ما انتخاباتی در پیش داریم، در این انتخابات هم این مسئله بسیار مهم است. دوباره در این انتخابات با اینکه هنوز مقدمات آن در حال آمادهسازی است، نوع القائاتی که دشمن میکند مورد توجه است و از اینرو انتخابات این دوره از اهمیت بسیاری برخوردار است.
جت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رییسی معاون اول قوه قضاییه و از اعضای مجلس خبرگان رهبری در گفت و گویی اختصاصی با هفته نامه شما ضمن بیان تحلیلی از فتنه 88 به بیان دیدگاه های خود درباره حماسه 9 دی و لزوم عبرت گیری از حوادث سال 88 برای انتخابات آینده پرداخت.
متن این گفت و گو را پیش رو دارید:
* در آستانه ۹ دی هستیم. اگر اجازه بفرمایید اولین سئوالمان را با ۹ دی شروع کنیم. از زاویههای مختلف به ۹ دی نگاه کردهاند، اما آنچه که قابل تأمل است، تذکری است که مقام معظم رهبری دادند که شعارهای عمیق مردم را بازشناسی کنید و در این باره دچار غفلت نشوید. کدامیک از این شعارها مورد نظر رهبری است؟
اگر برگردیم به آنچه که بعد از انتخابات اتفاق افتاد، یعنی فتنه بعد از انتخابات در سال 1388 و ابعاد آن فتنه بررسی شود، معلوم میشود آنچه که در این فتنه اتفاق افتاد، حقیقتاً توطئهای علیه انقلاب اسلامی و برای ایجاد تردید در دل مردم نسبت به انقلاب و ایجاد بیاعتمادی در مردم نسبت به مسئولین و دستاندرکاران، بهویژه دستاندرکاران در امر انتخابات بود؛ اگرچه آغاز این قضیه با موضوع و سوژه انتخابات بود، لکن انجام این فتنه با مسئله انتخابات نبود و دلیل هم این بود که دیدید در قضیه فتنه نوع شعارهایی که بعد مطرح شد، اهانتهایی که به ساحت مقدس حضرت امام ـرضواناللهتعالیعلیهـ شد و قبل از اینکه اهانت به عکس امام شود، به خط امام، راه امام و مشی امام اهانت شد. بعد شعارهای ملت بزرگ ایران تحریف شد و شعارهایی که دشمن به دنبال تحقق آن هست بر زبان جاری شد، «نه غزه، نه لبنان/ جانم فدای ایران» یکی از شعارهایی بود که جریان فتنه مطرح میکرد. بعد هم دست به ناامنی زدند. از آن طرف به مقدسات ملت بزرگ ایران توهین کردند و یکی دیگر از کارهایشان وحدتشکنی بود و سایر اقدامات که اگر بخواهیم آنها را لیست کنیم، طوماری میشود.
بسیاری از هنجارشکنیها در قضیه فتنه انجام شد که اوج آن عاشورا و اهانت به ساحت مقدس اباالفضلالعباس(ع) و عزاداری امامحسین (ع) بود. با اینکه در همه اقداماتی که دشمنان علیه ملت بزرگ ایران انجام دادند، ملت ما در مواقع مختلف از خودشان حساسیت نشان دادند، ولی وقتی اوجش را در عاشورا و اهانت به عاشورای حسینی (ع) میبینید، متوجه میشوید که مسئله از انتخابات شروع شد اما معلوم شد انتخابات یک بهانه برای دشمن است.
۹ دی حرکتی متمایز از تظاهراتهای قبلیمان بود و مثل قبل که صدا و سیما روز و خیابان خاصی را اعلام کند و تبلیغات مدتدار یک ماههای روی آن بکند، نبود. از طرف دیگر شعارهایی که مردم میدادند، خودجوش بود، عکسهایی که مردم در تظاهرات ۹ دی دستشان بود، عکسهای امام و رهبری بود. کسی سازمان نداده بود که این کار را بکنند، بلکه خود مردم فکر میکردند موضوع امروزشان ولایت است و اصلاً جریان فتنه برای شکستن خط ولایت در کشور و حمله کردن به عمود اصلی خیمه نظام، یعنی ولایت است.
