نگاه

آیا بلوای انحرافیون در راه است؟

مقام معظم رهبری در بیانات اخیر خود بار دیگر بر ضرورت قانون مداری تاکید کردند و نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نیز باید بدانند بایستی بر محور قانون حرکت کرده و هر گونه حرکت غیر قانونی در کشور محکوم است.
مصطفی حسینی- ثبت نام نامزد های انتخابات ریاست جمهوری که به پایان رسید  مرحله حساس تایید صلاحیت ها توسط شورای نگهبان شروع می شود تا با بررسی دقیق صلاحیت نامزد های انتخابات ریاست جمهوری افراد واجد شرایط برای این مسئولیت را مشخص کند.
شورای نگهبان از یک سو باید با بررسی دقیق و طبق قانون صلاحیت ها را مورد برسی قرار دهد و از سوی دیگ رنیز مراقب باشد افراد فاسد و نا صالح وارد نشوند.
آنچه در پی پنج روز ثبت نام در وزارت کشور رخ داد از زوایای مختلفی قابل بحث و بررسی است و تحلیل های مختلفی درباره آنچه اتفاق افتاد از حضور هاشمی تا حضور مشایی و احمدی نژاد و برنامه های این نامزدها برای انتخابات می توان تحلیل های گوناگونی داشت اما یکی از نکات جالب در این دوره این بود که اولا تعداد ثبت نام کنندگان ۶۸۶ نفر است که برخی از آنها تحصیلات شان زیر دیپلم است که قاعدتا در همان روزهای نخست برررسی صلاحیت ها رد خواهند شد.
چگونه است که برخی به خود اجازه می دهند با مدرک زیر دیپلم در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کنند.
طبق قانون در انتخابات ریاست‌جمهوی، کسانی می‌توانند وارد عرصه رقابت‌ها شوند، که دارای صلاحیت برای تصدی پست رئیس‌جمهور باشند. این شرایط در قانون اساسی به صورت صریح و شفاف آمده است.
بر اساس آنچه در اصل ۱۱۵ قانون اساسی آمده است رئیس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایطی  همچون  ایرانی‌الاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوا، مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور انتخاب گردد.
بر این اساس در این دوره از انتخابات 38 نامزد از سیاسیون حضور پیدا کردند که از طیف ها و سلیقه های مختلف هستند اما در ساعات پایانی ثبت نام با حضور هاشمی رفسنجانی،مشایی و جلیلی آرایش سیاسی کشور دستخوش تغییراتی شد که نیاز به فرصتی در خصوص تحلیل شرایط فعلی است.
یکی از مسائل مهمی که در اصل 115 قانون اساسی آمده تشخیص رجال سیاسی و مذهبی است که تفسیر آن با شورای نگهبان است.
از میان این 38 نفر هر چند بسیاری به نفع قطب های انتخاباتی کنار کشیده و انصراف داده و می دهند اما برخی از نامزدها نیز صلاحیت حضور در جایگاه ریاست جمهوری را به دلیل نبودن رجال سیاسی و مذهبی تائید صلاحیت نشوند.
آنچه همگان بر آن تاکید دارند این است که مرجع تشخیص وجود این ویژگی‌ها در داوطلبان شورای نگهبان است. در واقع شورای نگهبان فصل‌الخطاب بوده و کسانی که خود را پایبند به قانون می‌دانند، باید تابع قانون بوده و پذیرای نظر شورای نگهبان در تأییدها و عدم تأییدها باشند. در این خصوص شورای نگهبان میزان است و کسی نمی‌تواند شورای نگهبان را برای گرفتن تأیید فردی تحت فشار قرار داده یا در مورد تأیید فردی دیگر مورد بازخواست قراردهد.
برخی از جریان های سیاسی در شرایط  فعلی می خواهند بر شورای نگهبان فشار وارد کرده تا نامزد مورد نظرشان تایید گردد و برخی نیز با آنکه انحرافشان از مبانی نظام مطرح می شود به دنبال آن هستند که پس از رد صلاحیت تنشی در کشور ایجاد کنند.
همین چندی پیش آقای شریف‌زاده که حامی تمام عیار مشایی است  در مصاحبه با روزنامه شرق مسائلی را مطرح کرد که بسیار قابل تامل است. وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر احتمال رد صلاحیت مشایی توسط شورای نگهبان می‌گوید: «هیچ دلیل برای رد صلاحیت مشایی نیست و زمانی که با این سوال مواجه می شود که واکنش دولت به رد‌صلاحیت احتمالی مشایی چیست با صراحت می گوید "مطالبه مردمی، من می‌گویم مطالبه حق مردم است. مردم اگر مطالبه کنند حقوقشان احقاق می‌شود"
این نوع سخن مطمئنا تمکین از نظر شورای نگهبان را نشان نمی دهد و حتی نشان از برنامه ریزی برای ایجاد تنشی در سطح کشور در آستانه حماسه سیاسی را دارد.
آیا نامزد خاص جریان انحرافی می خواهد فتنه ای را در انتخابات آینده و در مرحله تائید صلاحیت ها به پا کند؟ آیا بلوای سیاسی در این مرحله رخ می دهد؟
مقام معظم رهبری در بیانات اخیر خود بار دیگر بر ضرورت قانون مداری تاکید کردند و نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نیز باید بدانند بایستی بر محور قانون حرکت کرده و هر گونه حرکت غیر قانونی در کشور محکوم است.
باید منتظر ماند و دید چه کسانی به دنبال رد صلاحیت به دنبال بلوا و تنش هستند و چه کسانی رای شورای نگهبان را تمکین می کنند.
 

https://shoma-weekly.ir/Hm5sXs