یحیی آلاسحاق اظهار کرد: مسائل بانکی موجود بین کشورها نیز باید حل شود؛ به عنوان مثال در حال حاضر بازار روسیه فرصت مناسبی برای ورود کالاهای ایرانی است. پنج میلیارد دلار ظرفیت بازار روسیه برای ایران است و هر دو طرف خریدار و فروشنده، علاقهمند به ورود به این بازارها هستند.
وی گفت: صادرات کالاهای غیر نفتی در شش ماهه نخست امسال رشد ۲۰ درصدی داشته اما هنوز به حد مطلوب نرسیده است.
آل اسحاق افزود: عمده این صادرات محدود به فرآوردههای پتروشیمی و صنایع غذایی است و هنوز کالاهای صنعتی جایگاه خود را برای رسیدن به توسعه پایدار پیدا نکردهاند.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران خاطر نشان کرد: در حال حاضر مقصد عمده صادرات کالاهای ایرانی عراق و افغانستان هستند. همچنین چین بزرگترین بازار صادراتی مواد پتروشیمی ایران است.
آلاسحاق معتقد است: بازارهای جهانی در رابطه با کالاهای صنعتی به جایگاه خود رسیدهاند و در این بازارها جایگاه خالی وجود ندارد اما کالاهای ایرانی در این بازار رقابتی باید برای خودشان جا باز کنند. کالاهای ایرانی باید بتوانند با قیمت تمام شده ارزانتر، کیفیت بالاتر، بستهبندی مناسب و اجرای به موقع تعهدات، وارد این بازارها شوند.
وی توافقات سیاسی را عامل مهمی برای رفع تعزیرات صادراتی دانست و اضافه کرد: صادرات برآیند مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشورهاست.
به گفته آل اسحاق ۱۵ کشور همسایه بازاری به وسعت ۴۰۰ میلیون نفر را برای ما به وجود آورده است که با برنامه ریزی و هدفگذاری مناسب میتوانیم وارد این بازارها شویم.
وی با اشاره به اینکه نگاه تک بعدی و انتزاعی در صادرات نمیتواند موفقیتآمیز باشد، گفت: دولت صادرات را به عنوان فعالیت پیشران اقتصادی در نظر گرفته است؛ بنابراین میتوان امیدوار بود.
رئیس اتاق بازرگانی تهران همچنین در گفتگو با نسیم گفت: من معتقدم نباید رسیدن به آمار 4.6 درصدی را به عنوان خروج از رکود اقتصادی دانست، زیرا زمانی از رکود خارج میشویم که چند فصل و بصورت مداوم رشد اقتصادی را در کشور شاهد باشیم. باید توجه کنیم این رشد تنها نشاندهنده بخشی از اقتصاد ایران است و نشان از بهبود وضعیت تولید، اشتغال و معیشت مردم نیست. شاخصهای عمومی تورم شاید کاهش یافته باشد اما وضعیت معیشت مردم و سفره خانوار آنها بهبود نیافته است.
وی افزود: رشد یک معنای اقتصادی دارد و براساس شاخصهایی محاسبه میشود و نمیتوان توقع داشت که با یک شوک روانی برگرفته از مذاکرات هستهای رشد کند. من معتقدم اینکه بگوییم تمامی مشکلات ما با برداشته شدن تحریمها حل میشود، حرفی اشتباه است، زیرا اگر این تحریمها هم برداشته شود، مدیریت وضعیت کشور خودش چالشی جدی خواهد بود. ما سالهاست در تحریم هستیم و با وجود فشارهای مالی و اقتصادی و سیاسی، توانستهایم با زحمت و اتخاذ رویکرد اقتصاد مقاومتی از این تحریمها سربلند خارج شویم و بهنظر میرسد راه رسیدن به رشدی پایدار در اقتصاد، ادامه مسیر اقتصاد مقاومتی است.