در این روز مردم احساس کردند مسئله اصل انقلاب، نظام و اصل جریان ولایت در کار است، لذا بصیرت مردم که جلوهاش در ۹ دی است، به دلیل احساس خطری است که از جریان فتنه کردند و احساس کردند کاملاً اصل نظام و ولایت را هدف قرار داده است و همانطور که میبینید در ۹ دی مسئله انتخابات مطرح نیست. بلکه شعارها در دفاع از اصل نظام و طرفداری از ولایت و اصل اتصال این نظام به نظام عاشورایی ابیعبداللهالحسین (ع) مطرح میشود و دقیقاً دشمن و رد پاهایش که در داخل کشورند مورد حمله قرار میگیرند. این فتنه به خواست دشمن و به دست آنها برپا شده بود، منتهی جریانی که فتنه را در داخل برپا کرد، ابتدا شاید تصورش این نبود که دشمن در میانه راه از آن چنین استفادهای را بکند. رهبر معظم انقلاب در نمازجمعه بعد هشدار دادند و فرمودند: «دشمنان دندانها را تیز کردند و دنبال این هستند که از این لشکرکشیهای شما در خیابان که به خاطر انتخابات است، سوءاستفاده کنند و جای پایی برای خودشان درست و شروع به دشمنی کنند»، اما آنها به این هشدار مقام معظم رهبری توجه نکردند و اول با مطالبه انتخابات کار شروع شد، بعد دشمن در دشمنی خودش از موضوع انتخابات عبور کرد و اصل نظام را هدف قرار داد و میبینید که جریان فتنه در نوع اطلاعیهها و خواستههایشان مسئله انتخابات یکی از مسائلشان است و آنها شروع به مطرح کردن مسائل دیگر کردند و در حقیقت ماهیت واقعیشان را نشان دادند که مسئله انتخابات برای آنها یک موضوع است، ولی موضوعات دیگری هم هست که به اصل قضیه نظام و ولایت و قانون اساسی برمیگردد. مثلاً در قانون اساسی قضیه انتخابات نبود. اگر شما دنبال این هستید که در قانون اساسی اصلاحاتی صورت بگیرد یا فکر میکنید این کار باید انجام بشود، این کار به مطالبه انتخابات چه کار دارد؟ در انتخابات باید به دنبال مسئله انتخابات باشید و لذا به نظر میرسد که این نوع حدهای که یک حرکت خودجوش مردمی برخاسته از بصیرت و بینش سیاسی عمیق مردم است، در راستای حفظ انقلاب، نظام و ارزشهاست و شعارهای مردم برای ۹ دی شعارهایی مربوط به حفظ اصل نظام و ولایت بود و نقطهای که مردم هدف قرار داده بودند دشمن و جریان فتنهای بود که امروز جای پای دشمن در کشور شده است.
* همه شعارهایی که در راهپیمایی ۹ دی بود، مطلوب بود یا به نظر شما شعارهای انحرافی هم وجود داشت؟
تا آنجایی که من شاهد و در جریان بودم، آنچه که مردم احساس میکردند این بود که امروز، هدف دشمن است و دقیقاً بر همانها تأکید میکردند.
