«از آن هنگام که مردم آمل بیدار شدند و به صحنه آمدند، به شکل جدی و همه جانبه مبارزه کردند و مأموران رژیم پهلوی را در آمل به عجز و ناتوانی واداشتند. نشانهاش این بود که آمل جزء نخستین شهرهایی بود که در سال ۱۳۵۷ (هـ. ش) با اعلام جمهوری و استقلال، ارتباط خود را از رژیم پهلوی قطع کرد و مردم شهر و روستاها کنترل ورود و خروج و تأمین امنیت و نظم شهر را توسط هستههای مردمی متشکل از جوانان سلحشور شهر و روستاها به عهده گرفتند و بدین طریق، زودتر از بسیاری از شهرها از دولت طاغوت نجات پیدا کردند»
قیام همگانی مردم آمل و روستانشینان آن در جریان جنگل، برگ زرین دیگری از سلسله افتخارات مردم منطقه آمل و شمال به حساب میآید، بلکه فخری برای همه مردم ایران بود؛ که توانستند فضای شهر و محیط اطراف آن را از لوث وجود و حضور عناصر ملحد، فاسد و مزدور اجنبی پاک و به خون پاک شهیدانشان عطرآگین کنند. از اینرو، امام راحل (رضوان اللّه علیه) در وصیتنامه الهی ـ سیاسی خود از مردم آمل و قیام مردم شهر و روستاهای آن بر ضد جنگلیهای مهاجم به عظمت یاد و از آنها تشکر کردند:
«شما ملاحظه فرمودید که اینها در داخل تبلیغات زیاد مىکردند، به خارج هم که رفتند تبلیغات زیاد مىکنند؛ به اینکه مردم در اختناقاند و خودشان همه مخالفاند با جمهورى اسلامى. در صد، شش تا موافق دارد جمهورى اسلامى، یا فوقش ده تا، ولى سایرین همه موافق منفى و مخالف هستند. و دیدند که همه آمالشان را به شمال دوخته بودند و بیشتر تبلیغات این بود که شمال دیگر تقریباً صددرصد مخالف با جمهورى اسلامى هستند. و اینها همه قوایشان را جمع کردند و به آمل آن حمله وحشیانه غافلگیرانه را کردند، به امید اینکه مردم آمل هم با آنها همدست بشوند و آمل را مرکز استان قرار بدهند و بعد مازندران و جاهاى دیگر و رشت و همه جاها را بگیرند و جلو بروند.
اینها به خیال خودشان با دست ملت مىخواستند که - همان ملتى که آنها تراشیدند که مخالفند با جمهورى اسلامى- با اینها بیایند و مرکز را هم بگیرند و حکومت را تغییر بدهند و بعد هم هرطورى که دلشان مىخواهد عمل بکنند، مرتجعین را هم از بین ببرند! وقتى مواجه شدند با مخالفت مردم - مهم مخالفت مردم بود- [شکست خوردند] و ما باید تشکر کنیم از شهر آمل و آن مردم فداکار که معالأسف، خوب عدهاى را هم شهید دادند، لکن خوب این مطلب را ثابت کردند که آنجایى که شما تمام آمالتان به آنجا بود با شما مخالفند؛ حالا شما مىخواهید بیایید قم؟ مىخواهید بیایید تهران، جاهاى دیگر»
در دیداری که در سال ۸۸ مردم آمل با امام خامنهای به مناسبت همین حماسه داشتند، که بیمناسبت با فتنه۸۸ هم نبود، فرمودند: چهره آمل در عرصههای مختلف از جمله عرصه مجاهدت فی سبیل الله و وادی علم، فقاهت، معرفت و عرفان چهره درخشانی است و امروز نیز بزرگان روحانی آملی از افتخارات حوزههای علمیه و از ذخائر با ارزش روحانی کشور هستند.
این حماسه یادآور پیروی مردم مازندران از ارزشهای انقلاب اسلامی است و به عنوان برگ زرینی در تاریخ انقلاب اسلامی است و راز ماندگاری این حماسه بزرگ را باید درک کرد. و باید این حماسه به طور دقیق به نسلهای مختلف جامعه بویژه نسل سوم وچهارم انقلاب اسلامی معرفی شود یادشان گرامی راهشان پر رهرو
*دبیر حزب موتلفه اسلامی مازندران