اقتصاد

بزرگ‌ترین نفتکش جهان وارد آبهای حاکمیتی ایران شد

همزمان با اجرای رسمی طرح تحریم نفت ایران توسط اتحادیه اروپا، بزرگ‌ترین نفتکش جهان با ظرفیت 2/2 میلیون بشکه در آب‌های حاکمیتی ایران در خلیج‌فارس مستقر شد
تحریمهای نفتی ایران به صورت رسمی توسط اتحادیه اروپا اجرا شد. این فرآیند که قبلا با پیش دستی ایران در عدم فروش نفت به انگلیس و فرانسه استقبال شده بود هم اکنون توسط چند مشتری معدود دیگر نفت ایران در این قاره نیز اجرا می گردد. در این میان البته باید توجه داشت که بیشترین خرید نفت ایران توسط کشورهای آسیای شرقی صورت می گیرد و همین هفته گذشته قبل از آغاز تحریم نفت ایران توسط اروپا، آمریکا مجبور شد چین را نیز از فهرست تحریم کنندگان نفت ایران مستثنی کند اما علیرغم همه این اقدامات وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران اقداماتی را نیز در راستای مبارزه با این سیاست تحریم در پیش گرفته  که بخشی از آنها مانند آغاز گسترده عملیات ریکاوری و تعمیرات در میادین به عنوان سیاست تبدیل تهدید به فرصت و بخشی دیگر مثل آوردن بزرگترین نفت کش جهان یا به عبارتی یک ترمینال بزرگ نفتی شناور در آبهای ایران و در خدمت ایران از نوع مبارزه مستقیم با تهدید است.
همزمان با اجرای رسمی طرح تحریم نفت ایران توسط اتحادیه اروپا، بزرگ‌ترین نفتکش جهان با ظرفیت 2/2 میلیون بشکه در آب‌های حاکمیتی ایران در خلیج‌فارس مستقر شده که از این ترمینال شناور به عنوان برگ برنده جدید برای مقابله با تحریم نفتی یاد می‌شود. با استقرار این نفتکش غول‌پیکر، ایران بزرگ‌ترین ترمینال شناور (اف.اس.یو) ذخیره‌سازی نفت جهان را در خلیج فارس راه‌اندازی کرده که عملا ظرفیت ذخیره‌سازی نفت خام کشور را در مواجهه با تحریم‌ها افزایش داده است.
مسئولان وزارت نفت پیش‌بینی می‌کنند با استقرار این ترمینال شناور امکان برنامه‌ریزی بلندمدت‌تری برای متنوع‌سازی بازارهای صادرات نفت کشور فراهم شود. برای ساخت این ترمینال شناور حدود 300 میلیون دلار سرمایه‌گذاری شده، ضمن آن‌که این تاسیسات فراساحلی نفت از ظرفیت ذخیره‌سازی حدود دو میلیون و 200 هزار بشکه نفت خام برخوردار است.
کارشناسان اقتصادی از افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی نفت به عنوان یکی از مهم‌ترین راهکارهای مقابله با تحریم صادرات نفت ایران یاد می‌کنند و با افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی، قدرت چانه‌زنی صنعت نفت کشور برای بازاریابی و افزایش صادرات طلای سیاه فراهم خواهد شد.  در حال حاضر حدود 98 درصد صادرات نفت خام ایران از طریق پایانه نفتی خارک انجام می‌شود که در این شاهراه اصلی صادرات نفت خام ایران بیش از 40 مخزن با ظرفیت ذخیره‌سازی حدود 22 میلیون بشکه نفت خام ایجاد شده است.
بر اساس سند چشم‌انداز 20 ساله باید با ساخت و توسعه مخازن جدید ذخیره‌سازی در مجموع ظرفیت ذخیره نفت خام در این پایانه به حدود 31 میلیون بشکه افزایش یابد.  با توجه به برنامه شرکت ملی نفت برای افزایش ظرفیت تولید نفت ایران به بیش از پنج میلیون بشکه در روز تا پایان برنامه پنجم توسعه هم‌اکنون ساخت مخازن جدید نفت در پایانه نفتی جزیره خارک آغاز شده است.
ساخت چهار مخزن جدید ذخیره‌سازی نفت خام با مجموع ظرفیت چهار میلیون بشکه نفت در پایانه جزیره خارک آغاز شده است. هدف از ساخت این مخازن جدید افزایش ظرفیت عملیات ذخیره‌سازی و رسیدن به استانداردهای بین‌المللی از برنامه‌های تعریف شده در شرکت پایانه‌های نفتی ایران است. در حال حاضر ظرفیت صادرات نفت ایران روزانه بین 2 تا 2/ 2 میلیون بشکه است که براساس اعلام احمد قلعه‌بانی مدیرعامل شرکت ملی نفت، به‌زودی صادرات نفت کشور حدود 30 درصد کاهش پیدا می‌کند.

https://shoma-weekly.ir/BT0466