شما را به آینده ای مبتنی بر ثبات، رفاه وآزادی برساند.وی در پایان نمایندگان احزاب اسیایی را به توانمند سازی زنان وجوانان تشویق نمود.
6- در حاشیه مجمع عمومی، نشست ویژه جوانان احزاب آسیایی برگزار گردید. در این نشست حاضرین با ابراز خرسندی از تاسیس YOUTH ICAPP  ، بر تقویت زمینه های همکاری و گفتگو میان جوانان تاکید نمودند. در این راستا مقرر گردید نشست های منطقه ای میان جوانان فعال احزاب برگزار و گزارش آن به دبیرخانه ارسال گردد. همچنین مقرر گردید نشست آتی کمیته دائمی YOUTH ICAPP  به میزبانی اتحادیه جهانی جوانان آذربایجان در باکو برگزار گردیده و کارگاه های عملی  و نشست هایی برای توسعه زمینه های گفتگو میان جوانان آسیا واتحادیه اروپا تشکیل شود.  همچنین مقرر گردید کمیته اقتصادی YOUTH ICAPP  تشکیل گردد. در بخش دیگری از این نشست، پایگاه اطلاع رسانی YOUTH ICAPP  کار خود را آغاز نمود .
7- در طول برگزاری جلسات مجمع عمومی بیش از پنجاه نفر از نمایندگان هیئت های اعزامی به ایراد سخن پرداختند. که از جمله مهمترین این سخنان می توان به سخنرانی دبیر کل حزب کمونیست روسیه و نیز سخنرانی  یاسو اوگاتا دبیر اجرایی حزب کمونیست ژاپن اشاره کرد. وی در سخنان خود با محکومیت سیاست های آمریکا در اعمال تحریم و خشونت علیه دیگر کشورها، خواستار خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای و تسلیحات کشتار جمعی شد و بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران تاکید نمود.
8- هیئت نمایندگی حزب موتلفه اسلامی در حاشیه مجمع عمومی با بیش از بیست نفر از نمایندگان احزاب و سازمان های بین المللی حاضر در نشست دیدار و گفتگو نمود. که برخی از آنها عبارتند از: رافی هو وانیسیان(حزب میراث ارمنستان)، دو کینج لی (حزب کمونیست چین)، راجان باتاریا(حزب کمونیست نپال)، یا سوا اوگاتا(حزب کمونیست ژاپن)، محمد هشام الدین (حزب امنو مالزی)، مصطفی حیدر سید( حزب مسلم لیگ پاکستان)، جرج لوئیس فو انتس(اتحادیه آحزاب آمریکای لاتین)، نالین ساتیاکام کوهیل(حزب باهاراتا جاناتا هند)، غلام موشی( حزب جاتیا بنگلادش)، محمد فضل الرحمن ( رئیس کمیته ویژه پارلمانی پاکستان)، نالینی تاوثسین(نمایندگی تجاری تایلند)، شمس الدین سعید اف(حزب اسلامی تاجیکستان) و... .    

