جامعه

مدیریت صحیح، دغدغه درمانی مردم را کاهش می‌دهد

اگر وزارت بهداشت و درمان خوب مدیریت کند. اولویت اول ۳ هزار میلیارد که برای پیشگیری است برای بیماران روستایی، شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و جامعه عشایری است که اگر خوب مدیریت شود، این افراد و نیز افرادی که تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام و بهزیستی هستند، علی‌القاعده باید دغدغه این‌ها کمتر شود.

گفتگو: امید قهرمانی- اتفاق خوبی که در روند تصویب بودجه سال 93 رخ داد، افزایش سهم درمان و بهداشت بود، رویدادی که در صورت مدیریت صحیح به کاهش سهم پرداخت مردم از هزینه های سلامت منجر می شود. حسین‌علی شهریاری در گپی کوتاه رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی برایمان درباره ریزه‌کاری های بودجه ای بخش بهداشت و درمان در سال 93 گفت:

تغییرات بودجه سلامت نسبت به سال قبل چقدر بوده است؟

از مالیات بر ارزش افزوده یک درصد قرار است در حوزه سلامت هزینه شود. ۱۵۰ میلیارد از افزایش عوارض خودروهای سواری وارداتی است که با آن هزار دستگاه آمبولانس بخرند. ۵۰۰ میلیارد برای بند «و» اضافه شد که بین دانشگاههای کشور تقسیم شد. ۴۰۰ میلیارد هم از عوارض سیگار اضافه شد که تقریباً ۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد بر بودجه سلامت اضافه میشود.

یعنی نسبت به بودجه ۹۲ چقدر افزایش داشتیم؟

در حوزه درمان و بهداشت ـنه کل بودجهـ حدود دو سه هزار میلیارد افزایش پیدا کرده است. در لایحهای که دولت به مجلس داد، حدود ۲۵ هزار میلیارد بود که نزدیک ۳۷۰۰ میلیارد هم در مجلس افزوده شد و قرار است از هدفمندی یارانهها هم مبلغ قابل توجهی پیشبینی شود.

وزیر بهداشت ظاهراً به تصویب این بودجه اعتراض کردند و از این مبلغ نگران بودند.

نه، راجع به آن ۳ هزار میلیارد یک جور جابهجایی شده بود که بعد بهنوعی اصلاح و مشکل رفع شد.

افزایش تعرفه پزشکان...

در مورد تعرفهها اطلاعی ندارم.

در بودجه در نظر گرفته نشده است؟

نه، این مسائل ربطی به بودجه ندارد.

سهم مردم در پرداخت بیمهها چه شد؟

این هم باز در مجلس مطرح نمیشود. وزارت بهداشت و درمان دارد تلاش میکند سهم مردم از پرداخت جیبشان را کاهش بدهد.

این اتفاق برای سال آینده میافتد؟

اگر پول یارانهها هم انشاءالله داده شود. البته مشکل بیمه فقط پول نیست، بلکه افزایش بهرهوری، مدیریت و نظارت است که میتواند بسیار تأثیرگذار باشد. افزایش بهرهوری، مدیریت، نظارت و منابع مالی باید در کنار هم باشند، و مشکل بهتنهایی پول نیست.

نگرانیهایی هم در مورد بیماران مبتلا به بیماریهای خاص بود که مثل اینکه در بودجه آن مشکل ایجاد شده بود.

برای بیماران خاص مشکل ایجاد نشده بود، ولی واقعیتی را باید بپذیریم. ما باید در زمینه پیشگیری کار کنیم، والا هیچوقت هیچ دولتی نمیتواند هزینه بالای درمان بیماران خاص و صعبالعلاج و سرطانی را تأمین میکند و اگر بخواهد همه اینها را بپردازد، پنج شش هزار میلیارد پول میخواهد و حقیقتاً در توان دولت نیست. باید بیشتر در زمینه پیشگیری کار شود تا به مرحله درمان برسد و هیچ دولتی نمیتواند منابع مالی آن را تأمین کند.

در بحث پیشگیری چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟

این سه هزار میلیارد در اولویت پیشگیری است.

بیماران فعلی مبتلا به بیماری خاص را چه باید کرد؟

بیماران خاص بیماران هموفیلی، تالاسمی و دیابتی هستند که مشکل ندارند. بیمار سرطانی بیماری خاص نیست که بعضی از مردم در طبقهبندی بیماریهای خاص قرار میدهند. دولت در سال گذشته و امسال نزدیک به ۲ هزار میلیارد کمک کرده و برای داروهای وارداتی یارانه داده است.

آیا نگرانی اقشار آسیبپذیر یا تصویب این بودجه کمتر میشود؟

اگر وزارت بهداشت و درمان خوب مدیریت کند. اولویت اول ۳ هزار میلیارد که برای پیشگیری است برای بیماران روستایی، شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و جامعه عشایری است که اگر خوب مدیریت شود، این افراد و نیز افرادی که تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام و بهزیستی هستند، علیالقاعده باید دغدغه اینها کمتر شود.

فرمودید بخشی از هدفمندی یارانهها قرار است به بخش درمان اختصاص داده شود، آیا این فکر عملی است و در سال آینده اتفاق خواهد افتاد؟

امیدواریم در دولت تدبیر و امید این اتفاق بیفتد، چون طبق قانون برنامه پنجم، بند ۲ ماده ۳۴، ده درصد خالص درآمد حاصل از هدفمندی یارانهها باید به حوزه سلامت تخصیص یابد.

چه مقدماتی لازم است تا این اتفاق بیفتد؟ چه ارگانی باید همکاری کند؟

هیچ مقدماتی لازم ندارد. باید دید کل پولی که دولت از افزایش انرژیها به دست میآورد چقدر است. هر قدر بود باید ده درصد صرف بهداشت و درمان شود.

https://shoma-weekly.ir/4uPG6R