اقتصاد

روش‌های دلارزدایی از اقتصاد کشور

وی تصریح کرد: آمریکا از زمانی که دلار را به عنوان پایه معاملات جهانی قرار داد، صاحب یک بهره بزرگ جهانی شد تا جایی که ۷۰ درصد ذخایر بانک‌های مرکزی دنیا با دلار حفظ می‌شود. این امر یعنی آمریکا، دلار چاپ می‌کند و دارایی‌های دنیا را تحویل می‌گیرد و به ازای آن دلار تحویل می‌دهد.

به گفته آل‌اسحاق در چند وقت اخیر این مساله کمرنگ‌تر شده و ذخایر بانک‌های مرکزی کشور‌های دنیا با دلار به ۶۰ درصد رسیده است. آمریکا با این روش بر معاملات جهانی سلطه دارد یعنی این کشور تعیین می‌کند که کدام کشور با چه روشی و با چه کسانی معامله بر پایه دلار داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: فدرال رزرو آمریکا (بانک مرکزی آمریکا) هر معامله‌ای که بالای ۱۰ هزار دلار انجام شود، باید بداند بابت چه موضوعی انجام شده است تا بتواند در تهدید‌ها و تحریم کشور‌های مختلف استفاده کند. همین مساله باعث ایجاد نگرانی عموم کشور‌های دنیا شده است و آن‌ها با توجه به اقتضا و روابط منطقه‌ای خود سعی خواهند کرد از این سلطه خارج شوند.

وی تاکید کرد: تجدیدنظر کشور‌ها در استفاده از دلار خطر بزرگی برای آمریکا ایجاد کرده است تا جایی که اندیشکده‌ها و متفکران آمریکایی برای این کشور در کنار ضرر‌های اقتصادی ایجادشده بر ضرر‌های سیاسی و امنیتی آمریکا تاکید می‌کنند.

آل‌اسحاق با تاکید بر اینکه کشور‌های زیادی تاکنون موفق به انجام این سیاست شده‌اند، گفت: در رأس این کشور‌ها چین قرار دارد. این کشور توانسته با ۶۰ کشور جهان معاملات خود را با یوان و ارز‌های غیردلاری انجام دهد.

وی در ادامه به اقدامات اعضای گروه بریکس برای کمرنگ‌تر کردن نقش دلار در مبادلات خود اشاره و همچنین افزود: در سفر اخیر ماکرون به چین، این ۲ کشور تقریبا به توافق رسیده‌اند که معاملات بین چین و فرانسه نیز با پول‌های ملی شکل بگیرد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مقدمات خروج دلار از معاملات ایران مدت زیادی است که شروع شده، اعلام کرد: ما از زمان‌های گذشته به دلیل فشار‌ها و تحریم‌های آمریکا تحت فشار بوده‌ایم، تمام معاملات نفتی از جمله معاملات نفتی اوپک نیز با دلار انجام می‌شود به همین دلیل ایران برای خروج از این فشار، راهکار‌های لازم را برای خروج از این سلطه در برنامه خود قرار داد.
آل‌اسحاق با تاکید بر اینکه حذف دلار از اقتصاد نیازمند اقداماتی است، گفت: کشور‌هایی می‌توانند در این امر موفق باشند که روابط تجاری متوازنی با دنیا، منطقه و کشور‌های مورد معامله خود داشته باشند.
وی افزود: این به معنای آن است که به طور مثال حجم معادلات ایران به ترکیه اگر ۱۲ میلیارد دلار است باید میزان صادرات و وارداتی که با ترکیه انجام می‌شود متوازن باشد.
این کارشناس اقتصادی از الزامات خروج از سلطه دلار را توازن و توسعه تجاری با کشور‌های منطقه و جهان دانست. وی تصریح کرد: اگر دیدگاه‌ها، استراتژی‌ها و مدیریت ما در رابطه با توسعه تجارت اصلاح و درست شود به خوبی می‌توانیم از عهده این امر برآییم.

آل‌اسحاق همچنین به معاملات ایران با چین، عراق و سازمان همکاری شانگهای اشاره کرد و گفت: اگر این معاملات را عملیاتی و از شعار خارج کنیم به آن نسبت هم روابط تجاری ما توسعه پیدا می‌کند، می‌توانیم به همان نسبت از سلطه دلار خارج شویم و از تهدید، تحریم و جنگ اقتصادی رهایی یابیم.

این کارشناس اقتصادی افزود: ایران در حدود ۵۰ میلیارد دلار صادرات و حدود ۵۰ میلیارد دلار واردات غیرنفتی دارد، اگر بتوان این عدد را ۲ برابر کرد در قسمت عظیمی از جنگ اقتصادی برنده خواهیم شد.
وی با تاکید بر اینکه باید توسعه تجارت را از حاشیه به متن آورد، اظهار کرد: توسعه تجارت رابطه مستقیمی با توسعه امنیت ملی و روابط بین‌المللی دارد و ما می‌توانیم با کمک این امر به اهداف دیگر نیز دست پیدا کنیم. آل‌اسحاق با بیان اینکه تجارت ایران با همسایگان خود در حال حاضر یک‌دهم آن چیزی است که باید باشد، گفت: ایران از حجم مبادلات هزار و ۲۰۰ میلیارد دلاری با ۱۵ کشور همسایه، تنها ۳۰ میلیارد دلار سهم دارد و باید این حجم از مبادله را ۱۰ برابر افزایش دهد.
به گفته این کارشناس اقتصادی افزایش ۱۰ برابری حجم مبادلات به معنای افزایش ۱۰ برابری امنیت و رفاه مردم است.

وی مساله افزایش تجارت را چه در حوزه داخلی و چه در حوزه خارجی مستلزم نگاه ویژه مسئولان دانست و تصریح کرد: تجارت کشور نیاز به نهادی مستقل و مجزا دارد که آن را مدیریت کند. زیرا تنها با یک وزارتخانه نمی‌توان هم به بخش صنعت، هم معدن و هم تجارت پرداخت.


آخرین اخبار