
زهره طبیبزاده در رابطه با روند اجرای سیاستهای ابلاغی جمعیت و لزوم تصویب طرح جامع جمعیت اظهار داشت: بحث جمعیت کشور در دو سال اخیر تحت عنوان طرح جامع جمعیت در مجلس در حال بررسی است. این طرح توسط سه کمیسیون بهداشت و درمان، اجتماعی و فرهنگی طراحی شد و مراحل کسب نظرات نمایندگان را نیز گذرانده و تکمیل شده است و در حال حاضر در مرحله نوبت طرح در صحن مجلس بوده و امید است که در صحن به تصویب برسد.
وی افزود: این طرح خیلی از مواردی که مدنظر و تاکید مقام معظم رهبری بوده را جوابگو است. بههر جهت هر طرحی نکات مثبت و منفی دارد؛ اما این طرح نکات مثبت قابل اهمیتی دارد که در آینده در صحن مطرح میشود.
طبیبزاده در رابطه با لغو قوانین فعلی جمعیتی تصریح کرد: به طور طبیعی بعد از تصویب این طرح در مجلس، قوانین قبل ملغی میشود و قابلیت اجرا پیدا میکند؛ اما تا زمانی که تصویب نشود قوانین قبل پا بر جا خواهد بود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات خاطر نشان کرد: البته در قوانین منعی برای اجرای برخی سیاستهای جمعیتی وجود ندارد، زیرا در همین مجلس در خصوص قانونهای تنظیم خانواده اصلاحاتی صورت گرفت. این اصلاحات قابل قبول و درست است و ممنوعیتهای کنترل جمعیت را که در قانون لحاظ شده بود؛ ملغی کرد. قوانینی که شامل موارد فرهنگی تا اقدامات اجرایی که همان اقدامات درمانی و پزشکی برای جلوگیری از جمعیت بود؛ ملغی شد. اما طبیعتا این اصلاحیه کافی نیست، لذا این طرح که همه جانبهنگر است و تمام ابعاد مسئله را اعم از مسائل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی را در بر میگیرد، در راستای تسریع اجراییشدن این سیاستها موثر خواهد بود.
وی افزود: باتصویب این طرح به علت وجود مشوقهای بسیار انگیزه بهتری برای خانوادهها در جهت داشتن فرزند بیشتر عمل خواهد کرد.
محمدحسین قربانی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان در این خصوص نیز به خبرنگار «شما» گفت: ما در سال 93 طرحی را با عنوان مشکلات منع افزایش جمعیت داشتیم که رای آورد و شورای نگهبان هم تایید کرد؛ ولی بنده معتقدم اگر ما بخواهیم با قوانین و دستورالعمل یا برنامههای سختگیرانه به سمت افزایش جمعیت برویم، این پیشبینی قطعا عملیاتی نیست.
وی افزود: آنچه ما را بهسمت افزایش جمعیت پیش میبرد، بحث فرهنگی است. ورود مراجع، بزرگان و دانشگاهها و مراکز علمی در این موضوع همچنین بحثهای عمدهای چون مشاغل و معیشت برای مردم و... به طور کلی فراهمنمودن بسترهای مناسب خود به خود جامعه را بهسمت افزایش جمعیت پیش میبرد.
قربانی خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری هم اشاره داشتهاند که ورود مراجع و بزرگان و نخبگان دانشگاهیان و رونق کسب و کار، الان شاهدیم که بین 2 الی 3 دهم درصد افزایش زاد و ولد داریم و این میتواند خوب باشد. باید همین شرایط را در نظر گرفت.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان در رابطه با مرخصی زایمان زنان شاغل تاکید کرد: در قوانین قبلی آمده بود که دولت میتواند مرخصی زایمان را به 9 ماه ارتقا بدهد، ما این ضعف را برطرف کردیم. الان دولت موظف است که به 9 ماه افزایش دهد و خلا قانونی نداریم. ممکن است در بخشهای خصوصی مشکلاتی باشد؛ اما در بخش دولتی مرخصی زایمان برای خانمها 9 ماه است؛ زیرا یکی از عواملی که میتواند به افزایش جمعیت کمک کند، توجه به مادران است.
وی تصریح کرد: من تمامی قوانینی که در راستای محدودیت جمعیتی در بحث حمایتی، دفترچه خدمات درمانی و... بود، برداشته شد. اگر در اجرای این موضوع ضعفی دیده میشود به حوزه اجرا و نحوه آن برمیگردد و نظارت مجلس نیز افزایش یابد.