سید مصطفی میرسلیم- اهمیت ریاست جمهوری و مراسم تنفیذ و تحلیف و اخذ رأی اعتماد برای دولت او نباید ما را از وظیفه بسیار حساسی که به عهده شورای اسلامی شهر تهران است غافل سازد و آن انتخاب شهردار و نظارت بر عملکرد او است. با عنایت به تجربیات ده سال گذشته، مناسب است برخی شرایط که در هنگام انتخاب مدیر شایسته از میان نامزدهای شهرداری باید بجدّ در مد نظر قرار گیرد، یادآوری شود:
شهردار باید خود را وقف تهران کند؛ این کلانشهر آنقدر مسائل و مشکلات بغرنج دارد که رسیدگی به آنها نباید تحت شعاع هیچ نیت دیگری قرارگیرد. اگر نامزدی خواست از امکانات تهران برای کسب خوشنامی و شهرت استفاده کند و هر فعالیتی را در تهران انجام داد ابزار خودنمایی قراردهد تا آن را مثلاً پله ریاست جمهوری کند، در واقع به تهران و ساکنانش جفا کرده است، زیرا منافع و مصالح شهروندان را برای کسب منزلت خود و به نیت کسب آرایشان خرج نموده است و این تبعاً مفاسدی را بهوجود می آورد.
شهردار تهران باید عمیقاً آشنا با قابلیتها و ظرفیتهای زیستی تهران باشد. دشت تهران که در کوهپایه البرز واقع شده است دارای فضائی نیمه بسته و منابع آبی محدود است . این قبیل محدودیتهاست که مشخص می کند به لحاظ آمایش سرزمین، گنجایش جمعیتی و گستره جغرافیائی و ارتفاع ساخت و سازها در تهران چقدر باشد و بر مبنای راهبردهای وابسته بدان، طرح جامع تهران تدوین و پیشنهاد شود و نه ملاکهایی که در رده دوم اهمیت قرار می گیرد. همین گسترش بیرویه تهران است که نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی را اخیراً واداشته است که طرح انتقال مرکز سیاسی و اداری را از تهران در صحن مجلس ارائه دهند.
شهردار تهران نباید از حربه فروش تراکم برای کسب درآمد استفاده کند؛ همین ابزار ناشایست است که منجر به گسترش بی قواره تهران بهویژه از نظر ارتفاع شده است و نمونه هایی از آثار صدور مجوز برای ساخت برجها و برجکها در تمام پهنه تهران ، بهویژه در کوهپایه که امروز مشاهده میشود، نتایج این نوع صدور مجوز بسیار وخیم است.
افزایش مشکلات و مفاسد اقتصادی ناشی از واگذاری مجوز تراکم سیار؛ افزایش عمومی مجوز تراکم به اندازه دو طبقه به ارتفاع ساخت و سازهای جدید به اتکا مصوبه نادرست قبلی دیگر و در نتیجه کاهش سرعت جریان هوای بسیار ضعیفی که در اغلب ایام سال در تهران از غرب به شرق وجود دارد و تنها راه تهویه عادی شهر محسوب میشود، ازدحام در مناطقی که عرض خیابانها و کوچه ها در آن مناطق کم است (مانند الهیه) ولی اجازه تبدیل باغ و خشکاندن فضای سبز برای برپایی ساختمانهای بلند مرتبه داده شده است.
وارد آمدن خسارتهای جبران ناپذیر به محیط زیست بهویژه در مناطق هممرز کوهپایه با تراشیدن کوه و بهخصوص در مخاطره قراردادن ساکنان آن مناطق که روی خط گسل زلزله قرار گرفته اند.
