حجت الاسلام رضا آشتیانی عراقی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در رابطه با ضرورت این فرضیه گفت: در بیان اهمیت امر به معروف ونهی از منکر در جامعه اسلامی، آیات و روایات بسیاری داریم. تمام مفاسدی را که در اجتماع رخ میدهد، به جهت ترک این واجب الهی است. چرا که وقتی نهی از منکر صورت نگیرد، قبح و زشتی آن گناه نمایان نمیشود و عاملان آن، عمل خود را گناه و یا ناهنجاری اجتماعی تلقی نمیکنند و حتی آن را خلاف دین نمیدانند.
از طرفی هم شاهد حضور فعال برخی آمرین و ناهیان دلسوز در جامعه هستیم که به هنگام ادای تکلیف الهی، مورد ضرب و شتم عاملان به فساد قرار میگیرند و یا متاسفانه در مواردی چون شهید محبی، شهید خلیلی و... جان خود را در این راه از دست میدهند. نکته قابل توجه آنجا است که در برخی موارد به علت خلا قانونی در این زمینه، آمرین و ناهیان در مجرای قوانین قضائی، به عنوان عامل ضرب و شتم شناخته میشدند. این مسئله زمینهای شد تا نمایندگان مجلس در کمیسیون حقوقی قضائی طرحی را با عنوان حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر ارائه دهند که در این طرح فقط تغییر برخی از قوانین قضائی و جزایی برای حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر مطرح شده بود، ولی به علت تلاقی این موضوع با طرح جامع امر به معروف و نهی از منکر در کمیسیون فرهنگی به پیشنهاد هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی هر دو طرح به طور مشترک با حضور نمایندگان دو کمیسیون بررسی شد.
سیدعلی طاهری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در این زمینه گفت: کمیسیون فرهنگی در زمینه امر به معروف و نهی از منکر یک کار زیر بنایی و تشکیلاتی با تمام جزییات انجام داده است. به طوری که تمام ضرورتها و محدودیتها و نیازهایی که در طول ۳۵ سال بعد از انقلاب در این راستا مهجور و مغفول مانده بود در نظر گرفته شد. اما در طرح کمیسیون حقوقی و قضائی فقط برخی از قوانین قضائی و جزایی برای حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر تغییرکرده بود.
وی اظهار کرد: لذا به تشخیص هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی کمیسیون مشترکی، بین کمیسیون فرهنگی و کمیسیون حقوقی و قضائی تشکیل شد و بعد بررسیهای کارشناسانه در جلسات متعدد طرح جامعی به صحن ارائه شد، و کلیات این طرح با قید دو فوریت و ۱۵۶ رای به تصویب رسید.
این طرح که در ۲۴ بند آمده است و بعد از تصویب نهایی آن در صحن علنی مجلس، درکل کشور ستادهای هماهنگی برای این امر تشکیل میشود که شعبه اصلی آن در تهران و با حضور چند وزیر و وزیر ارشاد و بزرگانی از قم تشکیل میشود. لذا اگر این طرح مصوب شود، میتوانیم بگوییم که در این راستا گامی به جلو برداشتهایم و امر به معروف و نهی از منکر با یک پشتوانه قانونی میتواند در جامعه محقق شود.
سید علی طاهری نماینده مردم گرگان در رابطه با میزان راهگشا بودن این طرح در راستای ایفای این واجب فراموش شده به خبرنگار «شما» گفت: با توجه به اینکه تا چه اندازهای این طرح میتواند راهگشا باشد؟ مدعی نیستیم که این قانون ضعفی ندارد. بالاخره توسط بشر تنظیم شده، اما سعی شده است که برطبق مقررات و محدودیتهایی که در جامعه بوده است، امربه معروف و نهی از منکر را فرا قوهای ببینیم، یعنی هیچ کس نباید خود را در قبال این قانون مصون بداند. در حقیقت سعی بر این است با پشتیبانی مالی بتوانیم آموزشهای لازم را در این زمینه در سراسر کشور داشته باشیم و با حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر، ضعفهایی که از ابتدای انقلاب بوده است را برطرف کنیم.