جریانی که نباید در این قضیه فراموش شود، جریان دشمن است. ما باید بدانیم دشمن واقعی ما امریکا، اسرائیل و بسیاری از دولتهای وابسته به امریکا و کشورهای اروپایی است، همینطور آنهایی که از روز اول انقلاب مترصد فرصتی هستند که با انقلاب دشمنی کنند؛ یک جریان هم جریان فتنه است که حال و روزشان مشخص است، کسانی که انتخابات را بهانه کردند و دنبال این بودند که به تعبیر مقام معظم رهبری انتقامشان را از نظام بگیرند. جریان یا خط دیگری هم هست که در جامعه یا با بیان یا با سکوتشان نوعی تردید را ایجاد کردند. جریان تردید، در اصل انتخابات تردید کردند و اگر بخواهید ریشهاش را پیدا کنید، مسئلهشان انتخابات نبود، منتخب بود و منتخب را قبول نداشتند. اشکالی هم نداشت که منتخب را قبول نداشتند، مگر در همه انتخاباتها منتخب مورد قبول همه هست؟ در ادوار دیگر ریاست جمهوری و همینطور در انتخابات مجلس کسی انتخاب میشود و کسانی هم قبولش ندارند. این ضربهای نمیزند که منتخب مورد قبول بخشی نباشد، اما نباید در انتخاب تردید کرد، چون جریان انتخابات در کشور ما سازوکاری است که سی بار در کشور تجربه شده است و یک بار نیست. این یک جریان اجرایی و یک جریان نظارتی است، هیئتهای اجرایی و نظارتی هستند، شکایت هست، رسیدگی هست، بعضاً ابطال هست و یک روند قانونمند دارد، چه قانون اساسی و چه قوانین موضوعه. به نظرم اشکالی که اتفاق افتاد، این جریان است که هم خودشان دچار تردید شدند و بعضیهایشان گفتند و بعضیها هم سکوت کردند، در صحبت با آنها بیشترین بحثشان سر منتخب بود، نه انتخاب و وقتی میخواستند اشکال بگیرند نسبت به منتخب بحث داشتند.
عرضم این است اشکالی که اتفاق افتاد این بود که باید منتخب را از انتخاب جدا میکردیم. روند انتخابات و کاری که دشمن میخواست انجام بدهد، این بود که قصد داشت اصل انتخابات را زیر سئوال ببرد. مقام معظم رهبری فرمودند: «جریان فتنه ظلم بزرگی کرد». چرا؟ چون اصل انتخابات را زیر سئوال برد. اصل انتخابات خط اعتماد مردم به مدیران و مسئولین کشور و دستاندرکاران انتخابات است.
قبلاً هم در این کشور انتخابات برگزار شده و راستها ـبه تعبیر تقسیمبندی عمومی - انتخابات را برگزار کردند و چپها از صندوق در آمدند. در انتخابات بعدی چپها انتخابات را برگزار کردند، اما منتخبین مردم چه در دولت و چه در مجلس و چه در شوراها خواست مجریان انتخابات نبودند و راستها از صندوق در آمدند. پیداست روند انتخابات ما طوری نیست که راجع به آن تردید کرد. من نمیگویم که ممکن نیست کسی در یک صندوق تخلف نکند، اصلاً نظار برای همین هستند، اما نمیتواند جریانات انتخابات را عوض کند.
اینها انتخابات را بهانه کردند و اصل جریان انتخابات را مورد سئوال قرار دادند که برمیگشت به اصل نظام و از طرفی ابتدای امر مسئله انتخابات مطرح بود و یکدفعه شعارها علیه رهبری و ولایت شد. از خواسته انتخابات شروع شد، اما شعارها مسئله رهبری را هدف قرار دادند و اینجا جایی بود که همه فریاد بزنند، همه کسانی که دلداده به انقلاب هستند، اعلام موضع کنند و بگویند ما اعلام موضع میکنیم چون دشمنان، ولایت را هدف قرار دادهاند. واقعاً حرف مردم این است و به نظر من آن زمان هم حرف مردم این بود و از جریان نخبگی کشور با تمام وجود این انتظار میرفت، چون نخبگان، روشنفکران و منورالفکران پیشتازان جامعهاند و در همه سطوح در دانشگاهها، حوزهها، سطح جامعه و سیاسیون حضور دارند و باید زودتر از دیگران اعلام موضع کنند، چون پیشقراولان جامعه هستند و میبینند که امروز دشمن دقیقاً مسئله را اول از انتخابات شروع کرد، بعد منتخب و بعد اصل نظام و ولایت را هدف قرار داد. وقتی به نوع حرفها و شعارها و تحلیلها و حتی رادیو و تلویزیونهای خارج توجه میکردید متوجه میشدید که بحث انتخابات مسئله بعدی یا مسئله چندم شده بود و مسئله اول شده بود اصل نظام و رهبری.
