ادب و هنر

معرفی کتاب «مهارت‌های زندگی خانوادگی در آیینه آیات و روایات»

از جمله ویژگی های این کتاب این است که نویسنده در آغاز هر فصل، برخی شاخص‌های زندگی موفق خانوادگی را بر اساس آیات و روایات آن فصل برشمرده و در مواردی نیز به برخی مهارت‌های زندگی موفق در آغاز و پایان هر فصل، اشاره اجمالی شده است تا به اختصار شیوه عملی کاربرد این شاخص‌ها در زندگی مشترک ارائه شود.
موضوع سبک زندگی از جمله مواردی است که تقریبا همه (با هر نوع نگاه و اعتقادی) پیگیر رسیدن به مدل مطلوبی از آن هستند. به نظر می رسد اگر این مدل و روش ها با رویکرد دینی و اعتقادی تعریف و طراحی شود گزینۀ مطلوب به عنوان الگو زودتر محقق شود. کتاب «مهارتهای زندگی خانوادگی در آیینه آیات و روایات» یکی از نمونه کتاب هایی است که بر اساس آیات و ورایات مدل های زندگی در فضای خانواده را شرح داده است. این کتاب توسط زهرا

آیت اللهی تالیف شده است. از جمله ویژگی های این کتاب این است که نویسنده در آغاز هر فصل، برخی شاخصهای زندگی موفق خانوادگی را بر اساس آیات و روایات آن فصل برشمرده و در مواردی نیز به برخی مهارتهای زندگی موفق در آغاز و پایان هر فصل، اشاره اجمالی شده است تا به اختصار شیوه عملی کاربرد این شاخصها در زندگی مشترک ارائه شود.

فصل اول: خویشتنداری جنسی تا آستانه ازدواج

در این فصل آمده است: به دلیل لزوم رفتار جنسی متناسب با شأن انسانی و تأکید شدید بر منع ارتباطات جنسی آزاد، قوانینی در اسلام وضع شده که مقدمه ایجاد عفاف فردی و اجتماعی میگردد.

فصل دوم: انتخاب همسر و تشکیل خانواده

در این فصل با بیان آیات و روایات مرتبط؛ توصیه و تشویق به ازدواج، وساطت در ازدواج، آداب ازدواج، انتخاب همسر شامل تناسب همسران، صفات زن شایسته، صفات شوهر شایسته، ارج نهادن به ایده جوان در ازدواج، تسهیل در امر ازدواج و مهارتهای لازم برای ازدواج و تشکیل خانواده بیان شده است.

فصل سوم: استحکام روابط همسران

عشق و احساس متقابل زن و شوهر، حسن معاشرت متقابل زن و شوهر، نقش زن و شوهر در رشد و کمال یکدیگر، دعا در حق خانواده، آراستگی زن و شوهر به را یکدیگر، مشارکت زن و شوهر در امور خانه، مدیریت مرد در خانواده و محدوده آن، روابط جنسی همسران، و مهارتهای لازم برای استحکام روابط همسران؛ از موضوعات مورد بررسی در این فصل از کتاب است.

فصل چهارم: اقتصاد خانواده

معیشت در خانواده، لزوم تأمین مخارج زندگی توسط مرد، ارزش تأمین معاش خانواده، زنان و مدیریت مصرف در خانواده، گشادهدستی مرد در خانواده، میانهروی در اقتصاد خانواده، دعا در زمینه امور اقتصادی خانواده، توکل به خدا در معیشت خانواده، معیشت خانواده و ارتباطات اجتماعی، زندگی اقتصادی خانواده مسئولان حکومتی، مهریه، و مهارتهای لازم در اقتصاد خانواده؛ از جمله سرفصلهای مورد بررسی در این فصل است.

فصل پنجم: گستره خانواده

در این فصل ارزش فرزنددار شدن، جایگاه پدر و مادر در خانواده، خوشرفتاری با خانواده، لزوم حمایت از خانواده، مسئولیت اعضای خانواده نسبت به رشد و کمال یکدیگر، دعای خیر در حق خانواده، خانواده نمونه، خانواده ناشایست، تقابل روابط خانوادگی با ضوابط دینی، عشق به خانواده در راستای عشق به خدا، تقابل تحجر دینی با روابط خانوادگی، نهی از دخالت روابط خانوادگی در رفتارهای سیاسی، ارتباط با خویشاوندان، ارتباط با همسایه، خانواده جهانی و خانواده معنوی؛ در قالب آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفته و بیان شده است.

فصل ششم: بهداشت خانواده و تغذیه خانواده

در این فصل آمده است: یکی از مهمترین امور مربوط به سلامتی خانواده، رعایت تغذیه سالم است. معمولاً مردان در تهیه مواد اولیه غذایی سالم و زنان در پختن و آماده کردن خوراک سالم و نگهداری بهداشتی مواد غذایی، نقش مؤثر دارند.

فصل هفتم: آسیبهای زندگی خانوادگی

در این فصل عوامل مؤثر در استحکام خانواده در سه سطح 1. قبل، 2. حین و 3. پس از مشکل، بررسی شده است.

چاپ سوم «مهارتهای زندگی خانوادگی در آیینه آیات و روایات» در 384 صفحه، قطع وزیری، قیمت 12هزار تومان و تیراژ 2000 نسخه از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.

https://shoma-weekly.ir/S874Zh