نگاه

جایگاه ویژه مجلس شورای اسلامی در کشور

با پیروزی انقلاب اسلامی که امام (ره) سکاندار آن بودند. مقدمات تشکیل مجلس شورای اسلامی و مردمی، در تاریخ ایران فراهم گشت و ۲۴ اسفند سال۱۳۵۸ اولین مجلس شورای اسلامی با رای و نظر مستقیم مردم انتخاب شد

 * حجت الاسلام محمد علی تابعی
با پیروزی انقلاب اسلامی که امام (ره) سکاندار آن بودند. مقدمات تشکیل مجلس شورای اسلامی و مردمی، در تاریخ ایران فراهم گشت و ۲۴ اسفند سال۱۳۵۸ اولین مجلس شورای اسلامی با رای و نظر مستقیم مردم انتخاب شد.
مجلس شورای اسلامی از دیدگاه امام (ره) همواره از موقعیتی حساس برخوردار بوده چرا که برای تحقق آن، خون‌های ارزشمندی هدیه شده بود. بدین جهت امام (ره) آن را حاصل خون جمعیتی که وفادار به اسلام بودند، می‌دانست. مجلس از منظر امام (ره) مکانی است فراهم آمده از الله اکبرهای و «عصاره‌ای است از زحمت‌های طاقت فرسای ملت مسلمان» بنابراین، باید آن را بالا‌ترین مقام کشور برشمرد. چرا که اکثریت قاطع مسائل کشور، بی‌واسطه یا با واسطه به آن وابسته است، و بدین جهت، خطاب به نمایندگان مجلس می‌فرمود:   «شما نمایندگان محترم می‌توانید با یک رای خود، خدمت ارزشمندی به خدا وخلق نمائید و بالعکس می‌توانید یک خطر بزرگ را از کشور و اسلام رفع کنید و بالعکس» (صحیفه نور. ج۱۹ ص ۱۴)
علاوه بر اموری که برشمردیم مجلس رقم زننده سرنوشت سیاسی، اقتصادی اجتماعی، فرهنگی کشور است. و از طرفی دیگر، ناظری ملی، بر نحوه  عملکرد قوه  مجریه، بنابراین، به سادگی می‌توان، به اهمیت آن در نظام سیاسی اجتماعی کشورمان پی برد و دریافت که چرا آن پیر روشن ضمیر مجلس را در راس امور کشوری می‌دانست. و در مورد آن می‌فرمود:
 «مجلسی جوشیده از این ملت انقلابی نیز یک مجلس عادی نیست. بلکه یک پدیده  خاص به فرد با ویژگی‌های خاص است. قهراً مسئولیت‌هایی که چنین مجلسی دارد. بسیار بزرگ است. مسئولیت مقابله با سیاست بازی‌های غرب و جناح سرمایه داری آن و دیکتاتوری شرق و قطب کمونیستی آن»  (صحیفه نور ج۱۷ ص۹۱)
پس از رحلت امام خلف صالح ایشان آیت الله العظمی خامنه‌ای نیز همین جایگاه را برای مجالس قائل هستند و در باره آن می‌فرمایند:  «مجلس شورای اسلامی، حساسترین بعدی است که نظام اسلامی ایران از آن به سمت هدف‌های خود عبور می‌کند.»
امام (ره) که خود از نزدیک با مسائل سیاسی قبل از انقلاب درگیر بود. درباره شناخت خود از قوه مقننه و تفاوت مجلس شورای اسلامی با مجالس دیگر می‌فرماید:
 «من خیلی از مجالس را به یاد دارم و در بعضی از مجالس هم رفتم به عنوان تماشاچی»  (صحیفه نور ج۱۳ ص۵)
بنابراین، اهمیت و قداست مجلس در جمهوری اسلامی ایران بر کسی پوشیده نیست، چرا که تفاوت مجلس شورای اسلامی ایران با مجالس دنیا و حتی مجالس گذشته ایران تفاوت‌های بنیادین است.  حال که چنین موضوع مهمی را در پیش رو داریم و در آستانه مشارکت مردم برای انتخابات نمایندگان این مکان حساس هستیم. آیا می‌توانیم به سادگی از کنار آن بگذریم؟
آیا به نتایج حضور خود از جهات مختلف سیاسی و اخلاقی در این مقطع حساس اندیشیده‌ایم؟ آیا برای شکل گیری مجلسی مردمی که مدافع حقوق مردم باشد نباید حساس بود؟ آیا آن مجلسی که توقع داریم بر اساس مطالبات و خواسته  مردم و مصالح نظام اسلامی تصمیم گیری و تصمیم سازی کند چگونه شکل می‌گیرد؟ و نمایندگان آن دارای چه ویژگی و شرایطی باید باشند؟ آن مجلسی که به فرموده امام (ره) بر خواسته از الله اکبر مردم است چه نمایندگانی باید داشته باشد.
تا به معنای واقعی کلمه اصول گرا باشند پشت پرده و اتاق فکر او را چه جریان و گروهی باید شکل دهد و شکل می‌دهد این‌ها و ده‌ها سئوال دیگر را در ادامه این مقاله خواهید خواند.
*دبیر حزب موتلفه اسلامی استان خراسان جنوبی

https://shoma-weekly.ir/mZPdXV