عمدهترین ویژگی سال جدید در حوزه اقتصاد را چه چیزی میدانید؟
سال 1395 اولین سال پس از تحریمهای ظالمانه کشورهای غربی علیه کشورمان به شمار میرود که در حکم فرصت مغتنمی برای اقتصاد کشور است تا از دوران رکود و توقف رشد و توسعه اقتصادی به سمت رشد و شکوفایی اقتصاد پس از برجام حرکت نماید. در این شرایط رویکرد اجرایی اقتصاد مقاومتی در عمل بهعنوان یکی از مؤلفههای اقتدار ملی موجب کاهش آثار و تبعات منفی تکاندهنده اقتصادی داخلی و خارجی خواهد بود.
به اعتقاد شما چرا مقام معظم رهبری پس از گذشت دوسال از نامگذاری سال93 با نام اقتصاد مقاومتی، عنوان سال جدید را اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامیدند؟
فرمایشات مقام معظم رهبری در طول سالهای گذشته پس از ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی مبنیبر پرهیز از شعارگرایی و تلاش برای عملیشدن این سیاستها بیانگر این واقعیت است که عدم توجه عملی به اجرای اقتصاد مقاومتی نیل به جایگاه بالا در اقتصاد منطقه و ایجاد پایداری در رشد اقتصادی را محقق نخواهد کرد، از همین رو شعار سال که مبتنیبر یک فرمان اجرایی از سوی معظم له است به نوعی تدبیری مناسب برای مقاومسازی اقتصاد و شکوفایی آن به حساب میآید.
برای تحقق اقدام و عمل در حوزه اقتصاد مقاومتی اصلیترین رویکرد مدنظر شما چیست؟
برای نهادینهشدن اقتصاد مقاومتی در ساختار، مدیریت و روابط اقتصادی کشور ایجاد یک قرارگاه اقتصاد مقاومتی با فرماندهی واحد برای مدیریت بین بخشی و رفع موانع اجرایی سیاستهای اقتصادی از اهمیت ویژهای برخوردار است، همان طور که اشاره شد اتخاذ سیاستهای اقتصادی کشور در شرایط پساتحریمها از اهمیت دوچندان برخوردار است براساس سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی متمرکز بر تولید محوری و حمایت از بخش تولید داخلی هم برای تحرکبخشیدن به ظرفیتهای تولیدی داخل و هم سهمبری از بازارهای بیرونی از اولویت بالایی برخوردار است.
جایگاه تمرکز بر تولید داخلی و کاهش وابستگی درآمدهای نفتی چگونه میتواند به مقاومسازی اقتصاد کمک کند؟
تمرکز بر تولید تضمینکننده ایجاد فرصتهای شغلی برای نیروی کار جوان و مولد در کشور خواهند بود که یکی از رهیافتهای اقتصاد مقاومتی بر مبنای بهکارگیری و بهرهمندی از ظرفیت سرمایه انسانی کشور میباشد که بهصورت مستقیم با موضوع اشتغال مرتبط است. همچنین کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و افزایش سهم درآمدهای مالیاتی از دیگر راهکارهای اقتصاد مقاومتی است که با توجه به آسیبپذیری اقتصاد کشور از این وابستگی با اصلاح ساختار درآمدی دولت برای کاهش این وابستگی با مدیریت مناسب ذخایر نفتی و درآمدهای حاصل از واگذاری داراییهای سرمایهای با افزایش سهم سالانه صندوق توسعه ملی امکانپذیر خواهد بود.
در سطح ملی چه اقداماتی را میتوان برای نیل به این اقتصاد مقاومتی اتخاذ کرد؟
یکی دیگر از سیاستهای اقتصاد مقاومتی صرفهجویی در هزینههای عمومی کشور است که با حذف هزینههای زائد و دستگاههای غیر ضروری و فرایندهای موازی و اتلافهایی بسیار در نحوه اقدام در دستگاههای اجرایی و نهادها و کاهش هزینههای جاری دولت امکان تحقق آن وجود دارد. پس اهتمام بخشهای مختلف کشور بهصورت عملی برای تحقق اقتصاد مقاومتی ضرورتی اجتنابناپذیر است ضمن اینکه با دوری از شعارگرایی و برداشتن قدمهای اصولی میتوان امیدوار بود که سال 1395 سرآغاز اجراییشدن اقتصاد مقاومتی در کشورمان خواهد بود.