سیدمهدی جولایی
رَبِّ أَدْخِلْنِی مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِی مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِی مِنْ لَدُنْکَ سُلْطَانًا نَصِیرًا
«پروردگارا! مرا (در هر کار) با صداقت وارد کن، و با صداقت خارج ساز و از سوی خود، حجتی یاری کننده برایم قرار ده»
نوشتار حاضر برپایه مطلع سخنرانیهای دبیرکل فقید حزب موتلفه اسلامی مرحوم مهندس حبیبی آغاز گردید تا هم یاد و خاطرهای از این انسان متقی که هماره میکوشید برصراط خلف صالح خویش مرحوم استاد عسگراولادی(ره) و در هماهنگی با آهنگ ولایت گام بردارد باشد و هم مسیری هدایتگر برای ما که میراثدار آن بزرگان سفر کردهایم.
ارزشها و هنجارها از عناصر اصلی و ضروری در هر اجتماعی هستند که طی فرایند جامعهپذیری در کنشهای اجتماعی آن جامعه جاری و ساری میشوند. هنجارهای اجتماعی به شیوه مشترک تفکر، احساس و عمل اجتماعی میانجامد که مبنای اساسی در شکلگیری نظم و وفاق اجتماعی است. بسیاری از اندیشمندان اجتماعی بقاء، رشد و تعالی جامعه را بر پایه وفاق و انسجام ارزشی و هنجاری استوار میدانند و فروکاست آن را مسبب شکاف در جامعه عنوان میکنند. طبیعی است که تشدید این شکاف در هر جامعهای سبب بسیج نیروهای سیاسی و گروههای اجتماعی در مقابل یکدیگر میگردد.
پرواضح است که در هر جامعهای مجموعهای از تفاوتها و ترجیحات در مسائل مختلف از نگرشها گرفته تا سلیقهها و... جاری میباشد، اما فقدان توافق بر حداقلی از ارزشها و هنجارها همچون سم مهلکی میباشد که نتیجهای جز هرج و مرج و ازهمگسیختگی اجتماعی در بر ندارد. جامعهای زنده و پویا است که وفاق و انسجام نمادین هرروز در آن فزونی یابد تا در سایه آن افراد هم از آزادی عمل برخوردار بوده و هم هماهنگی آنها با یکدیگر مبنای نظمی اجتماعی را پایهریزی نمایند.
آنچنان که از نظر مفسرین در مورد آیه صدرالاشاره بر میآید صدق، بهترین وصف و حالت یک کار و یک شخص در آغاز و انجام آن است. چه بسا کارهایى که آغاز غیر صادقانه دارد و با قصد ریا، سمعه، فریب، برترىجویى و مانند آن شروع مىشود، یا آغازى صادقانه دارد، ولى پایانى آمیخته به غرور، عُجب، منّت، حبط و سوءعاقب پیدا مىکند و برکات آن محو مىشود. رمز شکست بسیارى از حرکتها، نبود صداقت در آنها و قطع امداد الهى از آن است. نتیجه صداقت نیز آن است که انسان به جایى مىرسد که از صدیقین مىشود، پس هرچه مىگوید عمل مىکند و هرچه را عمل مىکند، مىگوید. در این مرحله ویژگی ممتازی مییابد که قلب و زبان و عملش یکى مىشود.
از این رو هنجار صداقت و راستگویی هنجاری کلیدی در حوزه فرهنگ است و نظام تعاملات فرهنگی جامعه با تاکید بر این هنجار دوام مییابد. در جامعه ما دقت و توجه به این ارزشها و هنجارهای غنی اسلامی و اجتماعی است که انسجام و وفاق اجتماعی را بگونهای تعالی میبخشد که ما نیز همچون مرحوم حبیبی که رهبری معظم در پیام خویش برای درگذشت ایشان، او را از فعالان صدیق عرصههای سیاسی و اجتماعی نامیدند، در ادامه کلامشان دستهای خود را بلند و دلهایمان را به سوی معبود عرضه کنیم که: اَللّهُمَّ اِنّا نَرْغَبُ اِلَیْکَ فى دَوْلَهٍ کَریمَهٍ، تُعِزُّ بِهَا الاِْسْلامَ وَاَهْلَهُ، وَتُذِلُّ بِهَا النِّفاقَ وَاَهْلَهُ، وَتَجْعَلُنا فیها مِنَ الدُّعاهِ اِلى طاعَتِکَ ، وَالْقادَهِ اِلى سَبیلِکَ ، وَتَرْزُقُنا بِها کَرامَهَ الدُّنْیا وَالاْخِرَهِ.