در افکار عمومی یا بعضی از مقالات و سخنها (صرفنظر از بحث اهانت و تهمت بگذریم که به هیچعنوان و در هیچ زمانی پسندیده نیستند و باید با منطق سخن گفت) اگر بخواهیم با منطق صحبت کنیم، حتماً سکوت در آن عرصه از ناحیه نخبگان جامعه پسندیده نبود. طبیعتاً نخبگان جامعه باید نسبت به اصل نظام و ولایت اعلام موضع میکردند تا دشمنان ناامید شوند. کمااینکه دیدید بسیاری از چهرههای نخبه در کشور به میدان آمدند و اعلام موضع کردند و همین باعث ناامیدی دشمن شد. بعد از قضیه عاشورا چهرههای مختلفی که تا آن وقت حرف نزده بودند، سخن گفتند که باعث شد دشمن متوجه شود که جامعه، همه نخبگان، مردم و مسئولین پشت سر ولایت و با ولایتاند و دشمن واقعاً ناامید شد و احساس کرد که مردم متدین و با بصیرت در صحنه هستند.
به نظر من انتظار مردم این بود که نخبگان جامعه در اعلام موضع از دیگران پیشی بگیرند و این احساس خطر را در جامعه احساس کنند که امروز بحث اصلی دشمن است. در زمان فتنه صحبتی داشتم که در آن عرض کردم باید مسئله منتخب را از انتخاب جدا کرد. ممکن است عدهای منتخب را قبول نداشته باشند و هیچ اشکالی هم ندارد. مقام معظم رهبری فرمودند از این ۴۰ میلیون شرکت کننده هر کس به یکی از این چهار نفر رأی داده مأجور عند الله است. از جمعهای که ایشان سخنرانی کردند و هشدار دادند که باید خطها معلوم شود و آنهایی که با دلشان با انقلاب و نظام هستند، مشخص شوند، کسانی به خیابان آمدند و نظم عمومی را به هم زدند، امنیت مردم را مخدوش کردند، بیاعتمادی در جامعه ایجاد و در دل مردم تزلزل ایجاد کردند.
انتخابات یکی از فرآیندهای ارتباط مردم با حکومت و نظام و جریان حضور مردم در اصل نظام و حکومت است که اوج این حضور و بصیرت و بصیرتآفرینی و اعلام موضع مردم در ۹ دی بود.
* به نظر حضرتعالی، آیا فتنه ۸۸ که شما بعضی از ارکانش را نام بردید، سناریویی از پیش طراحی شده برای حاضرین در انتخابات داشت یا اینها برای انتخابات آمده بودند و بازی دشمن را خورده بودند؟
دو تلقی وجود دارد؛ یکی اینکه اینها از اول آمدند که بازی را به هم بزنند، و دیگری اینکه آمدند و بعد گرفتار توهم و غرور شدند و به خطا رفتند. حضرتعالی به عنوان یکی از عالیترین مقامات قضایی بعد از فاصلهای که افتاده با نگاه دقیقتری به موضوع بپردازید.
دشمن برای به هم ریختن کافه و سوءاستفاده از عرصه حضور مردم برنامهریزی میکند و همیشه در موضع دشمنی است، ولی در این انتخابات نشانههایی داریم که آن را از پیش اعلام کردند؛ یکی مخدوش کردن انتخابات و دیگری تقلب در انتخابات که از قبل در سخنانشان بود. مستند این سخن فرمایشهای مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در فروردین ماه همان سال در مشهد مقدس است. آقا در همانجا هشدار میدهند که دشمن دنبال آن است که در انتخابات ایجاد القای تقلب کند، یعنی انتخابات مردم به هر نقطهای که رسید بگوید در انتخابات تقلب شده است. یکی از روشهای دشمن در کشورهای دیگر هم همین بوده است که در موقع انتخابات اوضاع را به هم میریزد، چون در زمان انتخابات با توجه به مختلف بودن کاندیداها و طرفدارهایشان و چند دستگی در جامعه بسترها و زمینههای اجتماعی مناسبی برای القای تقلب و بر هم زدن جامعه وجود دارد.
