اندیشه

درس‌های کوتاه تربیتی قرآن

اولین گام در تربیت، گفتار نیکو و ملایم است، حتی اگر مخاطب شما همچون فرعون قدرتمند و یا چون کفار مکه لجوج و معاند باشد. این را هرگز از یاد نبرید! (این نکته در آیات ۴۴ سوره طه و ۲۱۵ سوره شعرا بیان شده است
علی تبریزی- اولین گام در تربیت، گفتار نیکو و ملایم است، حتی اگر مخاطب شما همچون فرعون قدرتمند و یا چون کفار مکه لجوج و معاند باشد. این را هرگز از یاد نبرید! (این نکته در آیات ۴۴ سوره طه و ۲۱۵ سوره شعرا بیان شده است)

- ضرب المثل معروف «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو» را که همه شنیدهاید. قرآن کاملاً مخالف چنین طرز فکری است! از دیدگاه قرآن کریم طرز فکر و نوع نگاه بیشتر مردم و اکثریت مهم نیست، ملاک، حق و باطل است و چه بسا طرفداران حق اندک باشند (که اغلب هم این گونه است!). قرآن میفرماید چشم حقیقت بینت را باز کن، دقت به خرج بده و حق را شناسایی کن و آن را دنبال نما کاری هم نداشته باش چند نفر با تواند و چند نفر بر علیه تو! (برای رسیدن به این پیام قرانی به آیات ۱۱۶ سوره انعام و ۳۶ سوره اسراء سری بزنید).

- تا به حال فکر کردهاید که گوش کردن به حرفهای بزرگترها همیشه خوب است یا نه!؟ خیلیها شاید بگویند مشخص است همیشه باید به سخن بزرگان گوش کرد اما قرآن کریم این تفکر را رد میکند. آنجا که در آیه ۶۷ سوره احزاب میفرماید: «و گفتند:ای پروردگار ما، از سروران و بزرگان خود اطاعت کردیم و، آنان ما را گمراه کردند.» یعنی اولاً باید چشم و گوشمان همیشه باز باشد و حتی در عمل به سخن بزرگان نیز با احتیاط باشیم. ثانیاً تقلید کورکورانه عاقبتش پشیمانی است. ثالثاً قبل از اینکه مجبور شویم اشتباهمان را گردن دیگران بیندازیم، با تعقل عمل نماییم تا نیاز به این کار پیدا نکنیم. و در یک کلام هرکس خود پاسخگوی عمل خویش است پس مراقب باشیم از کی و از چه سخنی پیروی میکنیم.

- آیا میخواهید مدیر موفقی باشید؟ علاقمند هستید که اطرافیان شما را دوست داشته باشند؟ دلتان میخواهد حرفتان در بین دیگران خریدار داشته باشد؟ حتماً آیه ۱۵۹ سوره آل عمران را بخوانید. برای رسیدن به این امور کار سختی پیش رو ندارید، مهربان و دلسوز مردم باشید والسلام!

و بدانید اولاً این مهربانی هدیه خداوند به شماست؛ ثانیاً برای رسیدن به اهداف فوق چاره دیگری ندارید و اگر این گونه نباشید مردم از اطراف شما متفرق میشوند؛ ثالثاً عفو و بخشش نسبت به خطای دیگران را هرگز از یاد نبرید و آنها را با محبت مضاعف جذب خود کنید.

- میدانید چگونه میتوان دشمن را همچون موم در دستان نرم و منعطف کرد؟ تابه حال پیش آمده که نتوانی دوستت را حفظ کنی؟ یا حتی شاید دیده باشی که گاهی دو دوست بعد از مدتی دشمن هم شدهاند! قرآن برای رسیدن به پاسخ سئوال اول و دوری از این مورد اخیر، یک داروی ساده و در دسترس برای شما تجویز نموده است: در برابر بدی دشمنت خوبی کن! (آیه ۳۴ سوره فصلت) با این اوصاف حساب برخورد با دوستان کاملاً مشخص است! البته دشمنان هم با هم فرق میکنند. حساب معاندین و دشمنان قسم خورده و دشمنان مسلح جداست. امام زین العابدین علیه السلام در صحیفه سجادیه از خداوند مى‏خواهد که به او توفیق دهد که در برابر غیبت مردم از او، نیکى مردم را بگوید و از بدى آنان بگذرد و هر کس با او قطع رابطه کرد با او معاشرت کند. پس این را بدانید تنها داشتن اخلاق خوب کافی نیست؛ به عبارت دیگر نباید فقط یک مدافع اخلاقی باشید بلکه باید مهاجم اخلاقی باشید! اگر واقع بین باشیم کیمیای حقیقی این است چرا که کیمیای علم شیمی نهایتاً مس را طلا میکند ولی کیمیای قرآنی دشمن را تبدیل به دوست مینماید.

https://shoma-weekly.ir/aGvsHT