امنیت، معیشت، پیشرفت شعارهایی هستند که اصولگرایان برای انتخابات تعیین کردهاند. اهداف کلان اصولگرایی چقدر با این شعارها قابل جمع هستند؟
هرکدام از این واژهها یک مفهوم خاص بلکه در جای خود یک دریایی از معانی مختلف دارد؛ اما چون در قالب شعار انتخاباتی مطرح شده است طبیعتا آنچه از آن میشود استفاده کرد این است که ما متوجه باشیم جامعهای که در آن امنیت به معنای واقعی خود است، قاعدتا باید به دنبال آن مسئله معیشت وارد شود و معیشت که بیاید بخش عمده مسائل امنیتی به جامعه برمیگردد. همچنان که امنیت یکی از مؤلفههای مهم قدرت در جامعه به حساب میآید. وقتی معیشت مردم تأمین باشد و دغدغه معیشتی نداشته باشند، جامعه اقتدار و قوام بهتر و بیشتری خواهد گرفت و طبیعتا در این صورت بازار کار رونق پیدا میکند و رونق در کسب و کار پیش میآید و توسعه هم فراهم میشود و موضوعاتی که در ارتباط با مسئله هست هرکدام از واژهها به نحوی که بشود برای آن تعاریف و مفاهیم خاص خود را در همین مقوله بیان کرد این است که معیشت در سالهای اخیر به خصوص در یکی دو سال گذشته تا به حال یکی از دغدغههای جامعه ما به حساب میآید و نامگذاری سالهایی که در طی این مدت مقام معظم رهبری از آن یاد کردند هم بهخاطر یکی از همین موضاعات است. طبیعتا بحث تحریم در سنوات گذشته آنچه که شما ملاحظه کردید ملت عزیز ما در ارتباط با قضیه تحریمهای شکنندهای که دشمنان مطرح میکردند طبیعی بود که ما در دورزدن تحریمها و اینکه روی پای خودمان بایستیم خیلی از موضوعات و مباحث را مقام معظم رهبری مطرح کردند از جمله بحث تأکید بر تولید داخلی و ملی و اقتصاد مقاومتی. اینها همه نشانگر اهمیت این واجب در طی سالهای گذشته تا به حال میباشد. معنای دیگری که در مفهوم توسعه میشود ربط داد در مورد جامعهای است که امروز در آن زندگی میکنیم. در واقع انقلاب اسلامی بیانگر جامعه و ساختاری است که روی پای خود ایستاده است و در 22 بهمن امسال هم ملاحظه کردید که ملت عزیر ما چگونه با اقتدار و صلابت آمدند و در راهپیمایی شرکت کردند. چنین ملتی با چنین علقه و علاقهای به این نظام راه توسعه و پیشرفت را از این به بعد باید بهتر بپیماید. خوب معنا و مفهوم این مباحث این است که نمایندگان مجلس در موضوع انتخابات که با این شعارها مطرح میشود باید این سه مقوله را سرلوحه کارهای خود قرار دهند و یکی از مهمترین موضاعاتی است که باید به آن توجه داشته باشند.
این شعارها به شکلی است که انسان احساس میکند که بحثهای دنیایی در آن مطرح است و از آن بحثهای معنوی و اصولی که همیشه اصولگرایان بهدنبالش بودند شاید فاصله دارد. ارزیابی شما چیست؟
فکر نمیکنم آنچه که از این شعارها بیرون میآید اینگونه مستفاد شود که مسائل معنوی فراموش میشود. جامعه ما اسلامی است. در روایات هم داریم که دو موضوع خیلی مهم است. مجهولتان الصحت و الامان. بحث امنیت و سلامت را در روایات داریم که بهعنوان دو مؤلفه مهم مطرح است که یکی امنیت و یکی سلامت. طبیعتا اگر در جامعهای امنیت باشد آن بعد معنوی که شما هم به آن اشاره کردید در آن مستتر است یعنی در آن نهفته است. معیشت هم براساس نوع اقتصاد اسلامی است. بنابراین فکر میکنم میشد جملات دیگری هم به آن اضافه کرد و به جای این شعارهای دیگری هم داد. حتی اگر به جای معیشت، اقتصاد هم مطرح میشد یا بحثهای دیگری متناسب با یکی از شعارهای نام گذاری سال که مقام معظم رهبری روی آن تأکید داشتند مطرح میشد. مثلا حماسه سیاسی حماسه اقتصادی را که دوسال گذشته بیان فرمودند زمانی که انتخابات ریاست جمهوری داشتیم و آن حماسه سیاسی خلق شد؛ اما حماسه اقتصادی چه شد؟ معنایش این نیست که مقام معظم رهبری توجه به شعارهای معنوی این قضیه نداشته باشند. بنابراین این شعار متناسب با شعاری است که اصولگرایان انتخاب کردند که مردم متوجه باشند که شعارهای انتخاباتی در همین چارچوب و برای رسیدن به این اهداف تعیین شده است.
