اندیشه

بازخوانی ارتباط با آمریکا با رویکردی قرآنی

در مورد آمریکا باید گفت که اینها به دنبال کارشکنی در امر دین هستند و با ایجاد گروههای مختلف انحرافی به دنبال ابقای شبهه به جامعه هستند و حتی در 8 سال جنگ تحمیلی صدام با چراغ سبز آمریکا به ایران حمله کرد و اگر این چراغ سبز آمریکا نبود بعید بود به مرزهای ما حمله کند و در این جنگ قریب به سیصد هزار از جوانهای ما را به شهادت رساندند. کمکهای تسلیحاتی – کارشناسی به صدام دادند و... آیا باز هم با این شرایط باید قائل به ارتباط با آمریکا بود؟ و این رویکرد رهبر معظم انقلاب در قبال آمریکا ریشه در معارف قرآنی و توجه به آیات قرآن دارد.
سبحان برجی - آیا موضعگیری رهبری معظم در مقابل آمریکا ریشهای قرآنی دارد؟
همواره در سالهای مختلف برخی گروههای سیاسی خواستار مذاکره و رابطه با آمریکا شدند و رهبری با تدبیر و دشمنشناسی و تبیین رویکرد آمریکا با ملت ایران آن را به یک خواب تعبیرنشدنی مبدل کردند.
عدهای به بهانه این که آمریکا کلامش ملایمتر شده است میخواهند از این فرصت استفاده کرده و فضای کشور را به سوی مذاکرات با آمریکا سوق دهند. این در حالی است که امام خامنهای در دیدار با دانشآموزان در سال 89 میفرمایند: رؤسای جمهور آمریکا در دورههای مختلف بعد از پیروزی انقلاب خیلی دولا راست شدند، خیلی حرفهای چرب و نرم زدند، شاید بتوانند این راه بسته را دوباره باز کنند. ظاهراً حرفهایی میزنند، اما باطن قضیه همان پنجه چدنی است که زیر دستکش مخملی پنهان شده است.1
و یا در خطبههای نماز جمعه تهران میفرمایند: یکی از کارهای اصلی که باید انجام بدهیم و همه باید به آن توجه داشته باشیم این است که فریب لبخند دشمن و وعدههای دروغ جبهه دشمن را نخوریم. جبهه قدرت مادهای که امروز بر دنیا مسلط است، راحت عهد میشکند بدون هیچ دغدغهای عهدشکنی میکنند، زیر قولشان میزنند، زیر حرفشان میزنند، نه از خدا خجالت میکشند، نه از خلق خجالت میکشند، نه از طرف مذاکره خجالت میکشند؛ راحت دروغ میگویند! بنابر این یکی از کارهای اساسی ما این است که فریب لبخند و وعده دروغ اینها را نخوریم.2  و همچنین در مورد مذاکره در سخنرانی دیگر میفرمایند: ما اهل مذاکرهایم، اما نه با آمریکا علت هم این است که آمریکا صادقانه مثل یک مذاکره کننده معمولی وارد میدان نمیشود مثل یک ابرقدرت وارد مذاکره میشود ما با چهره ابرقدرتی مذاکره نمیکنیم. گاهی حرفهای به ظاهر آشتیجویانهای در این مدت زدند اما هر وقت که لبخندی به روی مسئولین جمهوری اسلامی زدند وقتی دقت کردیم و دیدیم خنجری در پشت سرشان مخفی کردهاند. از تهدید دست برنداشتهاند. نیتشان عوض نشده است. خنده تاکتیکی، لبخند و روی خوش تاکتیکی، فقط بچهها و کودکان را فریب میدهد یک ملت بزرگ با این تجربه و مسئولین برگزیده یک چنین ملتی اگر فریب بخورد خیلی باید ساده لوح باشند، یا باید سادهلوح باشند یا باید غرق در هوی و هوس باشند؛ دنبال زندگی راحت و خوش و همراه با عافیت باشند، بخواهند با دشمن بسازند. والا اگر مسئولین کشور با هوش باشند، دقیق باشند، مجرب باشند، پخته باشند، دل در گرو منافع ملت با همه وجود داشته باشند، گول لبخند را نمیخورند.3
این افراد که دل به کلام نرم آمریکا خوش کردهاند اگر به سخنان رهبری توجه بیشتری کردند دیگر حرف از این مذاکره نمیزدند. با این چند شاهدی که از سخنان رهبری بیان کردیم این سئوال در ذهن ما مطرح میشود که آیا این موضعگیری در قبال آمریکا ریشهای در معارف و حقایق قرآنی دارد؟
