یک پژوهشگر و فعال فرهنگی گفت: فعالیتهای فکری و فرهنگی و کتابهای شهید صادق امانی قابل اعتنا و توجه است.
مجتبی سلطانی احمدی پژوهشگر و فعال فرهنگی در گفتگو با فارس ضمن بزرگداشت یاد و خاطره شهدای مؤتلفه اسلامی به ویژه شهید حاج صادق امانی گفت: شهید صادق امانی در طول زندگی نسبتا کوتاه خود آثار و تألیفاتی از خود برجا نهاد. آنچه درباره این آثار مهم است جایگاه قرآن و نهجالبلاغه و تأثیر آنها بر خط فکری حاج صادق امانی است. به طوری که میتوان اذعان داشت بنیان فکری و مطالعاتی شهید صادق امانی بر اساس قرآن و نهجالبلاغه بود.نویسنده کتاب تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات شهید صادق امانی گفت: یکی از آثار شهید صادق امانی دیوان اشعار اوست. مجموعه اشعار ایشان در سال 1380 در سه فصلِ مرثیه، مدح و ثنای اهل بیت و اشعار متفرقه توسط دفتر نشر برگزیده به چاپ رسیده است. صادق امانی در مسجد شیخ علی با شیوههای مختلف به تربیت دینی و مذهبی جوانان همت میگماشت. یکی از این شیوهها سرودن شعر بود. در کل بیش از نیمی از دیوان اشعار شهید صادق امانی به امام حسین(ع)، واقعهی کربلا، حضرت اباالفضل العباس(ع)، حضرت زینب(س) و فرزندان امام حسین(ع) اختصاص دارد. امانی به دلیل شدت علاقه و محبت نسبت به امام حسین (ع)، اولین شعر دیوانش را در رثای اباعبدالله الحسین(ع) سرود.
وی اینگونه از محبت و علاقه خود به سالار شهیدان یاد میکند: من غم و مِهر حسین از نشئهی دیگر گرفتم این مقام ایزدی را در جهان زر گرفتم
عالم ارواح دیدم حُسن بی مانند او را دل به حُسنش باختم تا اینچنین زیور گرفتم
این پژوهشگر تاریخ و تمدن اسلامی گفت: یکی دیگر از آثار ارزشمند حاج صادق امانی آنهم در سن بیست و چهار سالگی که از علاقه و همنشینی وی با قرآن کریم نشأت میگرفت، کتاب منتخب المعارف یا فهرست موضوعی قرآن است.
امانی در 10/03/1333 نگارش فهرست موضوعی قرآن را آغاز و در تاریخ 08/01/1335 به اتمام رساند. نکته مهم درباره این کتاب آن است که حاج صادق سعی داشت با گردآوری این مجموعه از آیات و روایات نشان دهد که توجه به این آیات و عمل به آنها تأثیرات اجتماعی زیادی در جامعه ایجاد میکند. گفتنی است دستنوشتههای این مجموعه در سال 1380 به صورت کتابی در 240 صفحه توسط نشر محدث به چاپ رسیده است.
این کارشناس و فعال فرهنگی گفت: از دیگر آثار شهید صادق امانی جزوهی «اثبات خدا» است. حاج صادق امانی از گسترش اندیشههای مارکسیستی در جامعه و تأثیر سوء آن بر جوانان مذهبی و متدین احساس خطر میکرد. از اینرو با عنایت به این مسئله بعد از کودتای 28 مرداد 1332 طی جلساتی که در شبهای ماه مبارک رمضان درمسجد شیخ علی برگزار میشد، مطالبی درباره اصول و فروع دین بیان کرده است تا از انحراف جوانان به سوی اندیشههای مارکسیستی و کمونیستی جلوگیری کند و آنها را به سوی خداوند و اندیشههای اسلامی سوق دهد. وی این مطالب را در جزوهای تحت عنوان «اثبات خدا» نگاشته است. این جزوه شامل سه بخش است: بخش اول درباره اثبات خدا، بخش دوم، صفات خدا و بخش سوم دربارهی برخی از مسائل فروع دین است.
این پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی گفت: از دیگر آثار حاج صادق امانی مجموعه مقالات سیاسی، فرهنگی، مذهبی و اجتماعی است که ایشان در هفتهنامه «دین و دانش» مینگاشت. این نشریه ناشر افکار گروه شیعیان بود که به همت حاج صادق امانی و مرحوم امیر ناصح خمسی دردههی سی تشکیل شد. برگزاری اردوهای فرهنگی گروه شیعیان، نقش مهمی در تثبیت آموزشهای دینی در جوانان مذهبی داشت. در واقع صادق امانی تأثیر بسزایی در انسجام عقیدتی و دینی اعضای گروه شیعیان و مؤتلفه اسلامی ایفا کرد و سعی داشت از طریق تربیت فرهنگی افراد مستعد را شناسایی و برای مبارزه با رژیم پهلوی آماده سازد. اخلاق فوقالعاده نرم و خوب حاج صادق امانی در کنار اطلاعات دینیاش در جذب و تربیت جوانان بسیار مؤثر بود.
نویسنده کتاب پژوهشنامه انقلاب اسلامی ایران در پایان گفت: زنده نگاه داشتن یاد و خاطره شهدای اعدام انقلابی حسنعلی منصور که به تعبیر مقام معظم رهبری مصداق «نورالله فی ظلمات الارض» هستند در واقع بزرگداشت انقلاب اسلامی ایران است و خوشبختانه شاعران انقلابی در این زمینه پیشگام بودند. به مناسبت روز هفتِ شهید صادق امانی و یارانش یکی از شاعران انقلابی اشعاری را در ستایش ایشان و همرزمانش به شرح ذیل سرود:
دست ستم دوباره آمد ز آستین
بر باد داد گلشن و گلزار مسلمین
نام بنی امیه و عباسیان دگر
بیرون شود ز دفتر ایام ناظرین
ای صادق امانی و ای مرتضای نیک
ای نوجوان رضا و محمد فنای دین
آسوده زیر خاک بخوابید نزد حق
حق شما گرفته شود روز واسپین
لازم به ذکر است کتاب «تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات شهید صادق امانی» به قلم مشترک امین عزیزی و مجتبی سلطانی احمدی توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی به زیور طبع آراسته شده است.