اقتصاد

افزایش فهرست کالاهای ممنوعه

داستان اقدامات گوناگون دولت در مدیریت مساله ارزی که بیشتر به سردرگمی تیم اقتصادی دولت می ماند تا مدیریت بحران، وارد فاز جدیدی از سیاست گمرکی شده است که هفته نامه شما در گزارشی مبسوط به علل تبعات و واکنشهای آن می پردازد:
داستان اقدامات گوناگون دولت در مدیریت مساله ارزی که بیشتر به سردرگمی تیم اقتصادی دولت می ماند تا مدیریت بحران، وارد فاز جدیدی از سیاست گمرکی شده است که هفته نامه شما در گزارشی مبسوط به علل تبعات و واکنشهای آن می پردازد:

حمایت از تولید ملی یا جلوگیری از خروج ارز؟
در اولین اعلام علت این ممنوعیت عمده نه جلو گیری از خروج ارز که حمایت از تولید ملی عنوان شد؛ معاون سازمان توسعه تجارت از ممنوعیت واردات 77 قلم کالای لوکس به کشور خبر داد.
 کیومرث فتح الله کرمانشاهی در گفت وگو با «ایسنا» با بیان این که فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی در حال پالایش است، گفت: این فهرست به زودی نهایی و اعلام می‌شود.
  او با اشاره به برخی اظهارنظرها و انتقادها درباره فهرست کالاهای اولویت 9 و 10 که واردات آن ها ممنوع اعلام شده است، گفت: البته فعلا فقط ثبت سفارش این کالاها ممنوع شده و این فهرست در حال پالایش است.
 وی با بیان این که برای حمایت از تولید داخل باید برخی محدودیت ها در واردات صورت گیرد در پاسخ به این سوال که برخی کالاهای اعلام شده در فهرست ممنوعیت واردات نمونه داخلی ندارند، بنابراین نیاز بازار از این پس چگونه تامین خواهد شد؟ گفت: پس از این که فهرست پالایش شده منتشر شد می توان در این باره اظهارنظر کرد.
 گفتنی است خودرو، رایانه، لوازم خانگی، کیف و کفش، لوازم بهداشتی و برخی محصولات کشاورزی از جمله کالاهایی هستند که ثبت سفارش واردات آنها متوقف شده است.
اما برخی کارشناسان و فعالان اقتصادی بر این باورند که تهیه این لیست چندان هم کارشناسی نبوده است:

عسگراولادی:
حداقل 20 قلم کالا باید از این لیست خارج شود

در همین راستا اسدالله عسگراولادی از غیر منطقی بودن ممنوعیت واردات حد اقل 20 قلم از 77 قلم مذکور خبرداد که اقتصاد کشور را به سمت قاچاق سوق خواهد داد.
اسدالله عسگراولادی در گفت‌‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در خصوص ممنوعیت واردات 77 قلم کالا اظهار داشت: با نهایت تأسف لیست 77 قلم کالای وارداتی که حکم ممنوعیت آنها صادر شده است، اشکال دارد.
وی افزود: بعضی از کالاها در این لیست وجود دارد که کالای واجب و ضروری است و اگر واردات آن ممنوع شود در واقع این کالاها به سمت قاچاق سوق پیدا می‌کند. عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران با تأکید بر اینکه تصمیم‌گیرندگان در این خصوص با بخش خصوصی مشورت نمی‌کنند گفت: 20 قلم از لیست 77 کالا بیخود ممنوع شده است این کالاها با توجه به نیاز داخلی نمی‌تواند ممنوع باشد. وی افزود: مسئولان پیش از اینکه واردات این کالاها را ممنوع کنند باید برای تأمین نیاز آن در بازار برنامه‌ریزی کنند.