بیانیه پایانی :
پیش نویس بیانیه پایانی هفتمین مجمع عمومی احزاب آسیایی در  نشست ویژه کمیته دائمی مورد بررسی قرار گرفت و سپس برای تصویب به جلسه عمومی مجمع ارائه گردید.مهمترین فراز های این بیانیه عبارتند از:
1- در این بیانیه با ابراز نگرانی از گسترش و بروز خشونت و درگیری در بخش هایی از قاره آسیا، آمده است: "ما احزاب آسیایی از صلح و رویکردهای عملی و دیپلماتیک برای حل و فصل اختلافات ارضی در بخش هایی از آسیا، بر اساس قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل متحد، بدون توسل به تهدید یا استفاده از زورحمایت می نماییم."
2- بر اساس مفاد بیانیه باکو که با اتفاق نظر اعضا به تصویب رسید، هفتمین مجمع عمومی احزاب آسیایی، تشکیل شورای آسیایی صلح و آشتی (APRC)Asian Peace and Reconciliation Cuncil را به رسمیت شناخته و از فعالیت های آن حمایت می کند. APRC سال گذشته توسط اقای ونیشیا در بانکوک ایجاد شده و برای کمک و توصیه به دولت ها برای حل و فصل مناقشات منطقه ای شکل گرفته است.
3- احزاب اسیایی متعهد به تاسیس صندوق آسیایی مبارزه با فقر و اعطای وام های خرد گردیده و در صورت هماهنگی و همراهی اتحادیه احزاب آمریکای لاتین و اتحادیه احزاب آفریقایی، این صندوق به صندوق جهانی مبارزه با فقر تبدیل خواهد شد.
4- احزاب آسیایی با استقبال از نتایج اخیر کنگره حزب کمونیست چین، از تغییرات دموکراتیک در مصر، تونس و لیبی، که منتهی به تشکیل در آن دولت منتخب گردیده است استقبال نموده و بر اقدامات دیپلماتیک برای پایان دادن به بحران سوریه تاکید نموده و از دولت و مخالفان خواستند ضمن توافق برای آشتی ملی از طریق انتخابات آزاد و عادلانه برای رسیدن به این منظور، اقدام نمایند . همچنین در این بیانیه از روند کاهش خشونت ها و درگیری ها در افغانستان ابراز رضایت شده است.
5- نمایندگان احزاب آسیایی از ایجاد کمیسیون سه جانبه، متشکل از افغانستان، پاکستان و ایالات متحده با هدف پیگیری و  پیشبرد روند صلح شامل مذاکرات با طالبان و تسهیل خروج نظامی آمریکا در سال 2014 استقبال نموده و از سرگیری روابط تجاری میان هند و پاکستان ابراز رضایت کردند.
6- ICAPP از حل صلح آمیز مناقشه معبد Preah Vihear بین کامبوج و تایلند به عنوان یک تحول مثبت که می تواند به عنوان یک تجربه خوب برای حل درگیری های مشابه فرهنگی در جای دیگر به کار گرفته شود، یاد نمود. همچنین نمایندگان آسیایی  آشتی میان کامبوج و تیمور شرقی که منجر به پایان دادن به خشونت های مسلحانه گردید را، ستایش نمودند.
7- اعضا بر پایان درگیری ها و خشونت ها در میانمار تاکید نموده و خواستار استفاده از روش های گفتگو برای حل بحران ناشی از اختلافات مربوط به منابع انرژی در دریای چین شدند.
8- نمایندگان ICAPP  با ابراز "نگرانی شدید" به جهت گسترش خشونت و درگیری های بین اسرائیل و فلسطین، این در گیری ها را مغایر با به ثبات پایدار در خاورمیانه دانسته و به دلیل  عدم وجود یک چارچوب قابل اعتماد برای صلح پایدار در خاورمیانه،  نسبت به از سرگیری درگیری ها ابراز نگرانی نمودند.
9- نمایندگان احزاب آسیایی همچنین از توسل به زور برای حل بحران هسته ای ایران و همچنین عدم حل بحران کره و کشمیر، ابراز تاسف نمودند.
10- همچنین نمایندگان احزاب آسیایی خواستار تداوم تلاش های ICAPP برای کسب وضعیت ناظر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و هماهنگ کردن فعالیت های ICAPP با برنامه های مربوطه سازمان ملل متحد شدند.

ملاحظات:
1- هیئت نمایندگی حزب موتلفه اسلامی حاضر در هفتمین مجمع عمومی ICAPP با حضور در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو، با  محسن پاک آیین سفیر جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان دیدار و گفتگو نمودند.
2- اعضاء هیئت نمایندگی حزب موتلفه اسلامی حاضر در هفتمین مجمع عمومی ICAPP، در گفتگو با شبکه های خبری و رسانه های آذربایجان در خصوص مجمع عمومی هفتم، روابط دوجانبه و موضوعات مهم منطقه ای گفتگو نمودند.
3- همچنین اعضاء هیئت نمایندگی با حضور در حسینیه ایرانیان مقیم باکو با حجه الاسلام و المسلمین اجاق نژاد، نماینده دفتر مقام معظم رهبری در آذربایجان،  دیدار نمودند.

https://shoma-weekly.ir/tiU3gx