آیه 73 سوره انفال اشاره به همین مطلب دارد: دوستی با کفار، موجب انتشار سیره و روش آنان در میان مسلمین و در نتیجه فتنه و فساد در پی دارد. خداوند میفرماید: والذین کفروا بعضهم اولیاء بعض یعنی کفار ولایتشان در میان خودشان است و به اهل ایمان تجاوز نمیکنند. پس مؤمنین نمیتوانند آنان را دوست بدارند و این معنا از اینجا استفاده میشود که جمله «بعضهم اولیاء بعض» مانند جمله «اولئک بعضهم اولیاء بعض که در باره مؤمنین فرمود جملهای است انشایی و امری، به صورت جملهای خبری. و در حقیقت در این جمله ولایت کفار را در میان خودشان، جعل میکند و در باره این تعبیر به حسب عقل هیچ احتمالی نمیرود جز همین که گفتیم: میخواهد سرایت و تجاوز ولایت کفار را بر مؤمنین نفی کند و بفرماید اهل ایمان نباید آنان را دوست بدارند «الا تفعلوه تکن فتنه فی الارض و فساد کبیر» این جمله اشاره است به مصلحت تشریع ولایت به آن نحوی که تشریع فرمود، چون بطور کلی ولایت و دوست داشتن یکدیگر از اموری است که هیچ جامعهای از جوامع بشری و مخصوصا جوامع اسلامی که بر اساس پیروی حق و گسترش عدالت الهی تأسیس میشود از آن خالی نیست و معلوم است که دوستی کفار که دشمن چنین جامعهای هستند موجب میشود افراد اجتماع با آنان خلط و آمیزش پیدا کنند و اخلاق و عقاید کفار در بین ایشان رخنه یابد و در نتیجه سیره و روش اسلامی که مبنایش حق است بوسیله سیره و روش کفر که اساسش  باطل و پیروی هوی است و در حقیقت پرستش شیطان است از میان آنان رخت بربندد و عقاید کفار در میان عقاید مسلمانان نفوذ کرده و مسلمانان متزلزل و نابسامان شوند.
البته نهی از دوستی با کفار به معنای نهی ازعدالت و خوش رفتاری با کفار غیرحربی نیست.
«لاینهاکم الله عن الذین لم یقاتلوکم فیالدین و لم یخرجوکم من دیارکم ان تبروهم و تقسطوا الیهم» سوره ممتحنه، آیه8
معنای آیه این است که خدا با این فرمانش که فرمود دشمن مرا و دشمن خود را دوست نگیرید نخواسته است شما را از احساس و معامله به عدل با آنهایی که با شما در دین قتال نکردند و از دیارتان اخراج نکردند، نهی کرده باشد، برای این که احسان به چنین کفاری خود عدالتی است از شما و خداوند عدالت کاران را دوست میدارد.5 تا زمانی که برخی کشورها در امر دین و مسائل کشور دخالت و کارشکنی نکنند رابطه با عدالت با آنها نه تنها اشکال ندارد بلکه مورد تأیید اسلام است.
اما در مورد آمریکا باید گفت که اینها به دنبال کارشکنی در امر دین هستند و با ایجاد گروههای مختلف انحرافی به دنبال ابقای شبهه به جامعه  هستند و حتی در 8 سال جنگ تحمیلی صدام با چراغ سبز آمریکا به ایران حمله کرد و اگر این چراغ سبز آمریکا نبود بعید بود به مرزهای ما حمله کند و در این جنگ قریب به سیصد هزار از جوانهای ما را به شهادت رساندند. کمکهای تسلیحاتی – کارشناسی به صدام دادند و... آیا باز هم با این شرایط باید قائل به ارتباط با آمریکا بود؟ و این رویکرد رهبر معظم انقلاب در قبال آمریکا ریشه در معارف قرآنی و توجه به آیات قرآن دارد.

پاورقی:
سخنان رهبری در دیدار با دانشآموزان در آستانه 13 آبان 12/8/1389، دفتر حفظ و نشر آثار آیت الله العظمی خامنهای
خطبههای نماز جمعه تهران، ترجمه خطبه عربی 14/11/1390، دفتر حفظ و نشر آثار آیت الله العظمی خامنهای
سخنان رهبری در دیدار با دانشآموزان در آستانه 13 آبان 12/8/1389، دفتر حفظ و نشر آثار آیت الله العظمی خامنهای
ترجمه المیزان، ج9، ص189
ترجمه المیزان، ج19، ص399

https://shoma-weekly.ir/OLJQVZ