نگاه

بحران‌های پایان ناپذیر در آمریکا

حنیف غفاری - انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در حالی برگزار شده است که با وجود گذشت بیش از یک هفته ، هنوز نتایج آن رسما و به صورت کامل منتشر نشده است! مطابق نتایج اعلام شده ، که به قول رسانه هایی مانند سی ان ان، فاکس نیوز و ...نهایی شده است، بایدن موفق به پیروزی بر ترامپ شده و رئیس جمهور فعلی مستقر در کاخ سفید راشکست داده است! اکنون بایدن خود را پیروز نهایی انتخابات می داند و در مقابل، ترامپ برای تغییر نتیجه انتخابات تلاش می کند. دونالد اعلام کرده است  که تیم کارزار انتخاباتی او هفته آینده پاسخشان را در ارتباط با «تقلب گسترده و اشتباهات فاحش» در جریان انتخابات در روز سوم نوامبر، دریافت خواهند کرد و بر این اساس نامزد جمهوریخواهان گفت که «نشانه های پیروزی بسیار نزدیک است.»
وی که ماه‌ها تلاش کرده تا نتایج انتخابات را با «اتهامات اثبات نشده تقلب» تضعیف کند، شنبه گذشته متعهد شد که با یک استراتژی قانونی پیش خواهد رفت و امیدوار است نتایج انتخابات در برخی از ایالت‌ها را لغو کند.تا امروز تنها معدودی از سیاستمداران جمهوریخواه که اغلب اعضای این حزب در کنگره هستند، تا حد زیادی از استراتژی او حمایت کرده‌ و اغلب آنها سکوت اختیار کرده‌اند.با این حال برخی از جمهوریخواهان مانند تد کروز و لیندسی گراهام از ادعای ترامپ مبنی بر وقوع تقلب در انتخابات حمایت کرده اند. 
دونالد ترامپ در پیامی آشکار  در صفحه توییتر خود نوشت: «واقعیت ساده این است که این انتخابات هنوز به پایان نرسیده است. جو بایدن به عنوان برنده هیچ ایالتی تأیید نشده است، چه رسد به برخی از ایالات که بسیار مورد مناقشه است و یا ایالاتی که مبارزات انتخاباتی ما دارای چالش‌های قانونی معتبر و قانونی است؛ ایالت‌هایی که می‌تواند پیروز نهایی را تعیین کند.»
گره سیاسی در کنگره 
اگرچه افکار عمومی آمریکا و تحلیلگران بین المللی، اکنون بر روی انتخابات ریاست جمهوری این کشور و ادعاهای ترامپ در خصوص تقلب در انتخابات متمرکز هستند اما در انتخابات کنگره( مجلس نمایندگان و سنا) نیز معادلات به گونه ای بی سابقه گره خورده است! بر این اساس، اکثریت نسبی دموکراتها در مجلس نمایندگان و اکثریت نسبی جمهوریخواهان در سنا به شدت شکننده است. همین مسئله ممکن است آمریکا را در صورت مشخص شدن نهایی رئیس جمهور این کشور تا ماه ژانویه، بار دیگر در بن بست قرار دهد. ترکیب نزدیک نمایندگان و سناتورهای دموکراتها و جمهوریخواهان در کنگره ، به معنای آن است که بسیاری از تصمیم گیری های مهم در حوزه اقتصادی( خصوصا موضوع بودجه )، سیاست خارجی و اجتماعی برای رئیس جمهور مستقر در آمریکا غیر قابل پیش بینی باقی خواهد ماند. 
نمایندگان حزب دموکرات، عملکرد ضعیفی در انتخابات مجلس نمایندگان داشته اند.به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، حزب دموکرات در انتخابات سوم نوامبر کنگره، کرسی‌های بسیاری را در مجلس نمایندگان به جمهوری‌خواهان واگذار کرد و از میزان اکثریت آن‌ها کاسته شده است.  به گزارش آسوشیتدپرس، دموکرات‌ها تاکنون با کسب ۲۱۸ کرسی به اکثریت در مجلس نمایندگان آمریکا رسیده‌اند، اما نسبت به انتخابات گذشته، عملکرد ضعیف‌تری از خودشان به نمایش گذاشته‌اند. جمهوری‌خواهان هم تاکنون به ۲۰۱ کرسی دست یافته‌اند.به نظر می رسد در کرسی های باقیمانده نیز جمهوریخواهان بتوانند به 4 کرسی دیگر دست پیدا کنند.در این صورت دموکراتها قادر به کسب 230 کرسی و جمهوریخواهان موفق به کسب 205 کرسی خواهند شد. در کنگره قبلی، کنترل مجلس نمایندگان آمریکا با تعداد نمایندگان بیشتری در اختیار دموکرات‌ها بود. بخشی از کرسی‌هایی که به تازگی در کنترل جمهوری‌خواهان قرار گرفته است، در سال ۲۰۱۶ هم در اختیار آن‌ها بود.