از قبل هشدارها و مسائل مختلفی مطرح بوده که این القای تقلب است. شاید دلیل تشکیل کمیته صیانت از آرا قبل از انتخابات همین بود که بعضی از جریانات سیاسی احساس نیاز کردند. ما در انتخابات قبل کمیته صیانت از آرا نداشتیم. اینها مسائل مورد سئوال است و بعضی از این ابهامات و سئوالات بهطور جدی مطرحاند، اینکه آیا این اقدامات از قبل برنامهریزی شده بوده یا به صورت اتفاقی و به دلیل اینکه مسئله انتخابات مطرح بوده، وارد میدان شدند؟
نشانههایی وجود داشته که دشمنان ما و انقلاب اسلامی از قبل میخواستند در این انتخابات ایجاد اخلال و شبهه کنند، اما اینکه آنهایی که در داخل آمدند و در این میدان قرار گرفتند، تصمیمشان بر همین بوده یا خیر، جای سئوال است. در بخشی از آنها حتماً نبودهاند. در بخشی دیگر این برنامهریزی را که از قبل تعیینشده و بخواهند اوضاع را به هم بزنند در نوع نگاه، برنامه و سوابقشان نمیبینیم، اما نسبت به بعضی، نشانههایی وجود دارد که قبل از انتخابات این برنامهها طرحریزی شده است که اگر نتایج انتخابات مطابق میل آنها نشد، در اوضاع ایجاد اخلال و القای شبهه و تقلب در انتخابات کنند و مطالباتی داشته باشند و تا زمانی که به مطالباتشان برسند، پای این قضیه بایستند؛ کما اینکه در اظهارات بعضی از متهمین هم این امر مشخص بوده است. حالا پیوندهای بین داخل و خارج از بحثهایی است که باید در جای خودش مطرح شود و در حال حاضر مورد بحث بنده نیست.
به نظر حضرتعالی چرا آن قِسم اول که بنا نداشتند بازی را به هم بزنند، برای مطالباتشان به قوه قضائیه یا دیگر مراجع رسمی قانونی مراجعه نکردند و بازی انتخابات را به هم زدند و در خیابانها جمهوریت نظام را مورد هجمه قرار دادند؟
به نظر بنده یکی تند کردن موضوع از ناحیه دشمن بود، چون همه رادیوها و تلویزیونها و رسانههای دشمن این قضیه را بسیار تحریک میکردند، دوم اینکه همه کسانی که در داخل کشور به نحوی بر ضد انقلاب فعالیت میکردند حضور داشتند، شما تردید نکنید ما عده اقلی ضد انقلاب داخلی داریم که همیشه از اول انقلاب هم بودهاند، الان هم هستند و همیشه خواهند بود، منتهی دنبال این هستند که زمینهای پیدا کنند، مثلاً خانوادههای معدومین ضمناً جریانات سیاسی ضد انقلابی هم هستند که قسمخورده علیه انقلاب و نظاماند و هیچ زمانی هم با این انقلاب و نظام سازگار نمیشوند، چون انقلاب و نظام با اهداف آنها سازگاری ندارد. اینها زمینه دیدند که زمان حضورشان است، علت این سخن بنده هم این است که در میان دستگیریهایی که در خیابانها صورت میگرفت منافقین هم بودند، یعنی، کسی که رفته بود قرارگاه اشرف، هم در این جمعیت دستگیر میشد. این امر نشان میدهد که اصلاً مسئله او انتخابات نیست یا حضور افرادی از فلان جریان سیاسی که جزو جریانهای مرده سیاسی است که در اوایل انقلاب به حاشیه رفتهاند نیز به همین شکل، لیکن در آن زمان رفتند، احساس کردند زمینه حضور فراهم است، در واقع همه کسانی که قسمخوردگان علیه انقلاب اسلامی هستند به میدان آمدند. درست مثل تظاهراتهایی که در خارج از کشور میشود و در میان آنها از هر قشری حضور دارند، شما در این قضایا هم دیدید افرادی که حضور داشتند از هر قشری بودند.