مقام معظم رهبری در مورد آرمانگرایی واقعنگر صحبت فرمودند. این شاخص چه میزان در این شعارها متبلور است؟
بعضی آرمانگراییها ناشی از موضاعاتی است که دستیافتنی نیستند. معنایش این است که وقتی که دستیافتنی نیستند باید مبتنیبر واقعیتهای جامعه باشند یعنی میدان عمل برای تحقق آن وجود داشته باشد. یک وقتی مطلبی را بهعنوان یک ایده آل خاص و مورد نظر خود مطرح میکنیم؛ ولی متوجه میشویم که تحقق همان مسئله ممکن است بسیار سخت باشد و لذا در ارتباط با اینکه چرا آرمانگرایانه گفته میشود علت اصلی همین است که تحقق عینی پیدا کند نه در حد شعار باقی بماند و باید بیشتر به همین خاطر باشد.
مجلس آینده چقدر ظرفیت دارد که این شعارها در آن عملی شود؟
من فکر میکنم مجلس آینده هم مجلس اصولگرایان است و همین مجلس به دلیل اینکه شعارهای اصولگراها هم در انتخابات همین است. باید تمرکز
مجلسیها هم براساس این شعار باشد و انشاالله کارهایشان را براساس همین محور دنبال نمایند. البته موضوعات مهمتر دیگری هم ممکن است وجود داشته باشد. بنابراین نامزدهای این دوره یعنی مجلس آینده دهم باید براساس این شعارها بتوانند عمل کنند و آنچه که در شعارهایشان بیان کردند تا مردم اعتماد بیشتری نسبتبه آنها کسب کنند و آنها هم عمل کنند و در واقع زمینه مناسبتری برای آن کسب اعتماد فراهم شود.
گروههای دیگر هم ممکن است شبیه این شعارها از جمله بحث معیشت را سر دهند. مبنای اصولگرایی با دیگر گروهها چه تفاوتی دارد؟
شعارهای انتخاباتی یکی از موضوعاتی است که مردم روی آن نظر دارند. آقای دکتر روحانی فرمودند اقتصاد را صد روزه درست میکنم؛ اما درست نشد. قریب به 900روز است که میگذرد و با وجود اینکه برجام هم تصویب شد و براساس توافقاتی که بین ما و گروه 5+1 صورت گرفته است باید در موضوع مسائل اقتصادی یک تحولی به وجود بیاید چون بالاخره تصور اولیه همه کارشناسان و همه صاحبنظران هم همین بود؛ اما این اتفاق نیفتاده است. حالا ممکن است دوستان ما در بحث اصلاحطلبی همین بحث معیشت را مطرح کنند. طبیعی است که مردم رصد میکنند و هوشمندانه منتظر میشوند که آیا در طی فرایند زمان اصلاحطلبان به این شعار عمل میکنند؟ آیا واقعا در عمل تغییر و تحولی در زندگیشان بهوجود میآید؟ مجلس میتواند با همدلی و همزبانی که امسال سال همدلی و هم زبانی است و سال ملت و دولت نامیده شده است این دو با هم میتوانند یک مساهمه در مجلس آینده داشته باشند یعنی مجلسی که نه صددرصد به دولت وابسته باشد و نه مجلسی که صددرصد بخواهد مقابل دولت بایستد بلکه مجلس به عنوان عصاره فضائل ملت بتواند برای رفع مشکلات گرهگشایی نماید و بتواند در موضوع معیشت و اقتصاد برای مردم تسهیلاتی را فراهم کند و امکاناتی را در چارچوب قانون فراهم نماید. هم جذب سرمایهگذاریهای خارجی کند و هم اینکه امکان سرمایهگذاریهایی در اقصی نقاط کشور برای کسانی که صاحب سرمایه هستند فراهم نماید. کسانی که نیاز به امنیت دارند که بتوانند پول و سرمایه خود را مصرف کنند و بهره لازم را از آن ببرند و من همین موضوع را در بند اول سؤال شما که در مورد امنیت و معیشت و پیشرفت مطرح کردید میتوانم تعمیم دهم. در حقیقت در جایی که امنیت اقتصادی و آرامش روحی برای سرمایهگذاران باشد طبیعی است که هم معیشت مردم در آن جا درست میشود و هم راه پیشرفت و توسعه فراهم میگردد.
رأیآوردن لیست کامل اصولگرایی در همه شهرها چقدر اهمیت دارد؟
باید منتظر بود؛ ولی تقریبا میشود گفت که 70- 80 درصد بلکه بیشتر مثل دورههای هفتم، هشتم و نهم اصولگرایان صاحب رأی خواهند شد و طبیعی است که با نظر مقام معظم رهبری در همان روزهای اول افتتاح مجلس و ارائه خطمشیها و رهنمودهای معظم له میتواند نقطه عطفی برای شروع به کار مجلسیان باشد و انشاالله همان را کامل مدنظر قرار دهند. طبیعی است که رهبر عزیز انقلاب بهعنوان مطالبهای که از نمایندگان خواهند داشت و در آن صحبتهایشان که حالا من نمیتوانم پیشبینی کنم که ایشان چه موضوعاتی را بیان میکنند؛ ولی قاعدتا ممکن است که در همین چارچوب و در همین راستا باشد که خدمت به مردم شریف و عزیزمان است و از همه مهمتر مردم ما مردمانی هستند که انصافا لیاقت و شایستگی هرنوع خدمتی را دارند و باید بتوانند به وظیفه خود در چهار سالی که پیش رو دارند عمل نمایند.