نادیده انگاشتن حقوق همسایگی و شهروندی در فرآیند فروش تراکم و صدور پروانه ساخت با ایجاد مزاحمتهای موقت در هنگام دائر کردن کارگاهها با تجاوز به حریم پیادهروها و حتی خیابانهای همجوار و نیز مزاحمتهای دائمی بعدی با نادیده گرفتن ظرفیت و امکان جابجائی ایمن در خیابانها و کوچه های همجوار آن ساختمانهای بلندمرتبه که نمونه بارز آن را در ولنجک می توان مشاهده کرد.
فدا شدن طرح ساماندهی کوهپایه با منتفی کردن یکجانبه حریم ارتفاع 1800 متر و سیاستهای وابسته به آن.
تشدید مشکلات فرهنگی و معضلات اجتماعی و افزایش خلافها و تعدیهای گوناگون در مناطقی که براثر این افزایش تراکم مواجه با ازدحام دائمی یا ازدحامهای موقت در ساعاتی از شبانه روز می شوند و عدم امکان نظارت مناسب نیروی انتظامی بر آن مناطق.
شهردار تهران در ساماندهی عبور و مرور شهری باید اصالت را به مختصات زندگی انسانها قراردهد و نه تسهیل رفت و آمد خودروها با ایجاد پلها و نقبهایی که تقریباً بلافاصله پس از افتتاح ، در ساعات اوج رفت و آمد ، از خودروها انباشته و مسدود می شود. سیاست مصوب اولویت را به ترابری عمومی می دهد بهویژه راه آهن شهری که گسترش آن ، فضای سطح شهر را تغییر نمی دهد و اشغال نمی کند و از امکانات محدود زندگی عادی مردم در کلانشهر تهران نمی کاهد.
شهردار تهران نباید مقررات را به نفع منویات خود تغییر دهد بهویژه با استفاده از سمتی که به عنوان رئیس کمیسیون ماده پنج برای تبدیل کاربری ها دارد، یا با استفاده نادرست و فرصتطلبانه از موقعیت تصویب طرح جامع تهران، در شورای عالی مسکن و شهرسازی و با بی اعتنایی به ضرورت ساماندهی کوهپایه و منتفی کردن حریم 1800 متر، بر مبنای فرآیند تطبیق غیرکارشناسانه و قابل انتقاد.
شهردار نباید به خود اجازه دهد که با تبلیغات ظاهراً فرهنگی ، ملاکهای اخلاقی را برای خودنمایی مصادره کند در حالی که تأثیرگذاری آن اقدامات فرهنگی و توصیه های اخلاقی موقعی است که مقدمات اجرائی متناسب با آنها در مناطق شهری فراهم شده باشد. در ازدحام ناشی از بیتوجهی به حقوق همسایگی و شهروندی، الصاق آگهی های خیابانی و دیواری برای اشاعه توصیه های اخلاقی جز بی اثر کردن آن توصیه ها چه نتیجه ای دارد؟
شهردار تهران نباید بگذارد به نام او از مقدسات دینی سوءاستفاده شود. چاپ و نشر قرآن کریم بسیار کار پسندیدهای است اما چاپ عکس شهردار در پشت جلد آن چه معنایی دارد جز استفاده ابزاری از مقدسات؟ در همین امتداد، خاصه خرجی برای شخصیتهای معنوی و وامدار کردن مسئولان و افراد بانفوذ، رویه ای است که در آینده باید حتماً از آن پرهیز شود.
بر مبنای نکاتی که اجمالاً مطرح شد معلوم می شود که شورای محترم شهر کار نظارتی دقیق و کارشناسانه ای دارد که از ابعاد فنی و راهبردی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی برخوردار است و برای درست ایفا کردن آن، ناگزیر است موجبات استقلال رأی خود را پاسداری کند .
بهعلاوه شایسته است در انتخاب شهردار واجد صلاحیت به گرایش مردم هوشمند و تیزبین تهران و اعتماد کمی که در انتخابات اخیر به برخی از شخصیتها ، علیرغم تبلیغات گسترده و پرهزینه و با بوق و کرنای آنها ابراز داشتهاند، توجه شود.