جریان فتنه حاضر نبود بعد از اینکه متوجه شد که حق با او نیست، اعلام کند و به دروغگویی خود اعتراف نماید و همچنان بر حرف باطلش اصرار کرد و علیرغم اینکه سندی برای اثبات تقلب نداشت، باز هم بر این دروغ اصرار نمود. شما دیدید تا این اواخر در جریان عاشورا اطلاعیهای دادند که از آنها تعبیر به خداجویان... میکرد! این تعبیرات و اهانتها آن هم در روز عاشورا، مردم را در روز بصیرت [۹ دی] برانگیخت و آن شعارها را در آن روز سر دادند. واقعاً خیلی بد است که کسی افراد اهانتکننده به روز عاشورا و هیئتهای حسینی را خداجویان بنامد.
* اشاره کردید که افرادی از ضد انقلاب هم در راهپیماییهای کف خیابان حضور داشتند. آن موقع خبرهایی در سایتها و رسانهها منتشر میشد و هیچوقت به صورت جدی تأیید نشد که تعدادی از افراد را با سلاح و تجهیزات نظامی دستگیر کردهاند، آیا چنین چیزی صحت داشت؟ اگر صحت داشت چرا در این زمینه اطلاعرسانی نشد؟
البته اینطور بوده...
* پس چرا اطلاعرسانی نشد که تعدادی را با اسلحه دستگیر کردهاند؟
آنها که عامل بودند، چون مسئلهشان این نبود، تند کردنش به لحاظ خبری بسیار مهم بود که باید اطلاعرسانیاش واقعی میبود. بنده با اطلاعرسانی واقعی این قضایا موافقم. در بعضی گزارشها استفاده از کوکتل مولوتوف و مواد منفجره و حمله کردن به واحدهای بسیج با همین مواد منفجره هم وجود داشته است. مواردی از سلاحهای غیرمجاز یا فشنگهای به کار رفته که هم در اطلاعیه بسیج و هم در اطلاعیه سپاه به آنها اشاره شده بود دیده شد، منتهی اگر منظورتان این است که با متهمین در این قضیه برخورد شده یا نه؟ باید بگویم رسیدگی شد و پروندههای زیادی از آنها از طریق دادستانی اعلام شد که به طور خاص در ذهنم نیست، ولی به یاد دارم که این قضایا به شکلی اعلام شد.
در همان ایام مطرح شده بود در راهپیمایی ۲۲ بهمن اولین نفری که گرفتیم یک خانم چادری بود که یک کلت همراهش بود! یکی را گرفتیم که سه تا نارنجک در کولهپشتیاش بود و موارد اینچنینی من این امر را نفی نمیکنم، منتهی اینکه با آنها چگونه برخورد شده و نتیجه چه بوده در ذهنم نیست.
* اطلاعرسانی دقیقی نشد، چون برای مردم مهم است که بدانند یک عدهای با اسلحه آمده بودند تا برنامه را به هم بریزند. یکی از خبرگزاریها عکسی را منتشر کرد که بعداً ابهام ایجاد شد که این اسلحه اسباببازی بوده یا واقعی و یکسری موارد اینچنینی. قوه قضائیه و وزارت اطلاعات یا نهادهای مسئول در این زمینه اطلاعرسانی دقیقی نکردند که آیا حرکت مسلحانهای هم در حال شکلگیری بود که نظام جلوی آن را گرفت یا نه؟
تردید نکنید که وقتی افرادی زمینه پیدا کنند که الان مثلاً زمینهای برای حمله به یک مرکز تجاری، بانک یا یک مرکز دولتی وجود دارد یا کسی که سلاح دارد زمینه استفاده از آن را پیدا کند، وارد میدان میشود. شما منکر این نمیشوید که سلاح غیرقانونی و غیرمجاز دست افراد باشد. این خیلی امر پر معونه و پیچیدهای نیست. کما اینکه کشتن آن خانمی که اروپاییها آنقدر رویش مانور دادند، در راستای همین قضیه و بسیار مهم است و کشتهسازی یکی از حرکتهای دشمن در این قضیه بود، چون احتیاج به کشته داشتند. به نظرشان رسید تند کردن شرایط به نفعشان تمام میشود. اما ما نیاز نداشتیم، دشمن به دنبال این بود که هر مناسبتی را که هست مشتعلتر کند و آتش این شعله را بیشتر کند و ما به دنبال این بودیم که این آتش را خاموش کنیم. نظام جمهوری اسلامی میخواست این آتش را خاموش کند و جریانی معتقد بود با سخن گفتن و حضور در خیابانها و به هر شکلی بتواند این آتش را مشتعلتر کند، مردم را از کار بیندازد، کرکره مغازهها را پایین بیاورد و به دنبال از کار انداختن جامعه باشد. شما دیدید در همه این حرکتها نظام دنبال این بود که غائله را ختم کند و اینها دنبال این بودند که شعله غائله را مشتعلتر کنند، چون نفعشان در مشتعل کردن قضایا بود، به خاطر اینکه قضایا شکل تندتری پیدا میکرد، فردا سلاح دستشان میگرفتند و پسفردا،...