وضعیت سنا در ابهام 
این گره کور، در مجلس سنا نیز قابل مشاهده است. اگرچه دموکراتها توانستند در انتخابات سنا اختلاف آرای خود با جمهوریخواهان را کاهش دهند، اما نتوانستند اکثریت نسبی سنا را به دست بیاورند. مجلس سنا به لحاظ جایگاه تصمیم سازی، از مجلس نمایندگان با اهمیت تر است. رقابت در سنا همچنان ۴۸ به ۴۸ باقی مانده است. ۴۸ کرسی دموکرات‌ها شامل دو نیروی مستقل می‌شود. از مجموع ۳۵ کرسی از ۱۰۰ کرسی این مجلس که در انتخابات سوم نوامبر ۲۰۲۰ به رای گذاشته شد، فقط تکلیف ۳۱ کرسی روشن شده است.در ایالت جورجیا، تکلیف دو کرسی انتخاباتی هنوز مشخص نیست و قرار است در ماه ژانویه( دی ماه ) رقابت دوباره ای بر سر آنها صورت گیرد. از سوی دیگر، هنوز مشخص نیست چه کسی رئیس جمهور آمریکا می باشد زیرا در صورت ایجاد بن بست در سنا، معاون رئیس جمهور آمریکا می تواند در کسوت و جایگاه یک سناتور دارای حق رای باشد. 
نکته مهم تر، به غیر قابل پیش بینی بودن رفتار برخی سناتورها باز می گردد. امکان دارد برخی سناتورهای دموکرات در حوزه سیاست خارجی، از تصمیمات بایدن و کاخ سفید پیروی نکرده و آنها را به چالش بکشند. در سال 2015 میلادی و در جریان بررسی برجام در سنای آمریکا، 4 سناتور دموکرات  مانند باب منندز و چاک شومر با آن مخالفت کردند. این در حالی بود که در میان جمهوریخواهان، همه سناتورهای وابسته به این حزب مخالفت مطلق خود را با این توافق اعلام کردند. در دوران ریاست جمهوری جرج واکر بوش و در رای گیری سنا در خصوص جنگ عراق نیز 29 سناتور دموکرات با جمهوریخواه همراه شدند که هیلاری کلینتون و جو بایدن نیز در لیست آنها قرار داشتند! 
از همان ابتدا مشخص بود که به دلیل تبلور نفرت و خشونت در داخل آمریکا،خروجی انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر یک "آمریکای آرام" نخواهد بود! بهتر است صریح تر بگوییم: آمریکای سال 2021، آمریکایی خواهد بود که در آن طرفداران نامزد شکست خورده انتخابات ( اعم از ترامپ یا بایدن) در نهایت زیر بار پیروزی جریان رقیب نخواهند رفت. حتی اگر درا ین خصوص پذیرشی اولیه صورت گیرد، این موضوع مقطعی و بسیار کوتاه مدت خواهد بود. ضمن آنکه عمیق تر شدن شکافهای اجتماعی- امنیتی در آمریکا طی دهه های اخیر( که نقطه اوج آن را در بین سالهای 2016 تا 2020 مشاهده کردیم )، این ناآرامی ها و بحرانها را تسریع خواهد کرد.
بایدن و مسئله برجام 
"آموس هاچسن" مشاور سابق جو بایدن و از مقامات سابق وزارت خارجه در دولت اوباما، در گفت وگو  با  کانال ۱۲تلویزیون رژیم صهیونیستی  تاکید کرد :«من معتقدم بایدن در ماه های نخست ریاست جمهوری به صورت کامل به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بازخواهد گشت؛ این به معنی لغو تحریم های آمریکا در ازای تعلیق برخی از برنامه های هسته ای توسعه یافته ایران در ۳ سال گذشته است.البته  بایدن هم زمان می خواهدبرخی تغییرات در برجام ازجمله در بازه زمانی انقضای این توافق بین المللی، صورت دهد.»
