اقتصاد

۵۰درصد تولید و اشتغال گرفتار بی‌مهری مسئولان

وزیر سابق بازرگانی از بی توجهی مسئولان نسبت به واحدهای خرد تولیدی انتقاد کرد و گفت: نیمی از اشتغال کشور در دست واحدهای کوچک و متوسط است.

یحیی آل اسحاق در زمینه راهکارهای توسعه واحدهای کوچک اظهار کرد: جایگاه این واحدها بعد از انقلاب مغفول مانده است؛ در حالی که که از مجموعه مجوزهای وزارت صمت، حدود ۹۶درصد به واحدهای کوچک و متوسط مرتبط است.

وی با اشاره به این که ۵۰درصد اشتغال در دست این واحدهاست و در شهرک‌های صنعتی نیز بخش عمده واحدهای تولیدی و اقتصادی را به خود اختصاص می‌دهند، گفت: بخش عمده برق، گاز و آب تا ۴۰درصد توسط واحدهای تولیدی کوچک و متوسط مصرف می‌شود. با این وجود توجه نظام و مسئولین به جایگاه این واحدها بسیار ضعیف است؛ حال آن که ۵۰درصد اقتصاد کشور به دست این واحدها می‌چرخد ولی در استفاده از فرصت‌های مالی، روابط بین الملل، آموزش و پشتیبان لازم و نهادهای مشاوره‌ای وضعیت نامناسبی دارند.

به گفته آل اسحاق واحدهای کوچک و متوسط در سایر کشورها نظیر آلمان تا ۷۰درصد اشتغال و تولید را در دست دارند و به همین میزان هم به آن‌ها توجه می‌شود؛ در ایران اما واحدهای کوچک و متوسطِ اقتصادی در شرایط بسیار بدی هستند و در متن اقتصاد چندان جایگاهی ندارند.

این کارشناس حوزه اقتصاد در بخشی دیگر از سخنان خود، به برخی وظایف حاکمیت در قبال بخش‌های اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: سیاست گذاری، هدایت، نظارت و پشتیبانی وظایف حاکمیت است و لذا باید سیاست گذاری درستی در این زمینه صورت گیرد.

وی از دیگر الزامات را حمایت‌های حقوقی و قانونی برشمرد و تاکید کرد که به منظور اعمال سیاست صحیح بایستی نظارت صحیح نیز صورت گیرد. از طرفی برخی وظایف باید متناسب با زمان پیش رود و مسئولان باید بدانند تولید، خدمات و نوع بازاریابی در دنیا چگونه پیش می‌رود چون اجرای این الزامات با شرایط پیشین امکان پذیر نیست و نوع محصول تولیدی نیز باید مشکلات کشور و مصرف کننده را رفع نماید.

آل اسحاق ادامه داد: بخش دیگر وظایف نیز به نهادهای واسط نظیر تشکل‌ها، اتحادیه‌ها و اتاق‌های بازرگانی ارتباط دارد که باید واحدهای کوچک و متوسط تولیدی را از حاشیه به متن اقتصاد بیاورند.

وی اضافه کرد: این واحدهای واسط در کنار شهرک‌های صنعتی و حامیانِ اقتصاد خرد در بخش دولتی باید وظایف حاکمیتی را سامان داده و تسهیل گری و زمینه سازی و مطالبه گری نمایند و به طور کلی حاکمیت، نهادهای واسط و تشکل‌ها و مسئولان باید دست به دست هم دهند تا واحدهای کوچک و متوسط اقتصادی قوت بگیرند.

وی گفت: واحدهای بزرگ و پیشرانِ اقتصادی تمام زنجیره از ابتدا تا انتها را انجام می‌دهند و محصول نهایی را نیز می‌فروشند؛ در صورتی که در جای دیگر دنیا از لحاظ قیمت تمام شده و توسعه زنجیره، همه واحدهای اقتصادی از خرد تا کلان، در زنجیره تولید نقش دارند.

https://shoma-weekly.ir/K20DGJ