اما بحمدالله تدبیر حکیمانه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نقش بسیار مهمی در جمع کردن فتنه ۸۸ داشت و بعد کسانی که غائله را تمام کردند مردم بودند. یعنی حضور مردم و بهویژه اوجش در ۹ دی باعث شد که حتی جمعیت را در سطح میلیمتری تلویزیون و رسانه اندازهگیری کردند که آیا مردم حضور پیدا کردهاند ؟ به این نتیجه رسیدند که مردم حضور پیدا کردهاند و آنها هم عقبنشینی کردند چرا که دیدند مردم پای انقلاب و نظام هستند و آنچه که آنها تبلیغ میکنند نیست. آقا فرمودند: «۹ دی باید در تاریخ بماند»، چون مردم موضوع را تمام کردند. به نظر من راهحلش همین تمام کردن توسط مردم بود، و الا جریان ضد انقلاب دست بردار نبود و دنبال این بود که شعله غائله و فتنه را مشتعلتر و بیشتر کند. لذا موضوع بصیرت و بصیرتآفرینی که همیشه مورد تأکید مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است، به عنوان نقطه بسیار مهمی است که میتواند دشمنشناسی و دشمنستیزی را در همه زمانها در جامعه ما بیش از پیش نهادینه کند که ۹ دی تجلی آن بود.
ما انتخاباتی در پیش داریم، در این انتخابات هم این مسئله بسیار مهم است. دو باره در این انتخابات با اینکه هنوز مقدمات آن در حال آمادهسازی است، نوع القائاتی که دشمن میکند مورد توجه است و از اینرو انتخابات این دوره از اهمیت بسیاری برخوردار است. یکی به این دلیل است که بعد از انتخاباتی است که دچار چنین مسئلهای شده، انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ که دشمن سعی کرد از آنکه تجلی بهترین نوع حضور مردم بود، بدترین ضربهها را به انقلاب و نظام بزند که مسبوق به سابقه نبود، چون در جریانات قبل دشمن را داشتیم، اینجا بعضی از جریانات داخلی هم همراه دشمن شدند و همین نکته تفاوت این انتخابات با انتخابات قبلی است. در قبلیها ما قضیه منافقین را داشتیم و تکلیف روشن بود و همه مسئولین و مردم ایستادند. یادم هست که در قضیه منافقین در تهران روزی صد ترور انجام میشد و در استانها هم همینطور، هر کسی را که ریش داشت میزدند، هر کس حزباللهی بود میزدند، کاسب را میزدند، روحانی را میزدند، اما با اینکه اسلحه به دست بودند تکلیفشان روشن شد؛ در ۳۰ خرداد ۶۰ شروع کردند و یک مدتی کشور درگیر این مسئله بود و قضیه منافقین تمام و جمع شد، ولی مشکل ما در فتنه ۸۸ این بود که فتنه بود و به تعبیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) اوضاع غبارآلود بود و بعضیها مسیر را نمیشناختند. بسیاری به خاطر اینکه منتخب را قبول نداشتند، در انتخابات تردید کردند که این از مسائل مهم است. اینها کسانی بودند که با انقلاب، رهبری و نظام مسئله نداشتند، اما منتخب را قبول نداشتند. در همه انتخابات هم پیش میآید که منتخب را قبول نداشته باشند، اما در اصل انتخابات تردید ایجاد کردند که این در دل خیلیها افتاده بود.