صورت بندی اظهارات مشاور سابق بایدن و تجمیع آن با مواضع دموکرات هایی  مانند «ایلان گلدنبرگ»، «جک سالیوان»، «ویلیام برنز»،«ریچارد نفیو» و دیگر افراد شاخص در حوزه سیاست خارجی آمریکا به وضوح نشان می دهد که دموکرات ها «بازگشت مشروط به برجام» را در دستور کار خود قرار داده اند! به عبارت بهتر، دولت بایدن (در صورت استقرار بی دردسر در کاخ سفید) سعی دارد در ازای «اعلام بازگشت کلی به برجام» امتیازات جدیدی را از ایران طلب کند که شاخص ترین آن ها، «دائمی کردن محدودیت های هسته ای ایران» است. تحقق این خواسته غیرقابل قبول، مستلزم حذف بند «غروب آفتاب» در توافق هسته ای با ایران است. بر این اساس، محدودیت هایی که وفق برجام از سوی کشورمان پذیرفته شده و قرار است در سال ۲۰۲۵ میلادی بخش گسترده ای از آن ها پایان یابد، جنبه ای دائمی پیداکرده  و دیگر مقید به زمانی خاص نمی باشد! 
پس ازآن، دموکرات ها درصدد آن خواهند بود تا در عین اعلام بازگشت به برجام، از تعلیق عملی تحریم های یکجانبه ایالات متحده علیه کشورمان اجتناب کنند. در این میان، ترامپ از قبل بخشی از بازی بایدن را تکمیل کرده است! دولت بایدن قطعا ادعا خواهد کرد که بخشی از تحریم های یک جانبه آمریکا که قرار بود مطابق سند توافق هسته ای تعلیق شوند، در ذیل بندهایی مانند «مبارزه با تروریسم» و توسط سنای آمریکا به تصویب رسیده و تعلیق دوباره آن ها مستلزم زمان خواهد بود! 
فراتر از آن، وزارتخانه های خزانه داری و امور خارجه دولت دموکرات آمریکا به  شرکت ها و کمپانی های تجاری و اعتباری در جهان هشدار خواهند داد که علی رغم تعلیق تحریم های آمریکا، باید مراقب تبعات سرمایه گذاری بلندمدت، میان مدت و حتی کوتاه مدت خود در ایران باشند. اثر عملیاتی این رویکرد، همان اجتناب بسیاری از شرکت ها در معامله با کشورمان است، با این تفاوت که در دوران ریاست جمهوری ترامپ ، شرکت های خارجی بابت مراوده با ایران مشمول جریمه و تحریم می شدند و این بار در ظاهر چنین چیزی در کار نیست! 
بایدن و دموکرات ها به مانند ترامپ به دنبال تحدید توان موشکی، منطقه ای و هسته ای کشورمان هستند.آن ها قصد دارند در این خصوص ، مذاکراتی موازی و هم زمان با یکدیگر را با ایران صورت داده و درنهایت از استراتژی «مهار حداکثری ایران» به صورت رسمی پرده برداری کنند.نخستین گام در مواجهه با این بازی هدفمند و از پیش تعیین شده دموکرات ها، آگاهی نسبت به مختصات بازی بایدن و همراهانش در مواجهه با کشورمان خواهد بود.
وحشت کشورهای عربی از شکست ترامپ 
وحشت کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین از شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نقطه اوج خود رسیده است. افرادی مانند بن سلمان و بن زاید به گونه ای مشخص، سرنوشت سیاسی خود را به ترامپ و ابقای وی در کاخ سفید گره زده اند. در این میان، امارات متحده عربی نخستین کشوری بود که با آرمانهای فلسطین رسما خیانت کرد و خبر از عادی سازی روابط خود با رژیم اشغالگر قدس دارد. کشورهای بحرین  و سودان نیز در این مسیر با ابوظبی همراه شدند. نکته مهم تر اینکه سعودیها که خود بانی اصلی این پروژه خیانتکارانه بوده اند، قرار بود پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و انتخاب دوباره ترامپ، رسما عادی سازی روابط خود با رژیم اشغالگر قدس را اعلام کنند. اما به نظر می رسد محاسبات بن سلمان کمی بر هم ریخته است!
موضوع دیگر اینکه با وجود اعلام غیر رسمی و غیر نهایی شکست ترامپ در انتخابات آمریکا، دولت این کشور به زمینه سازی برای ایجاد بحران در منطقه خلیج فارس ادامه می دهد. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا اخیرا  به کنگره ایالات متحده آمریکا اطلاع داد که دولت این کشور قراردادی را برای فروش ۲۳ میلیارد دلار تسلیحات پیشرفته به امارات متحده عربی به تصویب رسانده است.
چنانچه شبکه دویچه وله اعلام کرده است، این قرارداد شامل حداکثر ۵۰ فروند هواپیمای جنگنده اف‌۳۵ به ارزش ده میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار است. در این قرارداد هم‌چنین فروش مهماتی به ارزش ده میلیارد دلار و ۱۸ فروند پهپاد به ارزش تقریبا سه میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.پمپئو به نمایندگان کنگره گفت که امارات متحده عربی مدت‌هاست که "شریک امنیتی" مهم ایالات متحده به شمار می‌رود. به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، توافق "تاریخی" دولت‌های خلیج فارس برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل، فرصتی منحصر به فرد برای "تغییر مثبات چشم‌انداز راهبردی منطقه" را فراهم آورده است.
