جامعه

مسببین حضور مردم در اغتشاشات باید خسارت‌ها را جبران کنند

سخنگوی قوه قضائیه گفت: کسانی که برای حضور مردم در اغتشاشات زمینه‌سازی، تشویق و ترغیب می‌کنند، مطمئن باشند که مرجع قضائی با قاطعیت با آنها برخورد می‌کند و باید درصدد جبران خسارات و صدمات و ظلمی که به مردم وارد کرده‌اند، باشند.

مسعود ستایشی؛ سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری خود در پاسخ به این سؤال که مجازات برخی چهره‌های شاخص که با انتشار اخبار دروغ و کذب، افرادی را برای حضور در اغتشاشات و انجام اعمال مجرمانه تحریک کردند، چگونه خواهد بود، اظهار کرد: تشخیص اینکه فعل یا ترک‌فعلی، جرم تلقی می‌شود یا نه با مقام رسیدگی‌کننده به پرونده است که متمسک به محتویات پرونده و مقررات آن را احصا می‌کند و تشخیص می‌دهد که فعل یا ترک‌فعل آیا وصف مجرمانه دارد یا نه.

وی ادامه داد: اما بابت اینکه اینها چه شرایطی دارد، اعلام می‌کنم که قوه قضائیه بر این مهم تأکید دارد تا مسببین و کسانی که زمینه‌سازی و تحریک می‌کنند، تشویق و ترغیب می‌کنند و شرایط و بستر را برای حضور عده‌ای در میدان فراهم می‌آورند، مطمئن باشند که مرجع قضائی در صورت احراز جرم آنها، با قاطعیت با مجرمان برخورد می‌کند و باید اینها درصدد جبران خسارات و صدمات و ظلمی که به مردم وارد کرده‌اند بربیایند.

ستایشی افزود: این کار در دستور کار قوه قضائیه است و تا انتها ادامه دارد. نگاه ما به احقاق حق در این زمینه است و باید آن کسانی که صدماتی وارد کردند و خونی را ریختند و به برخی خانواده‌ها صدمه و ضررهایی رساندند که برخی از آنها غیرقابل اندازه‌گیری است، اقدامات خود را جبران کنند و مقررات نسبت به این قضیه متعدد است از جمله قانون مجازات اسلامی و سایر مقرراتی که قاضی رسیدگی‌کننده تشخیص می‌دهد و بر اساس آن عمل می‌کند.

وی همچنین درباره احضار تعدادی از سلبریتی‌ها، ورزشکاران، هنرمندان و روزنامه‌نگاران گفت: عده‌ای از این افراد به‌استناد دلایل قانونی احضار شدند و حسب مورد هم تعدادی از آنها بازداشت شده‌اند، این موضوع وجود دارد و دستگاه قضائی در این زمینه به تکلیف قانونی خودش عمل می‌کند و البته نسبت به این موضوع اهتمام دارد.

وی تأکید کرد: کسانی که مرتکب جرایم خشن و تخریب و تحریق و تعرض به حقوق مردم و قتل شده باشند، اینها بدانند قوه قضائیه نسبت به اینها برخورد عبرت‌آموز و بازدارنده و بااقتداری صورت می‌دهد، البته رسیدگی به جرم مرتکبه و اعمال مجازات از تکالیف قانونی مقام قانونی صادرکننده در دادگاه صالحه است.

سخنگوی قوه قضائیه همچنین درباره خسارت‌هایی که به مردم عادی در جریان اغتشاشات اخیر وارد شده است، گفت: برای مجموعه قضائی و دستگاه قضا رعایت عدالت و اجرای عدالت و قانون هیچ حد و مرزی ندارد و ما در این باره متوقف نیستیم. قوه قضائیه محل تظلم‌خواهی عموم افرادی است که از این ناحیه متضرر شده‌اند و کسانی که عامل خسارت هستند باید این موارد را جبران کنند. مباشران و معاونان و عاملان باید پاسخ‌گوی خسارت‌های مادی و معنوی به مردم باشند. هر شهروندی که فکر می‌کند در قبال حوادث تأسف‌باری که رخ داده است مورد تعرض و خسارت و ظلم قرار گرفته است، بداند که مراجع قضائی ملجأ و پناهگاه مظلومین هستند و باید این مرجع را پناه خود بدانند و به ما رجوع کنند.

وی درباره پرونده دانشجویان بازداشتی در حوادث اخیر هم گفت: ریاست قوه قضائیه دستورات مؤکدی را در خصوص تعیین تکلیف عاجل دانشجویانی که تحت تعقیب قرار گرفتند و احیاناً بازداشت شده‌اند داشت و موضوع را به دادستان‌کل کشور محول کرد که وی مراتب را پیگیری کرد. قریب به اتفاق دانشجویان در روزهای اول اغتشاشات آزاد شدند و در زمان حاضر تعداد انگشت‌شماری از دانشجویان بازداشت هستند و آنهایی که بازداشت هستند بر اساس گزارش‌های موثق یا در معرکه بودند و وظیفه خاصی در میدان اغتشاشات داشتتد و یا ارتباطات خاصی با برخی شبکه‌ها و رادیوهای تابلودار جنایت‌پیشه داشتند و علیه کشور اقدام کرده‌اند که مسایل اینها در دست بررسی است.

ستایشی همچنین اعلام کرد: علاوه بر دانشجویان که وضعیت آنها از سوی 200 گروه در حال بررسی است، افراد زیر 18 سال هم کلاً تعیین تکلیف شده‌اند و اگر پرونده‌ای برای آنها تشکیل شده باشد در روند رسیدگی قرار می‌گیرد اما کسی از آنها الآن در بازداشت نیست.

وی درباره شکایت از رسانه‌های دروغ‌پرداز که بر آتش اغتشاشات می‌دمند، گفت: دادستانی‌کل کشور بر این اعتقاد و نظر استوار است که علیه این گروه‌های استکباری که مشغول دروغ‌پراکنی و بیان سخنان کذب هستند اعلام جرم کند. مراتب در شورای‌عالی قضائی مطرح شده است و رئیس قوه قضائیه هم چگونگی فرایند را اعلام خواهد کرد.
https://shoma-weekly.ir/uGzaPb