 هدف: ثبات ارزی
اما کریمی سخنگوی مرکز مبادلات ارزی هدف را چیزی غیر از حمایت از تولید داخلی می داند.
    سخنگوی مرکز مبادلات ارزی درباره اینکه مطابق با اعلام وزارت صنعت و معدن، ثبت سفارش و واردات کالاهای مشمول اولویت 9 و 10 حدود 77 قلم کالا ممنوع شد، اظهار کرد: بیشتر این کالاها، کالاهای لوکس و غیر ضرور هستند که با ممنوع شدن ورود این نوع کالاها به دلیل کاهش تقاضای ارز آثار آن را در ثبات بازار ارز در آینده خواهیم دید.
    صمد کریمی در گفت وگو با ایسنا با بیان این مطلب تاکید کرد: برنامه بانک مرکزی این است که جانب عرضه ارز را تقویت و جانب تقاضا را با همکاری وزارت صنعت و معدن و تجارت مدیریت کنیم وی افزود: در فاز اول فعالیت این مرکز فقط دو بانک ملت و کشاورزی در مرکز حضور داشتند و در فاز دوم همه بانک های عامل حضور یافتند و پذیرای مشتریان خود بودند و از تاریخ 14 آبان ماه مرکز وارد فاز سوم کاری خود شده است که در آن کلیه امور ارزی مشتریان توسط شعب ارزی انجام می شود.
 وی با بیان این که در حال حاضر از اولویت سه تا اولویت هفتم در مرکز پوشش داده می‌شود گفت: در برخی ارزها مازاد تقاضا و در برخی ارزها مازاد عرضه وجود دارد که با هدایت وارد کنندگان به کشورهای طرف عمده تجاری همانند هند، کره، چین، ترکیه و غیره منابع قابل عرضه توسط مرکز تا سه برابر می تواند افزایش یابد.
 وساطت برای واردات لوازم خانگی، ممنوعیتی که از همان ابتدا استثناء پذیر شد
نه از اعلام مقتدرانه ممنوعیت ورود 77 قلم کالا و نه از نامه نگاری برای استثناء کردن نه یک کالا که یک سری کالا از لیست. صنف کالای خانگی که ظاهرا از این ممنوعیت زیادی ضرر می کرد بیکار ننشست و دست به کار نامه نگاری شد و جالب اینکه وزیر مربوطه هم پذیرفت!
محمد طحان پور  رئیس اتحادیه کشوری لوازم خانگی با بیان اینکه برای غضنفری نامه نوشته‌ایم، اظهار داشت: واردات لوازم خانگی ضروری با هماهنگی وزارت صنعت از هفته آینده از سر گرفته می شود.
    وی با بیان اینکه برای آقای غضنفری وزیر صنعت نامه نوشته ایم، اظهار داشت: برخی از اقلام لوازم خانگی مثل: ظرفشویی، تلویزیون های بالای 46 اینچ، یخچال فریزرهای بالای 5 میلیون تومان و اجاق گازهای گران قیمت باید در لیست ممنوعیت واردات قرار گیرند اما برخی کالاها مثل لباسشویی تا 7 کیلوگرم، یخچال تا 20 فوت و تلویزیون تا 46 اینچ جزو کالاهای ضروری لوازم خانگی است و عموم مردم از آن استفاده می کنند لذا ممنوعیت واردات آن باعث می شود تا بازار به هم بریزد، لذا از وزارت صنعت خواسته ایم تا این کالاهای عمومی و ضروری ارز مبادله ای دریافت کنند.
    رئیس اتحادیه کشوری لوازم خانگی با ابراز امیدواری بر اینکه تا هفته آینده این کالاها از ارز مبادله ای استفاده کنند، گفت: ما هم مثل وزارت صنعت معتقدیم لوازم خانگی لوکس نباید ارز مبادله ای دریافت کنند اما در عوض لوازم خانگی ضروری باید از این ارز استفاده کنند!
 البته در این میان برخی کالا ها هم نتوانستند مشکل ورود خود را حل کنند.
 واردات 100 میلیون دلار

 گوشی همراه
    در حالی ثبت سفارش واردات گوشی تلفن همراه تا اطلاع ثانوی متوقف شد که در هفت ماهه امسال واردات این کالا از مرز 100 میلیون دلار گذشت.
    آمارهای گمرک ایران نشان می دهد واردات گوشی تلفن همراه به ایران در هفت ماهه امسال به 100 میلیون و 392 هزار دلار رسید، این در حالی است که واردات این کالا در مدت مشابه سال قبل 30 میلیون و 216 هزار دلار بود.
    به عبارت دیگر، واردات گوشی تلفن همراه در هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ ارزشی 25/232 درصد افزایش و از لحاظ وزنی 23/119 درصد افزایش نشان می دهد.
    امارات متحده عربی، جمهوری کره و چین 3 کشور عمده مبدا واردات گوشی تلفن همراه به ایران در هفت ماهه اول امسال نام گرفتند.  در همین حال، بنابر اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت سفارش واردات گوشی تلفن همراه تا اطلاع ثانوی متوقف شده است.
برای این کالا ها هم امیدی هست
اما از آن جا که در کشور ما هیچ قانونی مطلق و استثناء ناپذیر نیست حمید صافدل معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به مهر گفته است: اگرچه موبایل، رایانه و اجزای آن فعلاً در فهرست توقف ثبت سفارش واردات قرار گرفته اند اما احتمال خروج از این فهرست و دریافت ارز مبادله ای برای آنها وجود دارد، زیرا اینها یا تولید مشابه داخل ندارند یا میزان تولید داخلی پاسخگوی نیازها نیست.

https://shoma-weekly.ir/EovzHb