اشاره پمپئو به توافق امارات و بحرین برای عادی‌سازی مناسبات خود با اسرائیل در ماه اوت گذشته است که با میانجی‌گری دولت آمریکا به دست آمد. عادی‌سازی مناسبات اعراب با اسرائیل شامل کشور سودان نیز می‌شود.تل آویو  پیش از این با فروش جنگنده‌های پیشرفته اف‌۳۵ به امارات به شدت مخالت می‌کرد، زیرا نگران برهم خوردن موازنه قوا در منطقه به زیان خود بود. اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی  اخیراً اظهار داشت که دولت وی هیچ اعتراضی به قرارداد جدید تسلیحاتی ایالات متحده با امارات ندارد.دولت آمریکا در پایان ماه اکتبر کنگره را از قصد خود برای فروش جنگنده‌های رادارگریز اف۳۵ به امارات مطلع کرده بود. دموکرات‌ها که اکثریت را در مجلس نمایندگان در اختیار دارند، نسبت به قرارداد فروش تسلیحات پیشرفته به امارات مردد هستند.
بدون شک حکام خیانکار و جنایتکار عرب، که دستان آنها به خون هزاران انسان بیگناه در منطقه آمیخته است، در نهایت محکوم به شکست و فنا هستند. حکام امارات متحده عربی، عربستان سعودی و بحرین نگران هستند تا دولت دموکرات آمریکا، با افرادی غیر از آنها در عرصه سیاسی ریاض، منامه و ابوظبی وارد معامله شود. اگرچه حزب دموکرات نیز به مانند حزب جمهوریخواه حامی جنایات این رژیم های سفاک در منطقه می باشد، اما ممکن است مهره های دیگری را برای این بازی در نظر بگیرند!در هر حال، عاقبت دل بستن به واشنگتن و بازی در زمین هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در این کشور، عاقبتی جز شکست و ناکامی نخواهد داشت. 
مراقب توطئه های بایدن در عراق باشیم 
جو بایدن اکنون خود را در چند قدمی ورود به کاخ سفید می بیند. بر اساس اطلاعات موجود، او ا اکنون کمیته ای را جهت تنظیم اولویتهای سیاست خارجی ایالات متحده تشکیل داده و از آنها خواسته است تا طرح اجرایی خود  ( با نگاه بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت) را در قبال پرونده های حساس و با اهمیت در مناطق مختلف دنیا ارائه دهند. یکی از این موارد، مربوط به بازتعریف موقعیت واشنگتن در عراق می باشد. واقعیت امر این است که حضور بایدن در راس معادلات سیاسی و امنیتی آمریکا، نه تنها خبر خوبی برای منطقه غرب آسیا محسوب نمی شود، بلکه مقدمه ای برای حرکت به سوی "بحران های عمیق تر" در منطقه محسوب می شود. 
کلید واژه  بحرانسازی دولت احتمالی بایدن در منطقه غرب آسیا را باید "عراق" دانست! موضوع عراق همواره به عنوان  یک پرونده دائمی بر روی میز رئیس‌جمهور جدید آمریکا  بوده است. بوش پسر و اوباما گرفته تا ترامپ و بایدن جملگی بر روی نفوذ بلند مدت واشنگتن و تاراج منابع و استفاده از ظرفیتهای ژئو پلیتیکی و ژئو استراتژیک موجود در این کشور تاکید داشته ، دارند و خواهند داشت! با این حال، نگاه بایدن نسبت به دیگر روسای جمهور آمریکا ( در قبال عراق) به مراتب نسبت به دیگران خطرناک تر است! 
نباید فراموش کرد که بایدن وضع کننده تئوری "تجزیه عراق" است.او زمانی که سناتور ایالت دلاویر در کنگره بود،  در سال ۲۰۰۶ پیشنهاد تقسیم عراق به سه منطقه نیمه خودمختار شیعی، سنی و کُردی را ارائه کرد.او این پیشنهاد خود را به طرحی جامع تبدیل کرد و در اختیاردولت جرج واکر بوش قرار داد. از آن زمان تا کنون، حتی در دوران ریاست جمهوری ترامپ، طرح بایدن به مبنای تحلیل، عمل، ارزیابی و محاسبه تحرکات و عملکرد واشنگتن در عراق تبدیل شود. 


https://shoma-weekly.ir/OaZxw1